A hormonok működése válaszul lehet az elhízásra

post-featured-image

Mi befolyásolja a kondíciónkat és a biológiai korunkat?

A szervezetünkben sok különféle hormon van jelen és  táplálkozástudományi megközelítésből most a két legfontosabb szereplővel fogunk foglalkozni. Az éhség hormonjai és a telítettség hormonjai. Ezen hormonok közvetlen összeköttetésben vannak (szignalizációs rendszer) az agyközpontunkkal amely szabályozza, hogy adott pillanatban milyen ételre  van étvágyunk. Az agynak küldött hormonok jelzéseinek egyensúlya fog dönteni arról, hogy testünk mennyi energiát fog felhasználni a zsírkészletünkből, illetve fog elraktározni a zsírkészletünkbe (bőrfelszín alatti zsír).

 

slider_hormone

Ennek a két hormonnak a rossz egyensúlyából kifolyólag vagyunk túlsúlyosak vagy elhízottak. De nem csak ezt a két nagyon fontos tényezőt befolyásolja a hormonok egyensúlyzavara hanem az öregedés gyorsaságát és a biológiai kort is.

Az éhség hormonjai lassítják a metabolizmust és növelik a testzsírt mégpedig úgy hogy a szervezetet energiaraktározásra kényszerítik ami zsírlerakodásként valósul meg. Ezzel ellentétben a telítettség hormonjai gyorsítják a metabolizmust, csökkentik a zsírkészletet mert az organizmust a zsírok felhasználásra késztetik.

Hogy félreértés ne essék, a szervezetünknek nagyon fontos, hogy mindkét hormontípust egyaránt termelje, hiszen ezért vannak jelen és rendkívül fontos metabolikus (anyagcsere) szerepet töltenek be. Az éhség hormonjai részei az anyagcsere mechanizmusnak, amelyek segítettek az emberiségnek túlélni évmilliókon át. Nem kívánt az a következmény amely akkor jön létre mikor ezen hormonok között felbomlik az egyensúly és a kontroll elveszik.  Hogy mikor alakul ki ez a helyzet?

Mely hormonok tesznek minket éhessé és melyektől érezzük magunkat telítettnek/jóllakottnak?

A működésük a következő: A gyomor üres  (pl. éhezéskor/böjt) az agy jelet küld a testnek hogy energiahiány van (étel) és erre válaszként a lelassul az anyagcsere (csak hosszan tartó böjt esetén). Fordított esetben ha bekajálunk kiváltódnak a telítettség hormonjai amelyek gyorsítják a metabolizmust. Érdekes módon az éhség jelentős metabolikus változásokat okoz, amely nagy mennyiségű növekedési hormon kiváltódását okozza (pl.peptid grehlín). Ez a növekedési hormon viszont a bőr alatti zsír felhasználásért felelős. Ha ez a mechanizmus „egészséges“ akkor minden rendben van (az éhség és a telitettség hormonjai egyensúlyban vannak).

Ami mérhetetlenül fontos az viszont az a tény, hogy a növekedési hormonok(telítettség hormon) egy csoportja  természetesen mellékhatások nélkül regenerálja a szöveteinket jobban, mint bármilyen gyógyszer a világon. Igen jól értik a növekedési hormonok lassítják az öregedést, és javítják  a biológiai kort. Ahhoz, hogy megfelelő mennyiségben váltódjanak ki hiba nélkül kell működnie a telítettség és az éhség hormonjának is.

Ha az éhség hormonjai felett elveszítjük a kontrolt, akkor elkerülhetetlenül nőni fognak zsírkészleteink. Mellesleg az éhség hormonjai befolyással vannak a telítettség hormonjaira is és ha nincs összhang akkor a telítettség hormonja nem tudja végezni effektíven a feladatát(öregedés lassulása, Biológiai kor).

Hogyan tudjuk ezt a helyzetet elkerülni?

Mi okozza, hogy az éhség hormonjainak irányítása felett elveszítjük az uralmat?

Az éhség hormonjai nagyon érzékenyek az élelmiszer befogadására. Vérben a mennyiségük éhezéskor nő és emésztéskor csökken. A legerősebb éhség hormon a Grehlin melynek szintje éhezéskor nő és párhuzamosan stimulálja a növekedési hormon kiválasztódását ami égeti a zsírt. Ez az egészséges hormon működés rendje. Tehát az éhség érzetét uralmunk alatt tartjuk és az étel befogadására érzékenyek vagyunk.

A telítettség hormonjai az inzulin, adiponektin, cholesystokinin (CKK), és melanokortin. Ha az éhség hormonjai ellen cselekszenek, növelik az energia kiadást, stimulálják a pajzsmirigyet effektívebben dolgozni, növelik azt a hormontermelést ami a szaporodásért, nembeli  különbségekért felel (androgén, ösztrogén, progeszteron-Ezek a hormonok fiatalítanak bennünket), csökkentik a stressz hormonjainak termelődését és növelik a test zsírégető képességét.

Viszont az egész hormonháztartásunk csak a megfelelően választott táplálék bevitelének köszönhetően működhet helyesen. Ha gyakran fogyasztunk szénhidrátokat és malomipari termékeket, melyeknek a glikémiás indexük magas (kenyér, pékáru, burgonya, fehér rizs és más lisztből készült köretek) az éhség érzete nagyon gyakran jelentkezik. Az éhség hormontermelés nagyon gyakori lesz (éhség vs. telitettség) és az egész hormonegyensúly felborul.

A gyakori szénhidrátfogyasztás manapság teljesen normális mert szinte az összes étkeztető ipari egységben és az üzletek kínálataiban is 70 % vagy még annál is több a szénhidráttartalmú és magas glikémiás élelmiszerek előfordulása. Gyakori magas glikémiás szénhidrát fogyasztása gyengíti a kulcsfontosságú telítettség hormonjait – inzulin és leptin. Ennek a magas glikémiás szénhidrát alapú táplálkozásnak köszönhetően metabolizmusunkban jelentősen magasabb arányban történik az inzulin és leptin termelődése amely nem áll le majd az étkezés befejeztével sem! Ez azért van mert szervezetünk sejtjeinek inzulin receptorai – többnyire az ismételten erős inzulinreakciók hatására – “kifáradnak”, és nem képesek hatékonyan ellátni feladatukat, így az inzulin hatása csökken, azaz, azonos hatás kiváltásához egyre nagyobb mennyiségű inzulinra lesz szükség. Igy alakul ki az inzulinrezisztancia.

Hogyan érezzük magunkat ha hormonjaink nem működnek helyesen?

A hormonjaink egyensúlyának felbomlása súlyos következményekkel jár, főleg a metabolizmusunkra értve. Az éhség hormonok termelési zavarának tünetei a következők:

-Folyamatos éhség

-folyamatos éhség az édes élelmiszerek iránt

-erős étvágy a gabonatermék félékre (kenyér, kalács, tészta, lisztes ételek .köretek: burgonya, rizs stb.)ezek az ételek általában „nyugtatják“ az embert.

-Energiahiány, gyakori gyengeség

-Gyors/hirtelen fáradtság bekövetkezte

-Metabolizmus lelassulása

-Libidó csökkenése

-Pajzsmirigy helytelen müködése

-Folyamatos zsírkészlet növekedés.

Ha valaki túlsúllyal rendelkezik akkor teljesen nyilvánvaló, hogy hormonjai nem működnek helyesen. Minden más állapotot a gyengeségtől, fáradtságtól, éhségtől, édesség utáni vágyig stb. magyarázhatunk másképp de a túlsúly és az elhízottság a bizonyíték arra, hogy a metabolizmus és a hormonegyensúly nem működik megfelelően, és ezt már nem hagyhatjuk figyelmen kívül!

E fölött a tény fölött folyamatosan csak úgy átsiklunk, mert malomipari termékek a burgonya rizs tésztafélék kenyér a teljesen normális étkezést testesítik meg, sőt sok esetben az egészségre jótékony hatással preferáltak. Mindezeken kívül a cukoripar nap mint nap szolgál fel nekünk édességet, cukorkát, üdítőket és más egyéb jót amelyeket már nem csak az ünnepnapokon vagy alkalmanként fogyasztunk hanem napi rendszerességgel tömünk magunkba.

Szerintetek lehet némi igazság a következő konspirációban?

Érdekelne engem az, hogy ezekről a tényekről tudnak-e (szerintem biztosan) a gyógyszeripari és gyógyászati szervezetek akik titokban összedolgoznak az élelmiszeriparral és így kölcsönösen„fogyasztókat“ generálnak egymásnak. Elég csak annyit tenni, hogy ha bevásárlunk figyelmen kívül hagyunk minden érvet, és csak rakjuk a kosarunkba ami megtetszik, vagy amire étvágyunk van. Az üzletben található termékek 80% technológialag kezelt és magas glikémiás indexszű szénhidrát. Kicsi az esélye annak, hogy a jó élelmiszereket rakjuk a kosarunkba ilyen arányok mellett. Ehhez hozzáadjuk még a gyorséttermi étkezést is és ennél már nem is kell több. Jelentkeznek az első metabolikus (anyagcsere) zavarok – túlsúly, fokozatos elhízás(2/3 populációnak). A gyengébb egyedeknek más egészségügyi problémájuk is adódik akik orovosok  és gyógyászati szervek klienseivé válnak, akik boldogan írnak fel nekik illetve gyártanak  különböző gyógyszereket. A gyógyszerek iránti kereslet hatalmas. Egyes gyógyszeripari szervezetek gazdaságilag erősebbek mint egy-egy ország. Ez véletlen, vagy jól megszervezett bűntény?

Mit tehetünk annak érdekében, hogy a telítettség hormonjait egyensúlyba állítsuk?

Ahhoz, hogy a rend helyreálljon és szervezetünk (sejtreceptorok) újra hallgatni tudjon a hormonokra  a következőket kell tennünk:

-Mérsékelni az étkezést (részleges vagy teljes  éhezés  min. 1 vagy alkalommal hetente kb. 16 óra alvást is beleértve)

-Növelni a szív és érrendszeri kondíciót mozgással

-Csökkenteni a testzsírt amit nem minden esetben tükröz a mérleg kijelzője.

Az étel visszafogása, idönkénti böjt és a testedzés növeli  a szöveteink érzékenységét, az effektív inzulin és leptin működéséhez. Párhuzamosan növekedni fog a telítettség hormonjainak hatásfoka amelynek a pozitív hatásai a fizikai potenciál(fiatalodás, gyorsabb regeneráció, kondíció, izommenyiség, biológiai kor). Hogy ez ténylegesen megvalósuljon mindenképp be kell iktatni az életvitelbe ezt a 3 alapszabályt:

1. Olyan ételeket fogyasztani amelyek támogatják a telítettség hormon termelését. (fehérjék, zöldségek és egészséges zsírok)

2.Elkerülni az olyan ételek fogyasztását amik ingerlik az éhség hormontermelését (gyorsan felszívódó szénhidrátok)

3.Edzeni a szervezetünket részleges vagy teljes böjttel .(havi 1 -3 nap alkalommal)

Az élelmiszerek melyek serkentik a telítettség hormonok termelődését:

A telítettség hormon termelődést leginkább a fehérjék segítik elő (hús, tejtermékek, tojás, hüvelyesek). Azonban létezik egy fehérjetípus ami ezt a reakciót mindközül a legjobban váltja ki ez a savó koncentrátum fehérje (nem izolát) 70 % feletti. A legfrisebb tanulmányok alátámasztják azt a tényt, hogy a savófehérje koncentrátum edzés előtti fogyasztása(hozzáadott cukor nélkül) növeli a teljesítményt és javítja az edzés utáni regenerációt. Ez mindannyiunk számára hasznos információ személyes céljainktól függetlenül(külalak, regeneráció, teljesítmény stb.)

További ételek, melyek elősegítik a hormonális működést és a telítettség hormonjainak effektív hatását támasztják alá : teljes értékű ételek, mint a nyers dió és dió félék, párolással hőkezelt hüvelyesek és gyökérzöldségek, paradicsomfélék, padlizsán és nyers leveles zöldségek.

Mely élelmiszereket kéne elkerülnünk

Ennek már teljesen világosnak kéne lennie, hogy a szénhidrátok azok az élelmiszerek amelyek túlsúly vagy elhízottság esetében kerülendőek és nem kizárólag csak akkor. Ha valaki nem sportol de táplálkozásában túl sok alkalommal szereplnek szénhidrátok akkor előbb utóbb a metabolikus zavar, amit a megbolondult telítettség hormonok váltanak ki- be fog következni(Inzulin és leptin). Hogy milyen metabolikus folyamatok is ezek pontosabban és hogyan kell felhasználni a szénhidrátokat az étrendünkben arról a következő cikkekben olvashattok bővebben. Szlovákul van de melegen ajánlom. Közeljövőben lefordítom őket nektek.

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/sacharidy-a-ich-metabolicky-efekt.html

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/rozdelenie-sacharidov.html

Hogy ezeket az összefüggéseket megértsük, biztosan ismerős az a jelenség mikor rendkívüli étvágyunk van édesre, (vagy sósra ez már csak átfedés a kifejtett hatások között az agyunkban)és felbontunk egy zacskó chipszet és csak arra eszmélünk fel hogy a zacskó már üres. Az  az étvágy valami édesre, sósra  – de mindig szénhidrátokból készült élelmiszerre (liszt, cukor, fruktóz, liszttermékek) ellenállhatatlan.

Most már tudjátok, hogy ezek az étvágyak nem függnek össze a valós szükségletekkel hanem helytelen hormonműködés kiváltotta metabolikus zavar következményei amely diktál az agynak, hogy mit kell tennie.

 

Következtetésképp tudnunk kéne, hogy a szervezetünk  nem az ilyesféle élelmiszerek befogadására fejlődött ki, mert ezek provokáló hatással vannak az éhség hormonokra. Az izmaink csak akkor képesek boldogulni (regenerálodni és fejlődni) ha olyan ételeket fogyasztunk melyek a telítettség hormon termelődését segítik elő.

 

Ezért kell mérsékelnünk/mellőznünk  a magas glikémiás indexű ételeket, ideértve:

-Technológialag kezelt élelmiszerek

-Azok az élelmiszerk melyeknek összetételében az első 3 helyen szerepel fruktóz vagy cukor szerepel.

-Pékáruk

-Édességek (cukorkák,kalácsok,jégkrémek,fagylaltok,csokoládé)

-Édesített üdítőitalok

Semmi sem árt jobban a hormon működésnek mint a magas mennyiségű cukor és ipari zsír fogyasztása. Ezek a biológialag rossz minőségű élelmiszerek tele üres kalóriával inzulin és leptinrezisztanicát okoznak aminek végzetes következményei lehetnek a szervezetünkre. Hogy mik ezek a következmények? Test összetétel változás (legfőképp a bőr alatti zsír) ami tükörbenézéskor súlyosbbítja a lelki állapotunkat.

Az egész metabolizmusunk és hormonális rendszerünk az aránytalanul sok szénhidrátfogyasztás hatására szinte megbolondul. Az inzulinrezisztencia és a leptinrezisztencia csak a kezdet. Következik a fokozott ösztrogén és kortizol termelődés  és  a tesztoszteron hormoné csökken. Gyakori Hypoglikémia áll be amit hyperglikémia vált fel(növekszik az egresszió,ingerlékenység)mindezeknek a következménye/velejárója a has és deréktályi elhizás. A jó hír az, hogy ha változtatunk táplálkozási szokásainkon akkor változtatunk a jövőbeli egészségi állapotunkon is.

Hogyan segíthet a részleges vagy a teljes éhezés/böjt?

A részleges vagy teljes éhezést úgy kell felfogni mint egy szükséges tréninget a szervezetünk számára. Ugyanúgy mint a fizikai edzés, az éhség tréning is  segít a szervezetnek felkészülni az adoptációra és a változásra. Ha rendszeresen kitesszük magunkat teljes vagy részleges éhezésnek akkor az agyunkban az éhséget mobilizáló receptorok száma megnövekszik. Ez lehetővé teszi a telítettség hormonjainak kifejteni pozitív hatásukat a metabolizmusra.

Ne tévesszük össze az éhséget az étvágyal. Ezt az éhezést úgy érdemes praktizálni, hogy tudatosan hosszabb időközöket hagyunk ki étkezések közt és az ételek mennyisége egy tenyérnyi nagyságú  legyen max. Az ételek amit fogyasztunk ilyenkor telitettség hormonjait kiváltó ételek. Legefektívebb formája az, ha egy utólsó étkezéstől számított 16 órás éhezés után lepörgetünk egy rövid intervallum edzést, és utána fogyasztunk egy nagyobb adag ételt. A 16 óra úgy értendő, hogy adott nap vacsorájától számítva indul a 16 órás időtartam. pl. este 9 kor ha vacsoráztál akkor másnap 13 órakor az intenzív edzés után jöhet a következő étel.

Az éhségnek mindezek mellett több pozitív hatása is van amelyek az agyban zajlanak. Segít a gyorsabb zsírégetésben  a szövet újrahasznosításban. Ha szeretnéd kipróbálni a részleges vagy a teljes éhezést akkor bővebben olvashatsz róla az alábbi linken :

http://www.vladozlatos.com/blog/clanky-o-zdravi/je-hladovka-na-nieco-uzitocna.html

Ha cikk felkeltette az érdeklődésed és számodra hasznosnak találod de további kérdéseid merültek fel fordulj hozzám bizalommal  fbookon vagy emailban:  aszalai@gmail.com

2 Replies on “A hormonok működése válaszul lehet az elhízásra”

  • Petra nov 12, 2017 at 09:37 du.

    Ez nagyon érdekes volt, köszi!

  • Árpi nov 13, 2017 at 07:48 de.

    Örülök, hogy tetszett:)

Comments are closed