Mobilitás és korrekció szeminárium Budapesten

post-featured-image

Mikor az edző képzésre jártam anno a sok hasznos elmélet közül a legfontosabb amit tanultam az a következő:

 

„Soha nem árthatsz az ügyfélnek. Olyan szolgáltatást kell nyújtanod amivel a sérülés kockázata a lehető legkisebb maradjon“

Ez idáig istennek hála többé kevésbé sikerült is. A hétvégén egy olyan szemináriumon vettem részt amely által ennek a követelménynek még inkább eleget tudok tenni. A Budapesti Thor Gym ben jártam ahol Wittmann Zsolt mobilitás és korrekció szemináriumán tanulhattam.
A mobilitás ebben az esetben annyit jelent, hogy egy adott izületünk mozgástartománya van e olyan terjedelmű, hogy az adott gyakorlatot helyesen el tudjuk végezni anélkül hogy az idegrendszerünk korrigálná az alatta vagy felette lévő ízületet/testrészt.

Például ha egy fej fölé nyomást akarunk helyesen elvégezni ahhoz szükséges lesz a következő ízületi mobilitásokra:

·         felsőháti extenzió ( felső hát részének hátra hajlása/kiegyenesedése)

·         váll flexió ( felfelé kinyújtott karok 180 fokban)

·         Váll kifelé rotáció

Amennyiben ezek a pontok nem lesznek kellően mobilisek az idegrendszer beavatkozik. Korrigálni próbál:

·         A medencét előre billenti

·         Ebből az következik, hogy az alsó hát szöge változik, kap egy kis teret a felső hát is.

·         Ha a felső hát kapott teret, akkor bizony a váll tokja is más szögben állhat és megszülethet  a helytelenül kivitelezett fej fölé nyomás.

fotó 2 (14)  fotó 5 (2)

Hogy miért helytelen? Mert főleg az alsó háti rész amelyre nagy súly nehezedik visszahajlott szögben áll és ebből rengeteg probléma származhat hosszútávon (becsípődések, derékfájás, porckorong elmozdulás/kitüremkedés stb.)

Nos, mielőtt túl unalmas lenne a cikk nem folytatom a fiziológiát. Eddig is tisztában voltam vele hogy rettentő fontos a helyes mozgásmintákra és a légzésre  figyelni de a szeminárium után ez újrafogalmazódott bennem.  Főleg azért mert a 11 gyakorlatos tesztből csak 3 at tudtam teljesíteni és ez nagy motiváció számomra. A mobilitás problematikája a korunkban az emberek 95% -át érinti ideértve az aktívan sportolókat is. Az ülő életmód, az egyoldalú fizikai munka helytelen testartást, asszimetriákat, majd immobilitást eredményez. Fejfájás, fájó nyak,  hátfájások, ízületi fájdalmak, zsibbadó végtagok stb.

Küldetésem hogy segítsem azokat akik elhivatottan hajlandóak magukon dolgozni. Az étkezés, és edzés mellett a jövőben egy újabb terület bevonásával tudlak közelebb segíteni a céljaid felé . Ez a mobilitás ahol még rengeteg tanulás vár rám.