Szeretjük egymást, hízzunk el együtt

post-featured-image

Számos példát sorolhatnék fel arra jelenségre, hogy mikor az ember nem tudja mitévő legyen és ilyenkor a szűk környezetét kezdi utánozni. Olyan csordaösztön féleség ez. Például egy előkelő vacsorán veszünk részt és a tányérunk két oldalán annyi evőeszköz van, hogy fogalmunk sincs éppen melyikhez nyúljunk. Mit teszünk ilyenkor? Az asztaltársaság többi tagját követve azzal az evőeszközzel kezdünk bele az étkezésbe amelyikkel ők is. Az asztaltársaságunk sincs tisztában az erre vonatkozó etikettel (külső evőeszköztől haladva a tányér felé) és csak tetszés szerűen  megragadva egy evőeszközt, belekezd az étkezésbe. Ha egy ilyen esetben követünk másokat abból kárunk igazából nem származik, max. összesúg a hátunk mögött a személyzet aki ezt észreveszi.

Hajlamosak vagyunk szokásokat átvenni olyanoktól, akik szemmel láthatóan tudják mit csinálnak. Persze figyelmen kívül hagyva azt, hogy azok káros vagy egészséges szokások.

Borzasztó sokan követik ezt az elvet az elhízás terén is. Életformájukkal, átvett szokásaikkal az egészségüket károsítva élnek és híznak el.  „Apu kövér, én sem leszek más…követem és ez biztosan jó nekem“

Szokásokat, sőt még felfogásformát is  veszünk át szűk környezetünktől.

Az ember társas lény, családi, baráti, ismerősi közösségekben élve alkotunk városokat, országokat és  társadalmakat. Pszichológiai és szociológiai tudományoknak köszönhetően nyilvánvaló számunkra hogy minden ember vesz át szokásokat a környezetétől így formálva önmaga jellemét és személyiségét is egyben. Nyilvánvaló az is hogy fizikai, és egészségügyi állapotunk is a szokásainkat és az életformánkat tükrözi. Tévhitben él aki azt hiszi, hogy csak edzeni kell heti párszor és minden rendben lesz az egészsége terén. Az edzés elengedhetetlen, de az arányt csak 5% edzés 95 % pedig a többi tényező (táplálkozás, életvitel, szokások stb.) . Hogy miért?  A táplálékból származó hatásoknak, egész nap és az éjszaka folyamán is ki vagyunk téve. Míg egy edzés csak percekig vagy max egy órán át tart. (14 perc a napnak 1%-ka). A siker szempontjából ezért van ennyire fontos szerepe a megfelelő táplálkozásnak, életvitelnek és szokásoknak.

Egyáltalán nem az edzés alatt válsz erősebbé hanem az edzést követő pihenőidőben (első és második anabolikus ciklus). A helytelen táplálkozás hormonális következményekkel jár, amelyeknek köszönhetően gyakori és téves étvágyérzeteink alakulnak ki nem megfelelő élelmiszertípusokra (sóvárgás a szénhidrátok után). Ebből következőleg a zsírból való energiafelhasználásnak befellegzett sőt méginkább gyarapodnak a zsírkészletek.

reflection

Ha a baráti körünk dohányzik vagy holtrészegre issza magát hétvégente akkor nehéz  megáljt parancsolnunk magunknak. Hajlamosak vagyunk saját magunknak azt hazudni hogy áá nekem tök jó így, nem akarok leszokni…szeretem a cigit és a piát is

Ez pontosan így működik az elhízás terén is. Ha közvetlen környezetünkben elhízottak élnek, (márpedig élnek mert lassan minden második ember túlsúlyos) akkor társadalmi normaként fogadjuk el ezt az állapotot. Közben tudjuk mennyire mocskosul nem ez a normális és hogy kurvára tenni kéne ellene valamit mert ugyanúgy mint a cigi és a piálás, az elhízás is megtudja rövidíteni az életet (beledöglesz).

Tisztelet az erős önuralommal rendelkezőknek, akik az „álmait elérni képtelen terveit régen feladó megkeseredett emberek“ visszatartó erőinek ellenállva tudott megváltozni.(leszokni egy drogról, cigiről, piáról vagy tartósan lefogyni stb.)

Hogy mi a megoldás?

Ne hasonlítgasd magad másokhoz, tűzz ki rövid távú saját célokat és érd el őket.

A hosszú távú célokkal sincsen semmi gond, csak azokba általában beletörnek az emberek. Ne egy haver vagy ismerős céljait akard elérni…Ne hagyd hogy befolyásoljanak. Légy önmagad és kezdj el lépkedni:)

Emlékszel arra mikor utoljára hasonlítgattad magad bárkihez is ? Gyakran hasonlítgat az ember….mindent hasonlítgat. Öltözködéstől kezdve a sminken át a testalkaton továbbhaladva a pénzig minden lehetségest. Ez a tulajdonság az életben soha nem lesz a segítségedre és ha haladni akarsz egy irányba akkor gyorsan szokj le a hasonlítgatásról.

Indulj ki abból te hol tartasz, mit értél el abból amit szerettél volna. Ne mások normáihoz tartsd magad- ők más közegből jöttek, mások a nézeteik, szokásaik, elveik és lehet, hogy teljesen ellentmondanak a te valós akaratoddal illetve vágyaiddal. Úgy érzed majd magad sikeresnek, ha valóra váltod álmaid, eléred a céljaid.

„Aki a sasokkal akar repülni az ne ússzon a kacsákkal“

Vedd körül magad olyan emberekkel akik az adott területen ( tartós fogyás) sikereket értek el. Sportolók vagy hobbisportolók akik keményen dolgoztak és pontos rendszert követve megvalósították álmaikat. Ők segíthetnek utadon mert tapasztalataikat megosztják veled. Ne hagyd, hogy frusztráljon az ilyen emberek társasága. Valahol el kell kezdeni, és tapasztalatból mondom, hogy egy sikereket elért sportoló soha nem nézi le azokat akikben kitartást és elszántságot észlel, legyen az az ember bármilyen testalkatú is. A sportoló saját bőrén tapasztalta, hogy siker egyenlő kitartás. Ha ezeket látja akkor felnéz a másikra tudván azt, hogy kis idő elteltével gyarapodik a saját tábora.

Élet túlsúly nélkül

A helyzetfelismerés nagyon fontos…. Mindíg a saját magad lehetőségeit, testi adottságait kondíciódat és anyagi helyzetedet figyelembe véve tűzd ki az első célokat (testzsírszázalék, teljesítménybeli célok, ruhaméret, stb.). Nem fontos az új futócipő az új edzőcuccok és különféle táplálékkiegészítők sem.

Képzeld el milyen hatással lesz rád és a környezetedre ha leadsz 10-20-30 kg-ot. Az életed megváltozik, lehetőségek nyílnak meg előtted, több pénzt fogsz tudni keresni. Önértékelésed megváltozik, más szemmel fogod nézni a világot, őrült sok energiád és életerőd lesz.

Magaddal versenyzel és a saját eredményeidet döntöd majd meg minden egyes edzésen. Ne hasonlítgasd magad másokhoz és előremeneteled független legyen minden más embertől. Ha a haver nem ér rá edzeni, akkor te nem maradhatsz otthon. Céljaid vannak az időd pedig véges.

 

felhasznált irodalom : www.vladozlatos.com