ILLÚZIÓK AZ EGÉSZSÉGES ÉLETFORMA ÉS TÁPLÁLKOZÁS TERÉN

post-featured-image
Tegyük fel, hogy tisztában vagy a céljaiddal és úgy gondolod hogy a feléjük vezető úton lépkedsz előre. A valóság az, hogy lehet teljesen más irányba haladsz. Tudod mit szeretnél elérni de amit ennek érdekében teszel az nem a legideálisabb lépések sokasága. Ismered az egészséget, vitalitást, lenyűgözően esztétikus testet rejtő trezor nyitókódját, csak a számok sorrendjét nem tudod helyesen. Ez  valóban nagyon frusztráló lehet de természetesen mindenre van megoldás (pl. a Tanulj Meg Enni Program).
Az emberek közt létezik egy érdekes paradoxon. Minden egyes embert akit megkérdezünk oktató jelleggel képes beszélni az egészséges életformáról és a táplálkozásról is. Mindenki tudja hogyan kéne étkezni, hogyan kéne önmagunkkal törődni, hogy megőrizzük az egészségünket. A nagymama, szülők, tanárok, edzők stb. mindenki „abszolút tisztában van” az egészségességgel kapcsolatos kérdésekkel, de a gyakorlatban ez valahogy nem mutatkozik (túlsúly, elhízás, megtört egészség, anyagcsere és hormonális problémák). Tisztelet a kivételnek. Vajon honnan szerezték ezeket az információkat? A gyakorlatban miért nem nyújt számukra megoldást, a megálmodott célok miért maradnak továbbra is csak álmok?
Néhány szent grál amelyek felett kicsit el kéne gondolkodnunk. A következő pár gondolat a köztudatban az abszolút egészségesség alappilléreként van jelen:
 •   Mi van akkor ha az 5-7 szeri napi étkezés nem is olyan jó ötlet?
 •   Mi van akkor ha a reggeli nem a nap legfontosabb étkezése?
 •   Mi van akkor ha a gabonafélék és a teljes kiőrlésű termékek  nem az egészségedet szolgálják?
 •   Mi van akkor ha nem kell félnünk a magas koleszterinszinttől és a zsírok megvonása nem is olyan jó döntés mint ahogy azt mondják?
 •   Mi van akkor ha az egész napos éhezés és az esti nagyobb étkezés nem is olyan egészségtelen, mint ahogy azt beállítják?
 •   Mi van akkor ha edzés előtt semmit sem eszel (főleg nem szénhidrátokat) és farkaséhesen kezdesz bele az edzésbe?
Összezavarodtál? Ez felől nincs kétségem. Mielőtt a fenti pontokról szólnánk előbb tisztázzuk azt, hogy is kéne definiálni a saját egészségünket, vitalitásunkat és testünk esztétikai oldalát. Lehet kicsit sikerül átértékelned a helyzeted és nem ringatod magad tovább illúziókban.
Hogyan mérjük az egészségünket, testünk szépségét és a vitalitást.
Manapság olyan módszerekből melyek segítenek megállapítani egészségügyi állapotunkat nincs hiány. Csináltathatsz biorezonancia vizsgálatot, részt vehetsz különféle egészségteszteken vagy boszorkány  kivizsgálásokon és ezek alapján ítéled meg az egészséged. Ha ezekre hagyatkozol, akkor sokáig abban ringathatod magad, hogy egészséges vagy. A test esztétikája eléggé szubjektív kérdés (fent áll, hogy elfogult vagy önmagaddal szemben) de ezen a területen már vannak eléggé objektív mutatók melyek az egészségesen működő metabolizmusnak a jelei (optimális testzsír százalék). A vitalitás az összes közül talán a legszubjektívebb mutatója az egészségnek. Az éjszakai pihenés után mennyire van feltöltve az „életerő akkumlátorod”. Minél több energiád van a nap folyamán annál valószínűbb, hogy szervezeted jól/egészségesen működik és életerősségnek a mellékterméke/velejárója az esztétikus test is.
A saját életerődet, vitalitásodat a következő néhány kérdésre válaszolva értékelheted:
 • Mennyi a  testzsírod mennyisége? Az hogy hány kilót nyomsz, teljesen lényegtelen amíg nem vagy tisztában azzal hogy százalékban mennyi a testzsírod. Az  egészséges test működését tekintve férfiaknál az ideális testzsír százalék a 10-15%, nőknél pedig 15-20% ig. Ha ezeknél az értékeknél magasabb a testzsír százalékod az egyértelmű mutatója annak, hogy a metabolikus problémáid vannak és az ebből kialakuló betegségek kockázata nő ( metabolikus szindróma stb.).

 

 • Milyen az egészségügyi állapotod? Vannak ismétlődő egészségügyi gondjaid? Rendszeres visszatérő betegségek, orrfolyás még nyáron is, gyakran visszatérő különböző fájdalmak (ízületi, derék, izom, hasi , mellkasi, fej, stb.). Gyakran szorulsz orvoslátogatásra? Szedsz e gyógyszert? Ezekre a kérdésekre válaszolva egyértelműen megítélhető egészségügyi állapotod minősége (ideértve a jó hormonműködést és az anyagcserét ).

 

 • Milyen kondiban vagy?Képes vagy 30 másodpercig sprintelni/rohanni anélkül hogy összeesnél vagy leállnál? Képes vagy megemelni/elemelni saját testsúlyoddal egyenlő vagy még nehezebb tárgyakat/súlyokat. Képes vagy a saját testsúlyodat áthelyezni egyszerű akadályokon felhúzással, kinyomással, átugrással anélkül hogy megsérülnél? Az izmok az emberi test legértékesebb alkotóelemei és ezt főleg a nők nagyon gyakran elfelejtik. Elégedetlenkedve nézik magukat a tükörben miután elérték a megálmodott pl. 50 kg- os testsúlyt, 36-os ruhaméretet és mégis narancsbőrösek. A cellulitisz 20% testzsír arány felett képződik és a zsír legnagyobb része a hasi,derék tájékra, combra és a fenékre koncetrálódik.

 

 • Milyen mennyiségű életerő áll rendelkezésedre a nap folyamán?Ezt nagy mértékben a funkcinális izomtömeged mennyisége és az érrendszeri kondíciód határozza meg. Természetesen ezt a területet nagyban befolyásolja a táplálkozás is. Minél gyakrabban érzed magad fáradtnak, levertnek annál egyértelműbb, hogy az életmódód nem optimális.

 

 • Milyen szintű emocionális, mentális és pszichés energiával rendelkezel a napjaid többségében? Tudod nyugodtan, hidegvérrel kezelni az olyan szituációkat  amelyek az emberek többségét kihoznák a sodrukból? Rosszalkodnak a gyermekek, munkatársak/kollégákkal való konfliktusok kezelése. Autóvezetés közben mikor  egy másik autós „bénázik” tudod e higgadtan türelemmel, arogancia nélkül kezelni. Vannak negatív gondolataid amelyek megfosztanak az életerődtől? Képes vagy zökkenőmentesen arra, hogy produktív légy és értéket tudj teremteni? Tervezni tudod saját esetleg mások (beosztottak, családtagok) programját úgy, hogy közben tudsz a legfontosabb feladatokra koncentrálni? Képes vagy egy értéket képviselni önmagad, szűk környezeted és a családod számára? Mindent egy nap nem lehet győzni de a legfontosabbra mindig kell, hogy találj időt. Hogy állsz az alibikereséssel vagy az önsajnáltatással? Esetleg ez megy a legjobban ? 
 
Pontozd az olvasott területeket 1-10 ig ahol a 10 a legtöbb. Lásd be őszintén, hogy ha a területek többségére 8-as alatti értéket adsz magadnak akkor szükséged van az egészséges táplálkozás és életmód terén új eredményeket hozó információkra.
Miért ringatják magukat az emberek tévhitekben?
Nagyon sok ember tartja saját magát, és  életmódját egészségesnek. Olvasgatnak valami egészség rovatot, fitness magazinok ajánlásait és idővel abban a tudatban élnek, hogy az életformájuk valóban egészséges. Ha az egészséges táplálkozás terén kérem szépen eredményesek akarunk lenni, azt mindenek előtt mérhetővé kell tenni. Miután mérhető, csak azután menedzselhető maga az egészséges életforma. Hogy értem ezt? Az, aki nem ismeri a saját testét, testalkata típusát, anyagcseréje gyorsaságát, pontos izomtömegét és testzsír százalékát, vércsoportját, esetleges egészségügyi komplikációit, pontos céljait, egyéni sajátosságait az nem tud magának optimális életformát illetve táplálkozást biztosítani és ebből kifolyólag nem is nevezheti azt az életformát egészségesnek!! Csakis a nekünk optimális étkezés és életforma nevezhető egészségesnek is.
Ha a blog rendszeres olvasójai közé tartozol biztosan találkoztál már azzal hogy, az itt nyújtott információk terjedelmesek és részletekbe menőek de felhasználásukkal nem minden esetben érhető el olyan életmód ami szilárd egészséget vagy a saját célok egyértelmű elérését garantálná. Valami hiányzik, de micsoda? Annak ellenére hogy ezen ingyenes információk segítségével (racionalizáció) eredmények érhetőek el de eljön az a pillanat mikor nem megy tovább és stagnálás, esetleg visszaesés következik. Mi ennek az oka? Hiányzik a folyamatos optimalizáció. Ugyebár az a megfogalmazás hogy racionális életmód eléggé relatív (inkább absztrakt). Viszont a optimális megfogalmazás az a gyakorlatban annyit jelent, hogy az életforma abszolút individuálisan megfelel az adott személynek (testreszabott). A legnagyobb problémát a többségnek a folyamatosan változó és dinamikusan fejlődő állapot jelenti ahol az optimalizációra folyamatos szükség van.
Hogy képes légy a folyamatos  optimalizációra, minőségi információkra lesz szükséged az alábbi fontos területekről:
Étkezés:
 • A fő élelmiszertípusok helyes megválogatása (bevásárlás)
 • Tudnod kéne kiszámolni legalább hozzávetőlegesen mennyi a tested energiaigénye. Meg kell tudnod határozni a makrotápanyagok arányát az étkezésedben (zsír, fehérje, szénhidrát)
 • Tudnod kéne a neked megfelelő receptek szerint főzni.
 • Tudnod kéne beosztani a tányérod tartalmát és meghatározni a mennyiséget.
 • Tudnod kéne helyesen időzíteni az étkezést.
 • Értened kéne az egyes élelmiszerek/makrotápanyagok fiziológiai hatását a szervezetedre és szükségleteid szerint manipulálni velük.
Mozgás:
 • A mozgásforma helyes megválasztása  jelenlegi helyzeted, egészségügyi állapotod és kondíciód függvényében.
 • Az edzés gyakorlatainak helyes kivitelezése, pontos technikájának elsajátítása. Az intenzitás és a mennyiség meghatározása.
 • Az edzés helyes időzítése saját helyzetedre nézve (testi épség állapota, erők szuperkompenzációja, regeneráció hossza, stb.)
Szokások:
 • Olyan szokások sorozatát kell kialakítanod, melyek az életmódod rendszeres, automatikus működését szolgálják (a rendszer szolgáljon téged ne te őt)
 • Az egészséges szokásokhoz pozítív asszociációkat kötni, a rossz szokásokat pedig negatív asszociációkhoz kapcsolva tartósan elhagyni, megsemmisíteni.
Tennivalóid az illúziómentes optimális életmód kialakításához.
Vegyük át közösen az alábbi néhany pontot, melyekkel el kell kezdened foglalkozni ha optimális életformát szeretnél elérni. Nem elég tudnod a nyitni kívánt trezor kódszámait. Tudnod kell a kódszámok sorrendjét is. Ha mindez összeáll akkor nyílik a trezor és jön a megálmodott eredmény/cél. Nézzük a pontokat…
1.Elemezd magad és az aktuális helyzeted. Szükséges hogy megismerd magad a legapróbb részletekig. A tested az eddigi életmódod és gondolkodásmódod eredménye/gyümülcse . Fel kell mérned milyenek az aktuális ismereteid, egészségügyi korlátozottságaid, vércsoportod, testalkattípusod, testzsírszázalékod, milyen állapotban vannak az izmaid és milyen teljesítmény leadására vagy képes. Ha ezzel megvagy, haladjunk tovább.
2. Definiáld az alap céljaidat, álmaidat és szükségleteidet. Az az ember aki nincs tisztában céljaival az a legprofibb fegyverrel is csak szanaszét lövöldöz az éterbe. Az önmagad felmérése megismerése józan rálátást biztosít a céljaid álmaid elérhetőségére. Ennek köszönhetően nem fogsz illuziókban élni, hogy a te álmaid nem teljesíthetőek semmilyen módon (példa: egy endomorf testalkattal rendelkező hölgy nem akarhat ektormorf testalkattal megáldott fitness modellre hasonlítani testalkatilag). Ha megtörtént a célok meghatározása akkor lépjünk tovább.
3.Készíts egy listát a neked megfelelő élelmiszerekről. Ezek az élelmiszerek lesznek a tested üzemanyagai. Gondolj mindig arra, hogy amit elfogyasztasz az a tested részévé válik. Ha a kocsidba homokot tankolsz csak azért, hogy a üzemanyagszint jelző maximumot mutasson akkor azzal az autóval nem jutsz messzire. A testeddel ugyanez történik ha szemetet eszel. A szervezeted egyedülálló, biológiailag tiszta üzemanyagra terveztetett. Ezeket az élelmiszereket tudnod kell kombinálni a szükségleteidnek megfelelően és az eredmény nem marad el (állandó energiaszint, gyors regeneráció, jobb mentális fókusz, esztétika, vitalitás). Az ételekre tekints úgy, mint a legalapvetőbb eszközökre melyekkel önmagadat egy jobb „kivitelbe” hozhatod. Az étkezésed által működteted a hormonjaidat, ők pedig irányítják a sejtjeid működését. Egészségesen működő közeget sejtjeid számára csakis úgy tudsz biztosítani, hogy pozitív hormonműködést váltasz ki magadban az ételek által. Kitűzött céljaidat egy egészségesen működő rendszer által érheted csak el. Az ételek megválogatása után haladjunk tovább.
4.Makrotápanyagok arányának összeállítása (zsír, fehérje, szénhidrát). Nem mindegy mit eszel és az sem mindegy, hogy arányaiban hogy osztod be a többi tápanyaggal az adott étkezést. A világ legegészségesebb étele sem fog segíteni céljaid elérésében ha nem időzítesz, kombinálsz illetve határozod meg a mennyiséget  megfelelően. A szükségleteknek megfelelő makrotápanyag meghatározás egy alap képesség amivel 100%-ig tisztában kell hogy légy. Ez nem azt jelenti, hogy minden étkezés a digitális mérleg bekapcsolásával kezdődik majd. Erre csak az elején van szükség, míg megtanulod meghatározni, hogy egy hússzelet vagy kupac rizs hány gramm és mennyi fehérjét, zsírt, szénhidrátot tartalmaz. Tekints az étkezésre úgy, mint a fejlődésed eszközére és ne a pillanatnyi kielégülést keresd benne. Miután megtanultad miből mennyit és mikor ehetsz, kialakul egy készséged az ételek elkészítésére, melyekből majd saját recepteket fabrikálhatsz. Haladjunk tovább ha ez megvan:)
5.Alakíts ki egy működő, tartható napirendet. Ismered önmagad, tisztában vagy a céljaiddal, tudod mit várhatsz magadtól sőt már azt is tudod hogyan kell étkezned. Egy olyan tartható napirendet kell kialakítanod ahol mindenre jut idő. Alvás, étkezés, edzés, munka, család stb. A napirend tudatos kialakítása egy nagyon fontos képesség, amit el kell hogy sajátíts vagy a meglévőt egy magasabb szintre emeld. Úgy kell tudnod eljárni hogy a napi energiaszinted növelni tudd. Ennek köszönhetően leszel egyre erősebb és több, fizikai és esztétika szempontból is. Sokan buknak meg ennél a pontnál, mert kifogásokat keresnek. Ha igazán akarsz valamit, akkor találj rá időt rendszeresen. Lépjünk tovább.
6.Az edzésterv. Az izmaid „motorod“ karbantartása elkerülhetetlen. Az összes felsorolt pont rendkívül fontos és az edzéssel sincs ez másképpen. A megálmodott cél egyszerűen nem fog jönni, ha nem edzel keményen és pontos terv szerint. Az edzés ebben az egész egységben paradoxon szerűen csak 5%-ot tesz ki. Viszont enélkül az 5% nélkül semmi esélyed a hosszútávú fejlődésre és céljaid elérésére. Az 5% arányt az edzésidővel magyarázom. A nap 1 %-ka az 14 perc , mint azt már tudod, hogy a rövid intenzív edzés sokkal célszerűbb mint a hosszú kitartó mozgásformák tehát egy nap ha egy órát fogsz edzeni akkor az 5%-ot tesz ki az eltelt időből. Az ételek és az életformád által kiváltott hatások pedig az idő fent maradó részében (95%) hatással vannak rád.
7.Tájékozódj és kutasd fel az összes hiányzó információt. Ahhoz, hogy felsorolt hat pontot irányítani tudd, folyamatos tájékozódásra lesz szükséged. Nem tudsz magadnak optimális életmódot kialakítani anélkül, hogy ne kutasd e területet. Rengetegen buknak meg ezen a ponton mikor hiányzik a stratégia, ismeretek és a  rendszer együttese. Felfogni ezt a problematikát intelligenciával nagyon fontos mindazok számára, akik megpróbálják kezükbe venni a saját sorsukat/életformájukat.
Hogyan állapíthatom meg, hogy az életformám már optimális?
Ennek ellenőrzésére számos mutató áll a rendelkezésedre. A tükörben láthatóvá válik a test pozitív irányba való változása. Apadnak a zsírpárnák és lassacskán az izmok kezdenek kikerekedni a zsírréteg alól (nőknél főleg fontos). Reggelente még a megterhelő edzések ellenére is kipihenten tele energiával ébredsz, akkor jó úton haladsz. Ha egyre több energiád van a nap folyamán az annak a jele, hogy a metabolikus, mentális és fizikai edzés gyümölcsöket kezd el érlelni. Fontos hogy a hibáidból származó negatív tapasztalatokból előnyöket tudj kovácsolni és ennek segítségével maximalizálni tudd a hatékonyságot a rendszeredben.

 Használd a Tanulj Meg Enni programot és fordulj hozzám bizalommal ha kérdéseid vannak.
forrás : www.vladozlatos.com

4 Replies on “ILLÚZIÓK AZ EGÉSZSÉGES ÉLETFORMA ÉS TÁPLÁLKOZÁS TERÉN”

 • L feb 05, 2017 at 12:05 de.

  és hol vannak a válaszok a bevezetőben feltett kérdésekre?

  • Árpi feb 05, 2017 at 06:20 du.

   A cikk arra asszociál, hogy nincsenek olyan szentigazságok mint amiket felsoroltam. Ezek közhiedelmek, melyek bevésték magukat a köztudatba. Ha valamelyik konkrétan érdekel akkor kifejtem bővebben.

   • L feb 06, 2017 at 02:18 de.

    mindegyik érdekelt volna, pont azért mert eléggé elterjedt nézetek
    bár elolvastam azóta már sok cikkedet és részben válaszokat is kaptam már, de mikor itt tartottam eléggé átverve éreztem magam, ezért mérgemben odavéstem a kommentet

 • Árpi feb 11, 2017 at 09:06 du.

  Mindegyikre válaszolni több cikknyi írással lehetne. A blog olvasásával ha nem kapsz választ valamelyikre akkor nyugodtan jelezz

Comments are closed