A karcsúak is lehetnek túlsúlyosak

post-featured-image

Rövid alkatanalízis. A karcsúak is lehetnek túlsúlyosak, avagy hogyan kezdjünk bele a változtatásba.

Napjainkban az elhízás problematikája sokakat érint. Szlovákiában minden 10. gyermek túlsúlyos, és minden 5. elhízott. Az elhízott gyermekek sok esetekben célpontokká válnak. Az osztálytársaik gúnyolják őket, alaphangon lusták, gyöngébb  fizikai képességekkel rendelkeznek – legalábbis így  vannak beállítva. A hivatalos becslések szerint a világon 150 millió gyermek és serdülő rendelkezik túlsúllyal, vagy elhízással. A diagnosztika a következő:

Hazánkban az elhízottak száma megközelítőleg fél millióra tehető. Elfogadható/normális testtömeggel csak ennyi nő/férfi rendelkezik :

  • 35 év felett csak 40% férfi és 56% nő,
  • 35-45 életkorban csak 29% férfi és 31% nő.
  • 45-55 életkorban csak 19% férfi és 15 % nő,
  • 55-65 életorban csak 14% férfi és 7% nő,

A túlsúly ott lapul a karcsú emberek testén is.

Az elhízás nem csak azokat a felnőtteket és gyermekeket érinti, akiknél távolról nyilvánvalóak a jelek. Az optikailag karcsú emberek is lehetnek elhízottak. Hogyan lehetséges ez? Az alábbi példa segít a megértésben:

Petra 16 éves, serdülő korban lévő lány. Szeretne karcsú lenni, az álma hogy 50 kg lehessen, mert így néz ki jól. Ma 57 kg. Nem sportol, táplálkozására nem figyel, kevés folyadékot iszik. Fogyni akar. És az eredmény az lesz, hogy a teste folyamatosan építi le az izomzatát és helyette zsírt pakol fel. Ennek ellenére Petra karcsúnak tűnik felöltözve és semmilyen kívülről látható jele nincs az elhízásnak. Egy speciális testösszetétel mérő géppel mérve Petra testzsír százaléka szörnyű 37%-os értéketmutat. Ez az érték kb. megegyezik az ő láthatóan kövér osztálytársnőével Katival. Ez most akkor hogy van ?

Range of female body fat percentages from 20% to 30%

A bosszantó összefüggések – túlsúly és elhízás

Szlovákia 5,4 milliós népességének 49% túlsúlyos és 10% elhízott. A fájó igazság az, hogy az elhízást követően , minden második lakosnak egészségügyi gondjai vannak vagy merülnek majd fel a közeljövőben.

  • Az elmúlt 20 évben a cukorbetegek száma megduplázódott. 1980  ban 120 ezer cukorbeteget jegyeztek mostanra a számuk 300 ezer felé közelít. Az emberek általában nem is sejtik, hogy megemelkedett vércukorszinttel élik napjaikat. Az emelkedett cukorszint károsítja a vesét, látást, szívet, a  belső szerveket és az alsó végtagok érrendszerét.
  • Feltételezhető hogy 40 éven belül minden 3. és 5. ember cukorbetegségben fog szenvedni. A kérdés hogy hogyan tudjuk ezt elkerülni, kivédeni. Mennyire és milyen hosszan változik meg egy ember élete miután cukorbetegséget diagnosztizáltak nála? A válasz az, hogy teljesen megváltozik az élete, és sajnos a haláláig kíséri a probléma.
  • A civilizált országokban évente 940 ezer embert diagnosztizálnak vastagbélrákkal. Ezek közül 500 ezer bele is hal. Az Európai Únióban Szlovákia és Csehország az első helyen jár az ilyen fajta onkológiai megbetegedésekben. 2006-ban Szlovákiában 2961 új vastagbél és végbélrákos  megbetegedést jegyeztek. A bőr rák után rögtön a 2. helyre került ez az onkológiai megbetegedés Szlovákiában.
  • A lakosság több mint 40 % százaléka szenved álmatlanságban, illetve különféle alvásproblémákban. Ezek a gondok általában nagyon egyszerű életviteli változtatásokkal rendbe hozhatóak. A rossz minőségű alvás gyorsítja az öregedést, csökkenti az immunaktivitást, rákos sejtosztódást serkent, memória zavart és izomteljesítmény csökkenést okoz, depressziót idéz elő és hormonegyensúlyra is káros hatással van, a rossz hormonműködés eredménye pedig az elhízás és cukorbetegség is.

Lehet megdöbbentőek a fenti számok. De nem kell messzire menni és láthatjuk saját szemünkkel is, hogy mi történik. Számolj csak meg 30 felnőttet és 30 gyermeket az utcán. A láthatóan túlsúlyos ember  lehet hogy csak 10 körüli lesz, de az olyanok, mint a fentebb leírt Petra esete kb. még tízen vannak. Karcsúak, felöltözve nem látszanak kövérnek, de két fekvőtámaszt nem bírnak megcsinálni, mert az izmaik helyett zsír van, combjuk pedig narancsbőrös. Ha nem narancsbőrös, akkor még abban a stádiumban van mikor szép feszes…..de mitől feszes? Mert folyamatos hízásban van.

A legfontosabb a felismerés, hogy belássuk valami nem jól zajlik odabent a testünkben. Fáradtságérzet, ingadozó kedélyállapot, aluszékonyság, folyamatos éhség, depresszió, rossz koncentrációs készség, rossz minőségű alvás,túlsúly. Ezekkel nem kell együtt élni. Ezek nem az élet részei. Ezeket az életstílusunknak köszönhetjük. A nap, mint nap ismétlődő szokásainknak.

Ne felejtsük el, hogy minden jó termék mögött egy roppant kifinomult és jól működő rendszer van. Legyen az egy tárgy, legyen az egy szellemi termék, egy könyv, egy jól csengő sláger egy művésztől, vagy egy  egyéni világbajnoki  sporteredmény.

E termékek sikere a mögöttük álló hosszú tudatos, és rendszeres munkában rejlik. Az Iphone ma nem tartana ott, ahol tart ha Steve Jobs nem dolgozott volna a tervein olyan rendszerességgel és energiaráfordítással, mint azt tette akkoriban. Akkor csak egy okostelefon lett volna a sok közül. Egy testépítő vagy egy CrossFitter nem tudna bajnokká válni egy kifinomult edzésterv, és kellő edzésrendszer+táplálkozás nélkül. Egy testépítő, aki úgy megy le edzeni,  hogy „ááá most itt van szabad hely itt nyomok párat“ abból nem lesz bajnok, sőt csak egy aránytalan „korcspaklincs” lesz a teste. Egy rossz termék.

Felmerül a kérdés, hogy akkor most mit egyek? Zsíros?Nem zsíros?Reggelre csak  műzli?Kenyeret ne?Este akkor már semmi kaja? stb. Ez nem így működik kérem szépen.

Ne akarjatok egyik napról a másikra változtatni, mert az egyenlő a bukással. Vigyetek szint a hétköznapokba, először csak egy gondolattal, ami ott motoszkál a tudatotokban, hogy tenni kéne valamit. Valamin változtatni, végre hogy jobban érezzem magam, mert így kurva szar. Ezt követi a tájékozódás. Sok sok olvasás, kutatás a témában. Nem a szomszéd nénike tuti diétái, és nem a bejáratban lakó egy év alatt felfúvódott testépítő „vannabee  hülyegyerek” edzésterve. Ne hagyjátok magatokat félrevezetni. Kutassatok mindaddig, míg legalább elméletben össze nem áll egy kép a folyamatról, amibe belekezdetek.

Párhuzamosan kísérletezzetek az étkezéssel és az edzéssel is. Csináljatok 3 hetes vagy 1 hónapos ciklusokat. Egyszerre mindig csak egy vagy max. két dolgon változtassatok, mert ha millió új szokást vezetsz be, nem fogod tudni a kiváltott reakció mihez is párosul. Évekig is eltarthat, míg megtaláljátok a nektek megfelelő módszert és a szervezeteteknek legmegfelelőbb táplálkozási szokásokat. Kérj tanácsot olyan embertől, akire felnézel ezen a téren, aki elért valamit, és biztos vagy benne hogy többet tud nálad. Olvass blogokat, és kövesd független szakértők tanácsait. Tervezek a közeljövőben megosztani veletek itt a blogon is teljes kidolgozott edzésterveket. A tervek tapasztalatokra épülnek és nem a hasamra csapva találom ki őket. Hamarosan készülök foto dokumentációval is szolgálni, hogy még ösztönzőbben tudjak hatni rátok.

Igen  lesznek kudarcok, nem egy, nem kettő, de érzed hogy élsz és haladsz valamerre az egészségedet illetően. Jobb érzés lesz bukottként élni, mint tétlenül szépen lassan elmúlni.

 

Ne kifogásokat keress, hanem megoldást!

Vágj bele még ma. Sok sikert kívánok.