Amit a hasi elhízásról tudnod kell

post-featured-image

Korunk egyik leggyakoribb testi jelensége.  Ma már képtelenség úgy kimenni az utcára, hogy ne lássunk pókhasú férfiakat vagy derékban erős nőket.

A figyelmeztető hasi háj.

A közúti STOP táblánál mindig meg kell állni igaz? Ezt tanítja a kresz és mélyen bevésődött minden felnőtt ember tudatába. Ugyanez a helyzet a hasi elhízásnál is, annyi különbséggel,  hogy az embereket senki nem figyelmezteti arra, hogy mivel jár póló alatti glóbusz növekedése.

Magadra vagy utalva. Tehát tudnod kell, hogy:

A hasi háj és úgy általában az elhízás egy krónikus belső stressz folyamatnak a következménye. Az emberi szervezet évtizedekig képes gyötrődni egy fennálló problémával úgy, hogy a test tulajdonosa semmit sem sejt a belső problémákról.

Az aprócska jelekből nem szoktunk okulni, megvárjuk míg valódi nagy baj (betegség/elviselhetetlen panaszok) alakulnak ki és rohanunk a gyógyszertárba vagy az orvoshoz.

A szervezetet hormonelválasztással reagál a stressz helyzetekre: legyen az drasztikus fogyókúra, helytelen táplálkozás, napi több kávé, alkohol,  megterhelő edzés,  vizsgától való félelem,  párkapcsolati stressz stb. .  A véráramba ilyenkor automatikusan stresszcsökkentő anyagok jutnak adrenalin , norepinephrine, katekolamin, kortizol stb.

Ezek együttese próbálja fenntartani a nyugalmi állapotot annak ellenére, hogy téged stressz ért.

írok egy példát, ami étrendi stresszre fog vonatkozni. Nem véletlenül,  hiszen a táplálkozás korunk legjelentősebb stresszora. Egy étkezésen belül túl magas cukor , zsír  vagy fehérjetartalom, alkohol, stimulánsok (kávé, kakaó stb.)

Az ilyen étkezés után nem is gondolnánk, de nagy fordulatszámon kell zakatolnia néhány szervünknek ahhoz, hogy feldolgozza a bevitt tápanyagokat. A májat bizonyos területeken túlmunkára késztetjük, egyes funkciók pedig zavart szenvednek. A hasnyálmirigy rengeteg  inzulint termel (édes esetén) amit hirtelen vércukor esés követ.  Akadozni kezdhet az agy és bizonyos glükóz igényes szervek  tápanyag ellátása, de ebből mi semmit sem észlelünk , mert a stressz hormonok  rendezik a helyzetet.

A kortizol többek közt pl. arra is képes, hogy rezisztensé változtasson sejteket azért, hogy létfontosságú szervek folyamatos tápanyagellátáshoz juthassanak. Ez az inzulinrezisztencia állapota. A sejtek felületén lévő érzékelő lábacskák (receptorok) behúzódnak és nem csak a tápanyag felvételére lesznek képtelenek hanem a hormonokat sem észlelik.  Fontos tudnod, hogy a fejünk búbjától a nagylábujjunkig minden egyes sejtet hormonok irányítanak (kivéve vörös vérsejteket).

Szóval hormonhiányos tünetek alakulhatnak ki ugyanazon hormonszint mellett.

Az étrendi szokásaikhoz az emberek nagyon ragaszkodnak tehát szimplán a táplálkozás által fenntartható egy tartósan magas stresszhormon szint (kortizolszint) . E hormonra érzékeny zsírsejtek a derék és hasi tájékon helyezkednek el leginkább.  A belső szervek elzsírosodásáért,  és a szerv közti (visceláris)  zsírért is ő a felelős.

Hosszan tartó kitettség esetén az egész szervezetünk működése megváltozik, ami természetesen már tünetekkel is jár.

Mivel a sejtek érzékenysége csökkent a hormontermelő szervek túlmunkára kényszerülnek, hogy fent tudják tartani az egyensúlyi állapotot. Ám erre hosszú ideig nem képesek és jönnek a nem kívánt tünetek: Korai menopausa, vetélés, meddőség, férfiaknál terméketlenség, fejtető kopaszodása, állandó fáradtság.

„Az állandó fáradtságra még az orvosok is szokták a kávét javasolni. A kávé stimulálja a már egyébként is túlműködő kortizoltermelő szervet a mellékvesét és átmenetileg éberséget biztosíthat. Ezek az egyének általában nagyon nehezen ébrednek. A friss ébredéshez ugyanis kortizolra van szükség, amely ha nem áll rendelkezésre, akkor képtelen vagy felkelni.  Az előrehaladott állapot a mellékvese kimerülés vagy addison kór ahol az egyén már lábra állni sem képes annyira energiahiányos.”

Folytatnám a tartósan magas kortizolszint tüneteivel. Pajzsmirigyzavarok ami általában alul működés, izomfáradtság, izomtömeg vesztés, lassú gyógyulás bármilyen fertőző betegségből, öregség foltok kialakulása a bőrön, ráncosodás, bőr elvékonyodása, csökkent koncentrációkészség, tanulási nehézségek (memória zavarok) ,  csontritkulás, ízületi fájdalmak, magas vérnyomás, érproblémák, csökkent növekedési hormonszint, kedélyingadozás- depresszió, gyorsabb öregedés, emésztési zavarok stb.

A legegyszerűbben  felismerhető mellékvese elégtelenség tünetnek a hirtelen felálláskori megszédülést hoznám fel. Ha ilyesmit észlel valaki az szinte biztos lehet abban, hogy kortizol háztartás terén valami nincs rendben.

A hasi elhízás rengeteg veszélyt rejteget még azokban az esetekben is ha a laborértékeink a referenciatartományokon belül vannak. Ez az a helyzet mikor az orvos azt mondja, hogy minden a legnagyobb rendben, de a páciens mégis nagyon rosszul érzi magát.

A célzott megoldások csomag szolgáltatásomban az ilyesmi esetek feltérképezésével és helyreállításával foglalkozunk külsős hormonszakértő kollégák bevonásával. Az egyensúlyi állapot étrendi változtatásokkal és egyes kimerült szervek célzott betámogatásával visszaállítható. Érdemes vele foglalkozni mert magától nem fog rendeződni, diétázással pedig csak rontunk a helyzeten.

hasika02

 

Ha cikk felkeltette az érdeklődésed és számodra hasznosnak találod de további kérdéseid merültek fel fordulj hozzám bizalommal  fbookon vagy emailban:  aszalai@gmail.com

A cikk jogvédelem alatt áll, másolása tilos.

Szalai Árpád