2. A HIDEGTŰRŐ KÉPESSÉG FEJLESZTÉSE

post-featured-image

Ha új olvasó vagy akkor felhívom figyelmed hogy az utólsó néhány cikk egymásra épül. Ebben a cikkben a zsíradatpált metabolizmust segítő következő módszerről lesz szó. A zsíradaptált metabolizmusról bővebben ide kattintva olvashatsz (1),(2),(3)

2. A hidegtűrő képesség – Összefüggések

Az evolúció során egy rendkívüli szintre fejlődött képességet nyomunk el magunkban azzal, hogy fűtött házakban élünk, meleg ruházatokba öltözködünk és úgy általában rettegünk a hidegtől.  A szervezet  többféleképpen is tud védekezni a hideg ellen.  Hőtermeléssel, hőszigeteléssel és huzamosabb hidegen tartózkodáskor az ún. habituáció révén. Nő az alapanyagcsere, hogy kitudjuk szolgálni a hőtermelés fokozott energiaigényét, így megőrizve a testhőmérsékletet. Az ember túlélt jópár jégkorszakot és a hidegtűrő képesség minden mai ember DNS-ében ott rejlik. Pont úgy ahogy az erőnlétünket növeljük egyre keményebb edzésekkel a hidegtűrő képességünk is magas szintre tornázható fel. Az embernek gyakorlatilag két létformája van egy meleg és egy hideg környezethez alkalmazkodott üzemmód.
Azzal, hogy fűtött házakba, odakint meleg ruhákba öltözködünk és még a fogyasztott ételeink is egész évben nyáriak (gyümölcsök, gabonafélék, egyszerű szénhidrátok) szervezetünk a nyári formájával megy bele a télbe és ebből sok probléma adódik.

A hőmérséklet esése egy epigenetikai jel az agynak a megfelelő fehérjék, hormonok aktiválásához, szerkezetük megváltoztatásához hogy átállhassunk a téli üzemmódra. Az utóbbi 3 évtized kutatásai bebizonyították, hogy az idegsejtjeink plasztikusak, ezt továbbgondolva a szervezetünk termoplasztikussága nyilvánvaló. Azaz a hőmérséklet változásával rendkívül érdekes alkalmazkodási folyamatok indíthatók be. Nem is gondolnánk mennyi előnyünk származhat a rendszeres hidegelés bevezetéséből.

  • Csökken a gyulladásszint
  • Javul az állóképesség
  • Csökken a belső szervekre rakódott zsír
  • Javul a fájdalomtűrés
  • Csökken az étvágy és a nassoláskényszer
  • Csökken a vércukorszint
  • Javul a mellékvese működése
  • Javulnak a pajzsmirigyfunkciók
  • Javul az alvásminőség
  • Javul a szexuális teljesítmény
  • Kitolható az élethossz

A hidegben fokozódik az energiafelhasználás hatékonysága. A fehér zsírszövet elbomlik és barna zsírszövet képződik az aorta és a lapocka feletti régiókban. Tehát a szennytemető fehér zsírréteg ami a fenéken, derék körül összpontosul szépen lassan elapasztható a hidegataptációval (természetesen mást is szükséges tenni hozzá). A barna zsírszövet 3x annyi oxigént fogyaszt mint a viszcerális fehér zsír, tehát a remegésmentes hőtermelésben elég hatékonyan működik. A barna zsírsejtek szaporodása a hidegadaptációval érhető el és hatékony módszer a fogyásban. A remegésmentes hőtermelés a következő tényezőkkel magyarázható : fokozott anyagcsere a barna zsírszövetben, fokozott szimpatikus idegrendszeri aktivitás, fokozott tiroxin (T4) kibocsátás.

Újszülötteknél még működik, de a legfrissebb kutatások szerint a felnőttekben is létezik a remegésmentes hőtermelés aminek a kulcsszereplői a barna zsírszövet mitokondriumai. A csecsemők viszonylag nagy mennyiségű barna zsírszövettel rendelkeznek. A tudatlan és minden esetleges külső hatástól óvni akaró szülők nagy hibát követnek el azzal, hogy minden áron melegen bebugyolálják a kicsit. A kisbabák gyakran rugdalják le magukról a takarót az éjjel…ők nem fáznak. További sokkal nagyobb probléma, amit a szülők elkövetnek, hogy a szoptatás után elkezdik tömni a kicsit glükózra metabolizálódó agresszív ételekkel (piskóta, fehér kifli, különféle kásák gabonafélékből, feldolgozott élelmiszerek stb.) károsítva a gyermek anyagcseréjét és ezzel együtt az immunrendszerét is. 

Ha egy nő mitokondriális egészsége, hormonrendszere és anyagcseréje jól működik akkor a testén megfelelő mennyiségű barna zsírréteget képes tárolni, ami esztétikailag nagyon is tetszetős. A barna zsírszövet nem a hagyományos területeken dúsul fel. Nem összpontosul a fenék, és a derék köré. Nőknek a barna zsírszövet esztétikai hozománnyal is bír, mivel az arcuk ráncmentes, a melleik feszesebbek a testalkatuk pedig formás, sportos alkatú lehet. Az adott hölgy anyagcseréje minél jobban károsodott annál inkább halmoz fel a teste fehér zsírszövetet olyan helyeken ahol azt nagyon nem szeretné. Nagy fenék és vastag combok, lógó hasi rész, lógó laza tricepsz stb. A férfiak esetében elterjedtebb a hasi elhízás, ami egészségügyi szempontból még nagyobb kockázattal jár mint a nők egyenletes hízása.

Ha úgy döntünk bevezetjük a hidegadaptációt, akkor a következő lépésekkel érdemes kezdeni:

  1. Arc fürdetése jeges vízzel
  2. Test jegelése, Hideg vizes zuhany – Zuhany időtartamát folyamatosan kitolva a hőmérsékletet pedig egyre csökkentve
  3. Hidegvizes kádfürdő
  4. Jeges vízben fürdés

A bőr hőmérsékletét 10-12 Celsius fokra kell lehűteni hetente legalább 3x (bőrhőmérővel mérhető). Ha nem gyakoroljuk a rituálét legalább heti 2-3x, akkor ez a  képesség enhyül és  inkább adaptálódunk  a melegre amiben általában élünk. A hidegtűrés jól fenntartható a hiányos öltözködéssel vagy télen egy kis udvari sétával alsóneműben kb. 3x 5 perc időtartamban. A hidegvizes „edzések“ sokkal hatékonyabbak mert 25x gyorsabban hűtik le a testet mint a levegő.

Aki többet szeretne tudni a hidegadaptációról és az egész fiziológiáról az olvassa el Sáfrány Mihály,  „A paleon túl” c. könyvében leírtakat. Vagy lapozgasson Dr. Jack Kruse weboldalán.

Azt gondolatot pedig hogy : a hidegtől megfázunk verd ki végre a fejedből.

„A hidegtől önmagában nem lehet megfázni, ehhez a kórokozók túlszaporodása szükséges. A felső légúti megbetegedések a nátha a torok és mandula, garat és legcsőgyulladás, a tüdőgyulladás, a húgyúti fertőzések és a vesegyulladás mind baktériumok, vírusok és gombák túlszaporodása révén alakulnak ki. Ezek az élőlények csak megfelelő körülmények – hőmérséklet, páratartalom között tudnak sokasodni és ettől függ fertőző, vagyis megbetegítő képességük. Egy kritikus számú baktérium vagy vírus és egy fogékony szervezet kell a betegség elhatalmasodásához“  Irja Sáfrán Mihály.

ice-storm-329768_1280

 

forrás: www.vladozlatos.com

felhasznált irodalom: Sáfrán Mihály  A Paleon Túl