4. Az étrend makrotápanyagainak aránya, Cheat napok – összefüggések

post-featured-image

Amennyiben új olvasó vagy felhívnám a  figyelmed, hogy az utolsó néhány cikk egymásra épül. Ebben a cikkben a zsíradatpált metabolizmust segítő következő módszerről lesz szó. A zsíradaptált metabolizmusról bővebben ide kattintva olvashatsz (1),(2),(3).

Az alacsony szénhidrát és magas zsírtartalmú étrend a metabolikus tréning elengedhetetlen alkotóeleme, ami nagyban segíti a mitokondriális egészség helyreállítását. A nehézsége a fokozatosság kivitelezésében rejlik.  Az alaptörvény itt is igaz: minél lassabb ütemben haladunk a szénhidrátok csökkentésével annál kisebb az esélye annak, hogy a szénhidráthiány  negatív tüneteivel szembesülünk. A célértéket 0,8-1,5 g szénhidrát / zsírmentes testsúlykilogramm mennyiségre zárnám. Ez az a mennyiség, amit idővel folyamatosan el kell, hogy érjünk. A mennyiség pontosabb testreszabásához fontos lenne tudni jó pár individuális adatot önmagunkról de erre most ebben a cikkben nincs elég tér.

„Nagy szükség van az átállás első szakaszaiban a cheat napokra. Egyszerűen csak ki kell elégíteni a cukrokért sóvárgó agyat időnként. Az erős önkontrollal és fegyelemmel rendelkezők akik minden áron betartják hogy nem visznek be semmi egyszerű vagy összetett szénhidrátot azok még árthatnak is az anyagcseréjüknek. Ellentmondásosnak tűnhet, de hallgatni a testünk jeleit és intelligenciával értelmezni azokat rendkívül fontos. Mindez nem működik tájékozódás nélkül. Úgy vélem minél tájékozatlanabb valaki, illetve hagyja magát megvezetni a média, az egészségügy és az élelmiszeripar által, annál nagyobb károkat képes művelni saját szervezetében annak ellenére, hogy életmódváltó szándékai vannak (buták világnézete). „   Vlado Zlatos.

Felejtsük el a Cheat napokon a szenny szénhidrátokat. Ne „vétkezzünk” egyszerű cukrokkal, mekis hasábbal vagy snickers szelettel. Az üres kalóriák nem megoldás. Válasszuk a keményítőben/szénhidrátban  gazdagabb, de egyben tápanyagdús élelmiszereket mint pl. az édesburgonya mézes mártással, rizses ételek, magas keményítő tartalmú gumós zöldségek, gluténmentes gabonafélék stb. Az agy nagyon jól különbséget tud tenni az üres kalóriák (pl. feldolgozott élelmiszerekből) és az olyan élelmiszerek közt amik valóban egészségesek de tápanyagdúsak is egyben . Pontosan ebből a képességből eredően fognak az ételasszociációink átalakulni úgy, hogy az egészségesebb ételekre lesz étvágyunk és mindenkorra elfelejthetjük az életformánkban jól megszokott kevésbé egészséges élelmiszereket.

Hogy milyen gyakran csíteljünk? Olyan emberek, akiknek az anyagcseréjük eléggé rokkant (1-2 szint) hetente maximum 1 alkalommal. Ezen a napon bátran fogyaszthatóak biztonságos keményítők, és összetett szénhidrátok akár 200 g felett is, de a zsírbevitel ezen  a napon 50 g alatt kell hogy legyen. Akik már előrehaladottabb stádiumban vannak, fogják érezni hogy az agyuk egyre ritkábban ösztönzi őket a szénhidrátdús étkek fogyasztására. Az agy már viszonylag jól működik ketontestekre, tehát egyre ritkábban lesz szükség a cheat napokra. A jól felállított metabolikus tréningben a cheat napok tehát egyre ritkábbak és a szénhidrátmennyiségek is egyre kisebbek. A szervezet szép lassan halad a zsírégető gépezet üzemmód felé ahol már magasabb fokú az energiatranszport, enzimatikus reakciók, mitokondriális egészség, stb.