Ezért nem laksz jól az egészséges kajától

post-featured-image

Egyik leggyakoribb kifogás, amit hallani szoktam a visszaesőktől, hogy:

 „Én egyszerűen nem tudok jól lakni a csirkehúsos salátától és egy kevés krumplitól. Nem vagyok én kecske hogy, annyi zöldséget egyek. Én jóllakni csakis a zsíros és hagyományos köretben gazdag ételtől tudok“

Persze aki szimplán ezért képes feladni az étkezése megreformálását és az életmódváltást az nem is akarja igazán, de ettől eltekintve lássuk miért is nem laksz jól az egészséges kajától.

Abban, hogy egy optimálisan összeállított étkezésnek lassú felszívódásúnak kéne lennie szerintem minden fórumon kiegyezhetünk. Tökmindegy milyen étkezési irányzatot követsz( vega, paleo, makrobiotika, ketogén, vagy testépítő) mindegyikben kerülni ajánlatos a gyors felszívódást mert ez élettanilag ártalmas.

„Az ember a törzsfejlődés során soha nem találkozott olyan ételekkel amelyek ma a mindennapos étkezését alkotják.”

Térjünk a tárgyra és először a hagyományos és legtöbb esetben bomba gyorsan felszívódó nagy adag szénhidrátot tartalmazó étel (nevezhetjük nyugati, városi vagy civilizációs étkezésnek is, tökmindegy) testünkre való hatását vegyük górcső alá.

Legyen az egy klasszikus liszttel sűrített frankfurti leves egy szelet kenyérrel. Főételként pedig válasszunk egy disznópörköltet knédlivel (vagy rizzsel, krumplival, nokedlivel tökmindegy). Természetesen a cukros üdcsi sem maradhat el, ami legyen pl. egy cappy narancslé vagy kóla.

Az ilyen étel fogyasztása közben már a leves szakasznál óriási mennyiségű glükóz szabadul fel a vérben viszonylag nagyon rövid idő alatt. Az agy ezt észlelve jóllakottságot kiváltó hormonokat, szerotonint, nagy mennyiségű inzulint  és még sok további más hormont parancsol a mirigyeknek a véráramba juttatásra. Gyakorlatilag jól átverte a szervezetét a levest kenyérrel fogyasztó egyén, mert még csak az étkezés elején tart, de az agya máris intézkedéseket tett és jóllakottságot éreztet. Mindezt annak ellenére, hogy tápanyaghoz jutott volna a szervezet.

Ha egy étel kalóriadús az még nem azt jelenti, hogy  tápláló is – De ezt már remélem tudod.

Érkezik a feljebb említett főétel, ami biztosan ki fogja verni a szervezetben a biztosítékot és még inkább inzulin, triptofán, szerotonin, melatonin termelésre serkenti a mirigyeket és te olyan jóllakottnak érzed magad, hogy szinte fel sincs kedved kelni az asztaltól. Legszívesebben szundítanál egyet.

Ha egy ember ilyen jellegű ételeket fogyaszt napi rendszerességgel, akkor a szervezete alkalmazkodik hozzá. Szervezetének sejtjei egyre érzéketlenebbé vállnak, mivel ők nem kérnek naponta efféle sokkhatásokat (toxikus számukra a sok cukor). Ennek eredményeképpen az egyén már nem képes jóllakottságot észlelni többé a lassan felszívódó táplálék fogyasztásával, és gyakorlatilag képtelen egy lassú felszívódású étkezéstől kielégülni. A tudata hajszolja őt afelé amit a szenny kalóriadús étkezések után szokott érezni. Gyakorlatilag ő a jóllakottságot már tévesen ítéli meg, képtelen befejezni az evést addig, míg nem érzi azt, amit már jól megszokott.

Minél gyakrabban fogyaszt valaki gyorsan felszívódó olajos, zsíros ételeket, egyszerű szénhidrátokkal (cukrok, édesített élelmiszerek) az érzékelési küszöbe annál inkább tolódik az egyre érzéketlenebb irányba.

Jól megfigyelhető ez a hatás kisgyermekeknél, akiknek édes italt, fehér kenyeret, édességet adunk.  Az elfogyasztás után röviddel felfokozott, boldog esetleg hiperaktív állapotba kerülnek, majd a vércukor hirtelen kiürülésével nyűgössé, vagy agresszívvé válnak. Euforikus állapot váltakozik a deprimáltsággal és az ebből fakadó hangulati hullámzás eredménye a nassolási kényszer. Ez a társadalomban nem csak fizikai, hanem szellemi és lelki problémáknak is az okozója (így csinál belőlünk drogost az élelmiszeripar).

Az egészségesen összeállított étkezés a szervezetünk számára optimális üzemanyag, ami a fentebb leírt hatásokat nem tudja kiváltani. Emésztőrendszerünk lassan dolgozza fel és a glükóz véráramba jutása is folyamatos, ami nem kényszeríti a belső elválasztású mirigyeket fokozott hormontermelésre. Az ilyen étkezés hosszantartóan beállítja a vércukorszintet és rugalmas anyagcsere esetén jól tudjuk a saját zsírkészleteinket is hasznosítani.

avarietyoffoods

A következő lépésekkel javíthatsz azon, hogy végre jól lakj az egészséges kajától is.

·         Testedzés – Javítja a szöveteid, sejtjeid inzulinérzékenységét

·         Lassan felszívódó köretek fogyasztása- Hajdina, barna rizs, fekete rizs, köles, zab, teff, quinoa, chia, rostos étkezés,

·         Feldolgozott élelmiszerek és a cukrok teljes elhagyása- Minden ami lisztből készült azt érdemes hosszú távon mellőzni.

·         Időszakos böjtök bevezetése akár 14-16 órán át az alvást is beleértve.

Fontos, hogy időt adj magadnak az átálláshoz. A sejtek inzulinérzékenysége viszonylag gyorsan visszaállítható és egyre inkább fogsz jóllakni az optimálisan összeállított étkezések után is.  Az elhízott egyéneknél ez egyáltalán nem megy könnyen mert az esetek túlnyomó részében inzulinrezisztencia előrehaladott állapotával szembesülünk. Ez az állapot is jól kezelhető az étkezés optimalizálásával de különös körültekintést és szakértői tanácsadást igényel.

 

Tájékozódj, kérj tanácsot majd cselekedj.