Szalai Léda előzmények

post-featured-image

2016 október kilencedikén megszületett kislányom Léda. Teljesen egészséges és mióta hárman vagyunk rengeteg dolog változott az életünkben. A meglévő tevékenységeim rengeteg időt emésztenek fel és Léda születése óta még precízebb szervezés és kivitelezés indokolt az életemben.

A kislányom születésének előzményeiről és a mindennél jobban szeretett párom Dóra egészségügyi állapotának optimalizálásáról fog szólni ez a cikk.

Léda megfogantatása nem volt teljesen zökkenőmentes.  Rengeteg munkát, kutatást fektettünk abba, hogy a tudomány segítségével ámde kizárólag természetes módszerekkel rendbe hozzuk Dóra egészségügyi állapotát.

Dóra 9 éves kora óta 1. típusú cukorbeteg. 2014 novemberében ismerkedtünk meg és természetesen az első hónapoktól kezdve foglalkoztam az étkezésével.

Annyit  még tudni kell Dóráról, hogy 2011 óta rendszeresen futott és ezt teljesen eszetlenül csinálta.  A regenerációs időkre fittyet hányva naponta 10 kilométert futott. A napi 10 kilométer futást az csökkentette le 5-6 kilométerre, hogy őrült fájdalmai voltak a bokájában és energiaszintje is egyre csak csökkent.

Csökkent mert Dóra nem étkezett rendszeresen. Önértékelési problémái voltak és ez odáig fajult, hogy az optimális testalkatát  anorexiás irányba tolta el. 177 cm –es magassága ellenére  már csak 52 kg-ot mutatott a mérleg.  Természetesen családja is észlelte, hogy nagy a baj és megtettek mindent, hogy álljon le.
Dóra elsumákolta az étkezéseket és elmondása szerint kb. 3 évig napi 2 maréknyi ételt evett és nem volt ritka, hogy azt is kihányta (ezek mellett minden nap futott 10 km körül).

doraanorex

A glikált hemoglobin szintje (HbA1C) 13,2 volt ekkoriban, ami még a cukorbetegeknél is magasnak számít. Mikor megismerkedtünk már 2. éve nem menstruált és hetente csak 1 x volt széklete.

Az orvosok módszerei sehová nem vezettek. Ezen nem is lepődtem meg. Rendszeresen elkísértem Dórát a pozsonyi egekbe magasztalt szlovákia legjobb cukororvosához aki annyival elintézte a dolgot, hogy: „Dóra ha nem tartod a diétát akkor nem lesznek jobbak a véreredményeid (Hba1C) . Dóra 9. éves korától ehhez a pozsonyi cukordokihoz járt aki egyetlen egyszer sem beszélt neki diétáról vagy táplálkozási elvekről.
El is jöttünk ettől az orvostól mert  semmit nem tudott hozzáadni Dóra egészségügyi fejlődéséhez azon kívül, hogy felírta a cukormérő szalagokat.  Cukormérő szalag és inzulin felírása miatt pozsonyba járni elég drága mulatság.  Átjöttünk újvárba ami 20 km  tőlünk és ugyanazt a „semmit“ itt is megkapjuk mint pozsonyban, a kötelező cuccokat pedig ugyanúgy felírják (inzulin+ cukormérő szalag).

Dórát leállítottam a futásról és elkezdett az edzéseimre járni. Nagyon szeretett futni és emiatt sok volt a hiszti de ő is belátta, hogy ez jobb a testének. Kettlebellezett, súlyemelt, jiu-jitsura járt és funkcionális edzés különböző elemeit használtuk. A bokája ami a futástól annyira tönkre ment, hogy a sima sétától kiugrott mára teljesen rendben van.

A súlyát optimálisra állítottuk vissza és 5,8 kg izmot sikerült visszapakolni rá. Nagyon aggasztotta őt,  hogy a testzsírszázaléka nem akart 23% alá kúszni. Minden nőt frusztrálni kezd, ha hirtelen megnő és a testzsírja nem változik. Ha  a 15-18% körüli testzsír párosul egy optimális izomtömeg mennyiséggel az az a forma amiről minden nő álmodik (csak nem látja mögötte ezeket az adatokat). Nálunk is ez volt a cél.

Dóra étrendje teljesen glutén, cukor és tejtermékmentes volt. Ez nálam az alapprotokoll és ez az ami a legnagyobb egészségügyi javulást képes hozni.  Ezt használom a munkám során is és rengeteg ügyfél hálás miatta.

A makrói eleinte 40% zsír, 20-25% fehérje és 35-40% szénhidrát volt. Nem evett semmi feldolgozott bolti terméket, lisztből készülteket vagy édességet. Nem esett nehezére tartani ezt, mert 9. éves kora óta mindig figyelnie kellett étrendjére.

Valami azonban nagyon nyugtalanított engem. 7 hónapja együtt voltunk és még mindig nem menstruált. A hormoninjekciók amit ilyenkor a nőgyógyászok nagy előszeretettel adnak be az égvilágon semmit nem oldanak meg mert a kiváltó okot nem szüntetik meg.

Voltak még bőrirritációi is, amit a teljes tejtermékmentesség sem oldott meg.

A budapesti képzéseim során akkoriban ismerkedtem meg Mariann kolléganőmmel, akivel átbeszéltük Dóra esetét.  Mariann hormonegyensúly terapeuta egy globális ügyfélkörrel. Segítségével rengeteg olyan házaspárnak sikerült családot alapítania, akiknél a lombik program sem működött.
Elvégeztük a laborvizsgálatokat és csináltattunk pesten a foodtestnél egy étel intolerancia vizsgálatot is.

Sok mindenre fény derült. Dórának autoimmun pajzsmirigygyulladása volt (Anti TPO:  100,9IU/ml ref.:0,00-6,00) aminek külső tünetei szinte alig vannak tehát erre magunktól soha nem jöttünk volna rá. Nyilván ennek a kialakulásához erősen hozzájárult a több éves koplalás és önsanyargatás. Az endokrinológus azt mondta, hogy ezen nem fogunk tudni javítani és az Anti TPO továbbra is magas marad de a hormongyógyszert (euthyrox) valószínű, hogy élete végéig fog kelleni szedni.

Hormonszintek terén is nagy volt a rendetlenség. A menstruáció ilyen értékek mellett teljes képtelenség lett volna.

Elkezdtük Mariann kolléganőm által javasolt terápiát és folytattuk a szigorú étrendi protokollt. Vékonybél regenerálása, természetes progeszteron pótlása, D-vitamin pótlása krém formájában, pajzsmirigy támogatás, mellékvese támogatás + a foodtestet is figyelembe véve kiiktattuk még a tojást az étrendből.

Dórát lassan átállítottam más tápanyageloszlásra,  mint ez idáig volt.  Csökkentettük a zsírt max. 25%-ig, fehérje maradt 20-25% a szénhidrátot pedig tovább növeltük 50-55% -ra. Az étkezéseket 4 kb. egyenlő adagra osztottuk el a nap folyamán.

Dóra állapota folyamatosan javult.

  • A napi 65 egység inzulinból 45 lett
  • A 13,2 glikált Hemoglobinból lett 6,2
  • A 23% testzsírból 20% lett (később 18%)
  • A széklete teljesen rendbejött
  • Bőrirritációi megszűntek
  • Menstruációja teljesen rendszeressé és fájdalommentessé vált
  • A pajzsmirigyértékei rendeződtek TSH 2,7 ről  1,7 re, Anti TPO 100,9 ről 0,82 re
    -Az endokrinológus 2 x hívott fel, hogy mit csinálunk mi ott gútán mert ő ilyet még nem látott
  1. február 22 én volt az első pozitív terhességi tesztünk. Nem számítottunk rá, hogy ilyen hamar jönni fog, de nagyon örültünk neki.

A terhesség első időszaka alatt a pajzsmirigy rendeződése még folyamatban volt, ezért Dóra súlya egészen a  4. hónapig csökkent és a testzsírszázaléka itt érte el a 18%-ot.

  1. hónapban volt egy erősebb vérzése amivel 4 napig kórházban volt megfigyelésen de teljesen rendben volt minden.

Terhes gondozásra pozsonyba jártunk és szonográfus szakértőt is ott kerestünk. Sokan azt hiszik, hogy a 4D ultrahang arról szól, hogy arckép készül a babáról. Az arckép a legkevesebb és engem nem is ez érdekelt. Egy jó szonográfus  szakértő képes „ mindent”  kiszúrni. Nyaki redőzöttség, belső szervek működése, szívkamrák fejlettségi szintje, köldökzsinór vérkeringése, degenerációs betegségek, végtagok fejlettsége, gerinc állapota és még sok más egyéb.  A cukorbeteg anyukáknál félő, hogy a magzat túlfejlődik, túl nagy lesz a mérete a magas cukorértékek miatt. Dóra 6,2 hemoglobinja teljesen az optimálisba tudta tartani Léda súlyát mindvégig.

Léda optimális csontosodását és a magzati fejlődést Mariann kolléganőm menedzselte. Autoimmun pajzsmirigyre kezelt kismamák esetében nagyon körültekintőnek kell lenni a kiegészítők terén. Csak jódmentes terhes vitamin jöhet szóba és a feszülésekre sem mindegy, hogy pl. milyen magnéziumot szedünk. Mellesleg az ilyen szigorú diéta esetén nagyon résen kell lenni a nyomelemek és ásványok terén is, mert ha kevés alapanyagot használunk, akkor nem kívánatos hiányállapotok léphetnek fel. Arról már nem is beszélve, hogy a család nem tudta mire vélni  ezt étkezési rendszert és nagyon furcsálották, amit csinálunk. Mára már a családtagok is belátták (remélem), hogy mióta Dórával együtt vagyunk az egészségügyi állapota javul. Amíg ezt ők és az orvosok menedzselték nem volt előre lépés e téren.

Dóra terhessége szerintem minden terhes nő álma lehetne.  6. hónapban még horvát országban, hegyet másztunk és naphosszakat pancsoltunk.

img_4033

Egészen az utolsó napokig minden rendben volt. Nem gyengült le, nem vizesedett , erős és aktív volt. Lépcsőzött, sétált, ugyanúgy mint azelőtt.  Szülés előtt 2 héttel derékfájdalmai voltak és ezzel kb. le is zártunk minden kellemetlenséget.

A magzatvíz október 9. vasárnap reggel kezdett el csordogálni. 4 héttel a kiírt dátum előtt voltunk ezért meglepődtünk. Dóra még szépen megreggelizett és egyre sűrűbben jelentkeztek a fájások.

Nagy döntés előtt álltam akkor reggel.

20 percnyire Komárom, vagy 90 percnyire Pozsony?

Mivel szép lassan csordogált  a magzatvíz és Dóra sem esett pánikba Pozsony mellett döntöttem és nem bántam meg.  Léda császárral született, mert nem volt befordulva a szüléshez alkalmas pozícióba. Ez ellen nem tudtunk mit, tenni bármennyire is a természetes szülést tervezgettük. Léda méretei a születéskor 3,1 kg és 51 cm.

Dóra sebe alig látható és már harmadik nap felegyenesedve sétálgatott.  A tejelválasztást segítő cseppeket már a kórházban elkezdte szedni és hálistennek nagyon jól működött minden e téren is. A tej minősége jó a kicsi 3-4 óránként szopik és az emésztőrendszeri panaszai sem jelentősek.

Mióta szoptat,  egy még szigorúbb étrend volt indokolt ahol a tejtermékek, glutén, tojás felett még néhány zöldségfélét is muszáj volt kizárni mert a kicsi azonnal megérezte ezeket. Főleg a keresztes virágúakra gondolok itt.

Ez lenne a mi kis történetünk nagy vonalakban. Még van legalább fél évem, hogy felkészüljek a hozzátáplálás fortélyaiból és tisztában vagyok vele, hogy a neheze még csak most jön.  Léda étkezése terén az a célom, hogy olyan ételasszociációkat alakítsak majd ki benne, amelyek egy életen át egészségben tartják. Ha nem szokik rá a modern kori szemét ételekre, akkor úgy gondolom sokkal könnyebb dolgunk lesz majd akkor is, ha közösségbe kerül (ovi, suli stb.)

Sok sikert kívánok a saját és a gyermeked étrendjének kialakításában. Keress,  ha segíthetek.


2016-10-29-family-leda-67

 

 

 

2 Replies on “Szalai Léda előzmények”

  • koprim dec 01, 2016 at 07:23 du.

    Nagyon szép család vagytok. Gratulálok a kitartásotokhoz is!

  • Messer Máté dec 01, 2016 at 08:16 du.

    Gratulálok nektek, nagyon jó volt ezt olvasni! Üdv: Máté

Comments are closed