Egyszerű és működik

post-featured-image

Egyszerű és működik

Mielőtt a cím alapján azt hitted itt a megváltás és holnapra már fitt és karcsú leszel elárulom, hogy sajnos nem. Viszont a hosszú évek tapasztalata alapján megfogalmaztam nektek egy olyan rendszert amivel a gyakorlatilag nem árthatunk magunknak, nem igényel extra megtervezett napokat vagy diétatervet, hosszú távon tartható és nem utolsósorban nagyon közel áll ahhoz amire tervezve vagyunk tehát ÉLETSZERŰ.

Némi akarat és kitartás ehhez is kelleni fog. Viszont a jó hír az, hogy nem egy bonyolult és megkötésekkel teli rendszerről van szó amibe pár hét után beleroppannál. Tehát nem szükséges kalóriát számolni, makro tápanyagok arányaival tisztában lenni és 2 óránként enni sem fog kelleni.

Belépő szintű technika betartandó alapelveit írom le a cikk első felében majd tovább olvasva kimaxolhatod a rendszert és beemelve néhány további szokást még jobb leszel.

A tanulj meg enni könyvben is érintettük ezeket az alapelveket de itt most összegzem nektek a lényeget és azonnal belevághattok a váltásba.

Alap :  Egyél napi 3 alkalommal és az étkezések közti üres időablakokban semmit ne fogyassz aminek van kalóriatartalma. Tehát reggelizz , ebédelj és vacsorázz. Közte pedig csak és kizárólag tiszta vizet igyál.

Étkezések közti üres időablakok
Étkezések közti időbuborékok

Nem határoztuk meg tehát, hogy pontosan milyen összetételűek legyenek az adott étkezések a hangsúly azon van, hogy a főétkezések közt tényleg nem fogsz bevinni semmit. Semmi ropi, semmi cukros üdítő és még a gyümölcs is tiltott ezekben az időszakokban. Ami még fontos, hogy ha eddig kávéztál akkor maximum egy kávé a megengedett az pedig az ebédhez időzítve valamikor a nap középére. Kibírható ugye?  A kávé visszafogása járhat kellemetlen tünetekkel mint pl. a fejfájás, levertség de ez csak a kezdetkor lesz jelentős és folyamatosan enyhül majd.

Haladó: A haladó szint az alap szint finom hangolásáról kell, hogy szóljon. Tehát megtartva az alap rendszert beemelünk még néhány kiegészítést, azok pedig a következők.

  • A reggelit vagy teljesen elhagyjuk vagy kihagyunk belőle minden szénhidrátot. Tehát a reggelit próbáljuk fehérje és zsír alapon összeállítani. pl. bacon rántotta, savanyú hal, tükörtojás, savanyúság szalonnával vagy sonkával. Cél, hogy ne emeljük meg túlságosan a vércukorszintünket és alacsony inzulinigényű ételeket fogyasszunk reggelikor. A kenyér egyéb lisztből készült extrémen feldolgozott társai (péksütemények) nem férnek bele. A tejsavó protein is magas inzulinigényű „élelmiszer“ tehát reggelire nem javasolt.
  • Ha bevezetjük a sportot akkor azt úgy időzítsük, hogy az edzés kezdetekor már éhesek legyünk. Tehát korgó hassal nyugodtan kezdj bele az edzésbe. Edzés után pedig akkor együnk ha már újra megéheztünk és a fizikai éhség jeleit érezzük (tehát korgó gyomor, valódi éhség nem pedig étvágy valamire).
  • A kenyeret és a lisztből készült termékeket úgy egészében zárjuk ki amennyiben lehet. Nincs szénhidrát mennyiség megkötés az ebédben vagy a vacsorában de a legjobb lenne ha csökkentenéd ezek bevitelét az eddigi mennyiségekhez viszonyítva. Ha el tudod hagyni a kenyeret és a lisztből készült cuccokat és ezek helyett inkább a rizs, édeskrumpli, gyökérzöldségek, zab, hajdina stb. lesz a jellemző (nem feldolgozott formában) akkor nagyon eredményes leszel.
  • Ami még fontos, hogy kerüld az étkezésedben a növényi olajokat és minimalizálj minden élelmiszert ami ilyesmiket tartalmaz (repceolaj, pálmaolaj, napraforgó olaj stb. ) . Süss zsírral (vagy tehénvajjal) és legeltetett állati zsiradékokban gondolkodj (patás állatok zsírja a legmegfelelőbb).

Ez még fontos

Vedd tudomásul, hogy a hentesnél legdrágábban árult termékek az ember számára a legkisebb értékkel bírnak. A csirkemell nem a barátod és pl. nagyon elmarad a máj vagy egyéb belsőségek tápanyagtartalmától. Tanuld meg az állatot “teljes egészében” elfgogyasztani. Tehát kocsonya, belsőségek, csülök, bőr, máj, vese, tüdő stb. Legjobban a patás kérődző állatok húsával járunk hosszú távon. Lehet egészségesen tartani a sertéseket is de ez ritka mint a fehér holló. A házigazda haszna is a sertés súlyából adódóan képződik és a hízlalásra fekteti a hangsúlyt a malac táplálása során.

A cigi

Ha dohányzol nyilván tudod, hogy el lehet vele nyomni a valódi éhség érzetét ami egy nem kívánt jelenség az esetünkben. Szóval átvered a szervezeted ha éhségérzetkor rágyujtasz és azt hiszed nem szükséges enned. Egyébként a kávé is összezavar e téren de azt már a belépő szinten megkötöttük, hogy napi egy kávét iszol és azt is az ebédhez időzíted.

Ennyi az egész

Valóban nem sok. Ez egy időben korlátozott étkezés gyakorlatilag, amivel tényleg nem tudsz mellé lőni vagy ártani magadnak. Javaslom, hogy minimum 40 napig alkalmazd és találd meg magad benne mielőtt következtetéseket vonsz le. Az eddigi szokásrendszeredből való kilépés nyilvánvalóan kényelmetlen lesz, de ne feledd, hogy jelenlegi szokásaid eredményezték a jelen állapotod. Legyen az túlsúly, gyakori betegségek, gyenge immunredszer, rossz alvásminőség, energiahiány, hormonális problémák, emésztési problémák stb. mind-mind a Te szokásrendszered eredménye és nem azért alakultak ki mert rossz csillagzat alatt születtél vagy örökölted valamelyiket.

 

UI. Egy korábbi cikkben kihívásként felépítve is leírtam már ezt a rendszert, ha érdekel nézzed meg mert videó is volt hozzá cikk ITT

 

Sok sikert az egészséghez.