Az egészségvédő táplálkozás olcsóbb a hagyományosnál

post-featured-image

Szakmai ártalom nálam, hogy ha egy élelmiszer boltban vagyok, figyelgetem a többi ember bevásárlókocsijának tartalmát. Mindig is szúrta  a szemem, hogy ha valakinek a kosara tele van silány minőségű élelmiszerekkel (magas kalóriatartalom és alacsony tápérték). A bevásárlókosár tulajdonosának persze fogalma sincs arról hogy gyakorlatilag szemetet vásárol pénzért. Azért írom, hogy szúrja a szemem mert az emberek (tisztelet a kivételnek) a reklámok és az ipar hatására teljesen eltértek attól az étkezéstől ami az egészségüket szolgálná és én nem mehetek mindenkihez oda hogy:

„Hé te….az ilyen kajáktól az élethosszod statisztikailag jóval rövidebb lesz és az időskorodat nagy valószínűséggel fogod megnyomorodva tölteni (cukorbetegség, daganatos megbetegedések, szervi problémák, elhízás, életerő hiánya, magas gyulladásszint stb.).

kosár

(saját készítésű fotó, egy mellettem sorban álló kövér 50 körüli hölgy bevásárlókosarának tartalmáról)

30-40%-ka az energiabevitelnek feldolgozott gabonafélékből származó szénhidrátokból (pelyhek, műzli, sósrudak, liszt, tésztafélék, pékáruk), 10% tejtermékekből (gyakran cukrozottakból)  15% egyszerű szénhidrátokból mint különféle édességek, kekszek, cukrozott üdítők és 15%- növényi eredetű zsiradékokból. Tehát 70-80%-ka az energiabevitelnek olyan forrásokból származik amit az elődeink nem is ismertek és nem is fogyasztottak (ekkora arányban főleg nem).

A korunk embere a fennmaradó részt különféle szélsőséges körülmények közt nevelkedett állati eredetű forrásokból és (rossz minőségű fehérjék) egészségre káros méreganyagokkal teli zsírból fedezi.

2015 január elsejétől félreraktam minden élelmiszerre költött pénz számláját. Beleértve az éttermi étkezéseket (kb. 10 volt köztük). Hozzászámoltam a gazdáktól és vadászoktól beszerzett állatok húsának árát is és 2016 január elsején összeadtam a jó nagy kupac számlán található összegeket.

2032 euró jött ki ami heti lebontásra  42,33 eurót jelent.

Ebben benne vannak a táplálékkiegészítők is amit használunk Dórával és minden akár 1-2 eurós bevásárlás is. Hozzáteszem, hogy az egész 2015 évben mindkettőnk étkezése történt meg ennyiből.  Ami nincs benne, az a vasárnapi ebédek amit szülőknél vagy nagyszülőknél szoktunk megejteni.

Mivel nem vásárolunk semmi szemetet, a szervezetünket üres kalóriák helyett, valódi tápanyaggal tápláljuk és bőven elég ha naponta 2 max. 3 alkalommal étkezünk.

Néhány példa és trükk aminek lehet, hogy te is bedőlsz a bevásárlásaid során:

  • Fagyasztott húsáru 5,5 euróért ami a kiolvasztás után 45% vizet veszít (a sütés még csak ezután jön). Konyhakész állapotban 10 Euróra jössz ki, tehát nem jó vásárt csináltál, hanem még 4,5 euróval meg is rövidítetted magad kilónként.
  • Sonka melyet a sertés combjának egy hasábja kéne hogy alkosson. Gyakran 60-90% húst tartalmaznak, csak a többi pedig víz és különféle N-vegyületek, amelyek hőkezelés során még toxikusabbá válnak.
  • A prágai sonka összetétele 70% hús, 5% zsír, 25% víz. Ha leszámoljuk a 30%-ot, akkor 60-70% hústartalomnál járunk, aminek árán már vehetnénk minőségi prosciuttó sonkát is, ami első ránézésre drága, de beltartalmi értékeit arányba helyezve jóval olcsóbb a társainál.

A valódi sonka csak húst, sót és konzerválószert tartalmazhat. Nem való bele semmiféle cukor,dextróz, szója fehérjék, keményítők, színezőanyagok, térfogatnövelők és egyebek. Ezeket a gyártók a konkurenciaharc miatt kénytelenek a termékeikbe rakni és ezzel megnyerni a birka társadalmat, akinek csak az ár számít.

Az ilyen eredetű termékek hosszútávú egészségügyi következményeiről, amit rettentő sok energia és anyagiak ráfordításával sem tudsz visszafordítani most nem is szólok.

 

Étkezz olcsóbban és egészségesebben 2016 ban.  Ne költs élvezeti vagy luxus cikkekre mint cigi, alkohol, édességek, kexek, ropik, piskóták, műzliszeletek, húsipari melléktermékek – virsli szalámi, húskrémek stb.. Egyél valódi ételt és az eredmény nem marad el.

Ha pedig nem tudod hol kezdd, akkor kérj tanácsot majd cselekedj.