Funkcionális táplálkozás

post-featured-image

Roppant trendin hangzik a dolog pedig messziről sem egy újabb táplálkozási irányzatról vagy diéta hullámról van szó. Egy olyan továbbképzés sorozaton vettem részt,  ahol végre probléma specifikusan foglalkoztunk egyes tünetcsoportokkal és azoknak kezelésével.

Számos ügyfélnek sikerült már segítenem az életmódváltásban, fogyásban ésrősebbé válás útján stb.   A túlsúlyos erejétvesztette emberek olykor csodákra képesek. Kitartóak, elszántak és céltudatossá képesek válni. Igen vannak ilyenek is de ők kb. 10%. A leggyakoribb viszont az, hogy a nagy lelkesedés alábbhagy és visszatérnek a régi jól megszokott önpusztító szokásaikhoz, életformájukhoz.

A stresszfaktorok folyamatos adagolásával és létraszerű előrehaladással nagyon szép eredményeket szoktam elérni, de be kellett látnom egy dolgot.  A hosszú évekig akár évtizedekig tartó egészroncsoló életformának való kitettség olyan szervi, hormonális és egyensúlyi zavarokat képes okozni, amelyeket szimplán életmódváltással és optimális étkezéssel már aligha lehet rendbe hozni.

  • Pajzsmirigyproblémák (alulműködés, túlműködés, autoimmun PM gyulladás – hashimoto, struma stb. )
  • Hormonális egyensúlytalanságok az éveken át történő fogamzásgátlás, stressz, helytelen táplákozás, kozmetikumok, vegyszerek miatt – ösztrogéndominancia, PCOS, petefészekciszta, endometriózis, meddőség stb.
  • Mellékvese kifáradás
  • Inzulin és leptin rezisztencia
  • Emésztőrendszeri panaszok– felszívódási zavarok, enzimhiány, egyensúlytalanságok a bélflórában, Irritábilis bélszindróma,  reflux, ekcéma, gombás fertőzés, gyenge immunrendszer.

Ezek olyannyira gyakori és sajnos gyakran félrekezelt problémák melyek helyes felismerése és célzott kezelése esetén az ügyfél nem csak, hogy végre le tud fogyni, hanem az élete teljesen megváltozik.

Egy kb. 150 eurós laborvizsgálati csomag segítségével olyan problémákra tudunk fényt deríteni amelyeket a hagyományos orvoslás teljesen figyelmen kívül hagy, sőt a doki elintéz annyival,  hogy: „ a vérképeddel minden a legnagyobb rendben van”. Ez az, ami nagyon szomorú és bosszantó is egyben.

A funkcionális táplálkozás ismeretek rendszerében egyes tünetek felismerése után célzottan állítjuk be a terápiát.  Nincs olyan ember, akinek nincsenek egészségügyi panaszai. Viszont olyan aki nem vesz tudomást róluk rengeteg van.

A bőrproblémák, ingerlékenység, szorulások, puffadás, gyenge immunrendszer, energiahiány, nehéz reggeli ébredés, alvászavarok, hold arc, karikás szemek, sikertelen fogyás, deréktáji elhízás,  menstruációs fájdalmak, görcsök, túl erős vérzés  stb. ezek mind-mind sajnos elfogadottá válnak az emberek élete során.

Megtanulnak olyan tünetekkel együtt élni,  amelyek felismerésével és célzott kezelésével egy teljesen más életet élvezhetnének.

Az  ember élete útját egyetlen testben kényszerül végigjárni.  Óriási felelőtlenségnek tartom ha egy ember nem adja meg a saját testének a lehetőséget arra, hogy egészségben szolgálhassa őt az élete során.

Légy preventív. Kérj tanácsod. Cselekedj..