3.Egyszerű és összetett szénhidrátbeviteltől mentes időtartam hossza – összefüggések

post-featured-image

Amennyiben új olvasó vagy felhívonám a  figyelmed, hogy az utólsó néhány cikk egymásra épül. Ebben a cikkben a zsíradatpált metabolizmust segítő következő módszerről lesz szó. A zsíradaptált metabolizmusról bővebben ide kattintva olvashatsz (1),(2),(3).

3.Egyszerű vagy összetett szénhidrátbeviteltől mentes időtartam hossza – összefüggések

 

Ha már a metabolikusan hozzászoktál a havi kb. 350 óra átéhezéséhez anélkül, hogy negatív tüneteid lennének (katabolizmus, fáradtságérzetek, anyagcserelassulás, kortizoltünetek), jöhet a következő sarkalatos pont: a glükóz bevitel nélkül töltött idő hosszának növelése.

Ez gyakorlatban annyit jelent hogy milyen hosszú  időtartamot bírsz ki kényelmesen gyorsan glükózra metabolizálódó ételek nélkül (pékáru, gabonafélékből készültek, tésztafélék, édességek, gyümölcsök, burgonya, rizs, zab, stb). Kényelmesen, tehát anélkül hogy elvonási tüneteid lennének.

Sokaknál azért eredménytelen a böjtölés mert a cukorért jajveszékelő agy jelzéseinek nem tudnak ellenálni (édességvágy), és az alulevési fázisban nassolnak. Ezért fontos a fokozatosság és az étel  és glükóz nélkül töltött időszakok folyamatos növelése. Ha egy 16 órás alulevési fázis után bedobsz egy tábla csokit akkor a böjtöléseddel az égvilágon semmit nem értél el. Abból tudható hogy ideálisan működik a zsíranyagcsere és beleértve az agy is már jól hasznosítja a zsírokat, hogy teljes napon át kibírod kényelmesen még edzés után is glukózra metabolizálódó ételek nélkül (intenzív edzés esetén az étkezés utolsó tételeként fogyasztható némi CH  zsíradaptált szükségletek szerint).

 

Sokan alkalmazzák hetente egyszer vagy 10 naponta a cheating days néven ismert napokat ahol viszonylag nagy adag szénhidrátmennyiséget visznek be akár 200-300g.  Ezzel a módszerrel az első időszakokban jól kielégíthetőek az agy biológiai szükségletei. Viszont ezt a módszert nem ajánlatos hosszantartóan alkalmazni (kb. fél évnél tovább), mert az anyagcsere soha nem fog átállni és a  kívánt szinten zsíradaptálódni.