Egy élelmiszerbiológus szemével

post-featured-image

Az egészségmegőrzés dollármilliós üzletté vált, ez gondolom mindenkinek világos. A bioboltok polcai roskadoznak, a tápkieges webshopok kínálata végtelen tengerként hullámzik a vásárló monitorján, a patikákban pedig mindenre van gyógyszer.

A 90-es években még a zsír volt a közellenség, mára ő a jóbarát és a szénhidrátoktól pedig hízunk. 180 fokot változtak a dolgok de az egészségügyi statisztikák mégsem javultak.

Megváltoztak az álláspontok és oda jutottunk, hogy tudományos mázzal megkenve bármit el lehet adni, majd annak az ellenkezőjét is. Az egészségügyi állapotukon javítani vágyó szerencsétlen rászorulókat úgy használják ki manapság különféle termékgyártók, hogy azt tanítani lehetne.

Az az ember aki soha nem figyelt az étkezésére csak sodródott az árral, képtelen felfogni, hogy mennyire távol áll a teste optimális működéséhez szükséges szokásoktól. Azt hiszi naívan, hogy két hét diéta,  pár pohár gyömbértea és egy doboz multivitamintabletta majd megoldja a kialakulóban lévő problémáit.

Az érettségit sem adták oda 2 hét tanulás után igaz? Az egészségedet sem fogod tudni helyrehozni attól, hogy elmész orvoshoz, vagy beszedsz valami nagyon menő terméket és mindent ugyanúgy csinálsz mint azelőtt az étkezésedben. Most megveregeted a saját magad vállát, hogy “hiszen te már nem eszel kenyeret meg a kávét is elhagytad” . Tudod mennyire kevés ez ahhoz, hogy egészséges lehess és az is maradj. Csepp a tengerben…

Hogy miért írom ezt?  Mert hoztam neked valamit ide hozzánk Szlovákiába Komáromba. Egy előadást ahol magyarország legismertebb élelmiszerbiológusától tanulhatsz.

Sok embert követtem az elmúlt 6 év alatt aki ezzel a témakörrel foglalkozott. Én benne látom a legnagyobb hozzáadott értéket arra vonatkozóan, hogy tud neked/nekünk segíteni. A módszerei, protokolljai, tanácsai segítségével óriási léptékben haladhatsz az egészség felé vezető utadon.

Funkcionális táplálkozás referens képzés fözőiskolájában 2016 márciusában

Néhány pontban Bartha Ákosról és arról, hogy nekem miért tetszik a csapatának munkássága. Tehát azért mert:

Vizsgálati. A tüneteket kiváltó EGÉSZSÉGÜGYI KIHÍVÁSOK valódi okait tárják fel, ami minden esetben mélyebb és tartósabb eredményeket teremt. Itt gyakran hívnak segítségül laborvizsgálatokat vagy egyéb diagnosztikai módszereket.

Holisztikus. Az emberi szervezetet, mint egy összefüggő és EGYENSÚLYRA TÖREKVŐ egészt kezelik, valamint figyelembe veszik annak fontosságát, hogy összetett kapcsolatok állnak fenn a szervek és szervrendszerek között. Az egész szervezet egészsége és EGYENSÚLYA a legfontosabb számukra.

Biztonságos.  Enyhe vagy mellékhatás-mentes módszereket alkalmaznak, valamint támaszkodnak meglévő tapasztalataikra és kikérik a Táplálkozás-Beállítás körüli szövetség szakértőinek szakmai véleményét is.

Beteg-központú. Figyelmük központjában a gyógyulni-vágyó áll, nem a betegség, és végképp nem a tünetek elfedése, gyors elnyomása. Kezeléseik és módszereik ennek megfelelően erősen individualizáltak és a beteg sajátosságait mindig figyelembe veszik. Meghallgatják és értelmezik a tünetek személyes leírását, nem támaszkodnak vakon a laborvizsgálatok és más eszközök eredményeire.

Részvételi. A gyógyulni-vágyóval együttműködnek, folyamatos oktatásban részesítik és arra ösztönzik, hogy játsszon aktív szerepet saját gyógyulási folyamatában. Joga van kérdezni és minden felvetése megbeszélésre kerül. Konzultációik és előadásaik során arra törekszenek, hogy érthetően átadjanak minden fontos információt.

Átfogó. Egyesítik a legjobb a modern és a hagyományos megoldásokat és folyamatosan hangsúlyozzák az étrend és az életmód fontosságát.

Megelőző. Vizsgálataik és kezeléseik célja, hogy elősegítsék az optimális életfunkciók kialakulását és megtartását, illetve megelőzzék vagy adott esetben visszafordítsák a betegségeket és ezáltal elérjék az életminőség javulását/belső egyensúly helyreállítását.

Bizonyíték-alapú. Figyelembe veszik a legújabb kutatási eredményeket, illetve természetes módszereik is tudományosan bizonyított alapokon nyugszanak. Mindezek mellett folyamatos szakmai kapcsolatot ápolnak nemzetközileg elismert táplálkozási és orvostudományi szakértőkkel. Saját kutatásokat folytatnak a hozzájuk kapcsolódó szakmai területeken, melyek eredményeit felhasználják.

Az komáromi előadáson arra kértem Ákost, hogy a következő támákról beszéljen nekünk:

  • Miért nem működnek az általános élelmiszeripar által megvezetett mintaétrendi javaslatok
  • Általános alaprotokoll amivel Ákos szerint nem lehet mellélőni.
  • Pajzsmirigy és az életmód/étkezés kapcsolata. (Miért mondja a szakorvos azt, hogy semmi bajod, de te rosszul érzed magad)
  • Vitaminok és táplálékkiegészítők kiválasztásának fő szempontjai. ( Mert a legtöbbjük teljesen hatástalan)
  • Gyermektervezés előtt és várandósság alatt mire ügyeljünk ha kiegészítőket használunk.
  • És a legnagyobb kedvencem : Amiről az orvos nem mindig beszél…

Bővebben a programról, dátumról infó :  ITT 

Jegyet EZEN az oldalon az alsó gombra kattintva tudsz váltani. A kifizetés kártyás fizetésként történik szóval nincsenek egyéb költségei. 4990 forinttal vagy ennek megfelelő aktuális árfolyam szerinti Euróval (15Euró) fogja megterhelni a számládat a vásárlás. A férőhelyek száma 100 db. ra korlátozott.

Helyszín: RÉV – A magyar kultúra háza  (www.rev.sk)

Ha kérdés van nyugodtan írjatok mailt nekem : aszalai@gmail.com

Sok sikert az egészséghez

Árpi