Lehűlt a levegő, indulhat a fogyás

post-featured-image

Élvezem mikor beköszönt az ősz. Nem csak a sárgába boruló lombkoronák miatt hanem mert végre nincs tikkasztó, számomra nehezen elviselhető meleg.

Élettani szempontból természetes keretek közt a nyár a felhízás időszaka. Attól függetlenül,  hogy a modern ember télen is ugyanannyi szénhidrátot fogyaszt mint nyáron a testének még messze nem ez a legjobb.

Bizonyára észrevetted már, hogy a nagy hőségben nem kívánod az ételt és eltelnek úgy napok, hogy nem is vagy éhes. A kényszerevést és a nassolást most ne számold ide az nem valódi szükséglet. Az a cukorfüggőségednek a kielégítése.

Testünk energiabevitelének több mint a felét a testhő fenntartására fordítja. Egészséges keretek közt egyrészt ezért nem kívánunk olyan mennyiségű ételt nyáron és a hízás üteme is sokkal gyorsabb lesz a meleg időszakban. A kalóriamegvonásos és egyéb divatdiéta irányzatok követői gyakran hajszolják magukat olyan állapotokba ahol már a szervezet kényszermegoldásként az átlagos testhőt az optimális alá csökkenti. 1  celsius fokkal ha csökken a maghőmérsékletünk,  akkor képesek vagyunk 30-40% kal kevesebb energiabevitellel is eléldegélni. Optimális bevitel mellett pedig gyorsan hízni. Ismerős a szitu nem ? :

“Alig eszem valamit és mégis hízok” 

A testhő csökkentését a szervezet a pajzsmirigyhormonok szabályozásán keresztül éri el és ha teljesen le akarnám egyszerűsíteni a dolgot akkor nevezhetjük ezt a jelenséget pajzsmirigy alulműködésnek.  A pajzsmirigy alulműködés az esetek túlnyomó részében tápanyaghiány miatt jön létre. A pajzsmirigy tápanyagai a szelén, jód, cink, e-vitamin.  A kárpát medence talaja bizonyítottan szelénhiányos és a jódozott só sem fogja megoldani az optimális jódbevitelt.  Az európai ember az étkezésén keresztül fele annyi jódot sem visz be ami az optimális pajzsmirigy működéséhez elég lenne és akkor még nem beszéltünk a többi jódigényes szervről.

Hogyan kovácsolj előnyöket a lehűlés beköszöntével? Ne öltözz be mint a tatár csupán azért mert 36-38 fok helyett 23 fok van. Ez még messze van a hidegtől és ha szoktatod magad a hideghez akkor sokkal több hőt kell megtermelnie a szervezetednek amit jó esetben zsírsavak bontásával fog megoldani. Többet a hidegterápiával kapcsolatosan Sáfrán Mihály könyveiben olvashatsz. 

Megjegyzem, hogy a didergéses hőtermelés bizonyítottan sokkal több kalóriát éget el mint bármilyen sporttevékenység.

Nem kell vacognod, nem az a célom, hogy olyan ajánlásokat tegyek amelyek a többségnek túl nagy kockázattal járnak.

  • Egyél napi min 3 x még akkor is ha túlsúlyod van.
  • Amint kifutottak a szezonális gyümölcsök már ne egyél több gyümölcsöt. Ne fuss a Tescóba ananászért, szőlőért, aszalványokért stb.
  • Alakíts ki egy saját testednek megfelelő kalóriabevitelt úgy, hogy az étkezésed nem tartalmaz cukrot és búzából készült ételeket.

Fogyj természetesen és használd ki a hideget a saját javadra.

Hogy a cikk másokhoz is eljuthasson kérlek oszd meg.

 

Sok sikert kívánok.