A glicinről röviden

post-featured-image

Az alábbi cikk Szabó Gál Bencétől származik és segítségével végre én is bátran ajánlhatok édesítésre használható adalékot:)

Az olvasóim már tudják, hogy nem javaslom a cukoralkoholokat (xilit, eritrit, sorbit, maltit stb.) a fruktózt és a null kalóriás édesítőket (sacharin stb. ) mert többet ártanak mint gondolnánk.  A glycin egy teljesen más téma. Végre egy olyan édeskés ízű cucc ami gyakorlatilag nem is szénhidrát hanem fehérje. Nincs inzulinigénye így nem hipózunk be tőle. A szervezet számára nem egy idegen anyagról van szó hanem a kollagén típusú fehérjék egy értékes alkotó eleméről.

A Glicin jótékony hatásairól röviden

A Glicin a kollagén típusú fehérjékben legnagyobb mennyiségben előforduló aminosav. Más fehérjeforrásokban csak kis mennyiségben fordul elő. Manapság sokkal kevesebb kollagén típusú fehérjét fogyasztunk, mint őseink, hiszen a körömpörkölt, csontleves, kocsonya, pacal és hasonló ételek nem túl divatosak már. Jelentősen eltolódott tehát a fehérjebevitelünkből származó aminosavak aránya (csökkent a glicin a többihez képest). Evolúciónk során nem ez volt a jellemző, így fölmerül a gyanú, hogy ennek káros következményei lehetnek. A glicin pótlás előnyös hatásai is ezt a sejtést erősítik.

Optimális vércukor
A glükóz (és így a szénhidrátok) vércukorszintet megemelő hatását jelentősen mérsékli. Fokozza az inzulin hatékonyságát, azonban az inzulin szintet szinte egyáltalán nem emeli, ellenben a jótékony hatású glükagon szintjén igen, ami az inzulin „ellenlábasa”. Csökkenti
az inzulin-rezisztencia esetén megfigyelhető magas vérzsír szintet is.

Bőr
A bőrünk jelentős mennyiségű kollagént tartalmaz, így glicint is. A kollagén peptidek ráncainkat csökkentő, bőrünk rugalmasságát növelő és hidratáló, bőrfiatalító hatása jól ismert és sokat kutatott. A kollagén pedig hatását nagyrészt a magas glicin tartalmának köszönheti. A kollagén, glicin, C-vitamin, szőlőhéj- és mag-kivonat valamint a bioflavonoidok remek kombináció lehet, ha bőrünk fiatalságára belsőleg gondolunk.

Idegrendszer
Kis mennyisége fokozza az éberséget és az agyi mikro kapillárisok keringését. Emellett depresszió, skizofrénia és OCD (kényszerbetegség) kezelésére is hatásos megoldás,
a különböző kísérletek szerint.

Méregtelenítés
Ezzel kapcsolatban ugyan csak állatokon végzett kísérletek vannak, de ezek alapján a máj és vese funkcióját javítja, fokozza a glutation nevű erős méregtelenítő és antioxidáns hatású anyag termelődését.

Alvás
Több kutatás is foglalkozott a glicin alvásra gyakorolt hatásával emberek esetén.
A megállapítások közé tartozik, hogy a lefekvés előtt elfogyasztott glicin
(3 gramm elszopogatva) javítja az alvás minőséget, gyorsítja az elalvást, valamint enyhíti
a túl korai ébredést és kevesebb alvás esetén is kipihentebbek vagyunk. (6 óra alvás glicinnel sokszor jobb alvásminőséget eredményezett, mint 8 óra alvás glicin nélkül.)
Élethosszabbító hatás:
Egérkísérletekben a csökkent kalória bevitel (normál hasznos mikro/makro tápanyag bevitel mellett) hatásosan növeli az élethosszt. Ennek hatását már majmokon is igazolták és részben embereken is (természetesen élethosszig tartó kalóriamegvonásos kísérletet embereken etikai okokból nem lehet végezni, így csak pl az ún. telomerek hosszának méréséből következtettek emberek esetében). A kalóriamegvonásnál is hosszabb élethosszt (+40%) tudtak elérni a metionin nevű aminosav bevitelének korlátozásával egérkísérletekben és később hasonló eredményt értek el úgy is, ha az egerek táplálkozását nagy mennyiségű glicinnel egészítették ki. Ez azért van, mert a glicin korlátozza a táplálékból a metionin hasznosulását, kiegyensúlyozza a fehérjékből fölszívódó aminosav arányt a vérben. Emberek esetében még nem vizsgálták, de feltételezhetően szintén hatásos. Mivel metionin a legtöbb ételben sok van, ezért a gyakorlatban nehezen kivitelezhető a metionin csökkentett diéta emberek esetében. Azonban az étkezés után elfogyasztott glicin (pl glicinnel édesített desszert vagy ital) szimulálja a metionin csökkentett élethosszabbító hatású diétát, hiszen a glicin korlátozza a metionin fölszívódását.
A glicin édesítőszernek is kiváló!
Nincs mellékíze, hőálló, a cukorral nagyjából megegyező édesítő hatása van.
A polialkoholokkal (pl.: xilit/nyírfacukor, maltit, eritrit) szemben nem okoz bélrendszeri problémákat senkinél. Nem veri át a szervezetet, mert az édes íze mögött nem üres kalória van, ahogy a legtöbb édesítő esetében, hiszen a glicin fehérje és akként is kezeli szervezetünk (az édes íz cukorforrást jelent a szervezetnek és a glicinből szükség esetén a szervezet valóban képes cukrot előállítani, így nem okoz hypoglikémiát). A túlzott vércukor emelkedést gátló hatása miatt pedig különösen jó (szénhidrátokat amúgy is nagy mennyiségben tartalmazó) sütik és hasonlók édesítésére, hiszen azok hirtelen vércukor növelő hatását kordában tartja.

 

A glicin olcsón beszerezhető Bence webshopjából . A zaggini2016 kuponkóddal 5% kedvezményben részesülsz.

További sok sikert az életmódváltáshoz.

4 Replies on “A glicinről röviden”

 • Gömöri Olivér jan 05, 2017 at 11:55 de.

  Szia Árpi!

  Ha a glicint napközben használom édesítésre, akkor elálmosodok?

  Köszi.

  Olivér

  • Árpi jan 05, 2017 at 03:33 du.

   Nyilván fontos, hogy milyen mennyiségben használod és, hogy mihez adod. Magában a glicin nem lehet “álmosító” hatású mivel nincs hatással az vércukor és az inzulin szintre sem.

  • Edith Pappne feb 11, 2017 at 06:31 du.

   Szia!
   Van valami ami teljesen összezavar. A cikkedböl ùgytünik, mintha a melatonin szint csökkenése jót tenne a szervezetünknek. Én úgy tudom hogy ez éppen forditva van. Prof.dr.dr.Edinger ill. Dieter Broers kutatási eredményekre alapozva megerösitik a melatonin pozitiv hatását. Jelentösen(!) csökkenti a szivinfarktus ill. mellrák gyakoriságát, de sorolhatnàm tovább…
   Akkor viszont megkerdöjelezem hogy glizin valóban egészséges-e?

   • Árpi feb 11, 2017 at 09:28 du.

    A cikk melyik részéből gondolsz erre, hogy csökkentené a melatonin hatását bármelyik ciklusban is ?

Comments are closed