Miért nem működnek a diéták

post-featured-image

Alvás közbeni fogyás. Azonnali eredmények. Ezeket az ígéreteket mindannyian jól ismerjük. Ha elolvasod ezt az írást, belátod, hogy  ha  ilyen kecsegtető hirdetést látsz, akkor az „tuti átverés”, és teljesen figyelmen kívül kell hagyni ha csak nem akarsz bél bántalmakat vagy emésztőrendszeri megbetegedéseket magadnak.

shutterstock177307598

Amit a gyors fogyással kapcsolatos reklámokról tudni kell.

Nem kételkedem affelől, hogy többször próbáltátok már gyorsan  és hosszantartóan lefogyni (természetesen hogyan is másképpen) azokat a fránya zsírpárnákat a testetekről. Bevetettetek már nem egy fajta diétát vagy valami csodálatos  táplálékkiegészítőt amely a megálmodott alakot hirdette. Biztos vagyok abban, hogy rövid ideig ez működött is. De hogy mi következett ez után azt is mindnyájan tudjuk.

A túlsúly problematikáját nem csak azok az emberek próbálják megoldani akiken egyértelmű jelei vannak az elhízásnak. Olyan karcsúbb hölgyek is foglalkoznak vele, akik 50 kilogrammot nyomnak, de a ruhaméretük viszont 34 es és a bőrükön helyenként erős narancsbőr (cellulitisz) mutatkozik. Gondolják magukban: “ itt valami nagyon nincs rendjén“. A sikertelen fogyás a modern kori nőknél és férfiaknál már teljesen normális jelenség. Hogy hogyan kezeljük a különféle jobbnál jobb fogyással kapcsolatos ígéreteket, reklámokat diétaajánlásokat? Hogy milyen ismeretekre van szükséged ahhoz, hogy belásd: kerülőút és rövidítések ezen a téren nem léteznek! Hogy el tudd kerülni a rendszeres visszaesés jelenségét a  jo-jo efektust. Tovább olvasva megtudhatod, hogyan is kell ezeket az ismereteket hasznosítani a gyakorlatban úgy, hogy többet a fogyás problematikájával már ne kelljen foglalkoznod.

Elsősorban ismerkedjünk meg a zsírszövettel és az ő szerepével

Ahhoz, hogy felvilágosuljunk e téren segítségünkre lesz egy kis biológia és pár fiziológiai folyamat. Ha túlsúlyod van, akkor tudomásul kell venned, hogy a szokásaiddal a testedet olyan mechanizmusokra utasítod, hogy minél nagyobb zsírkészleteket halmozzon fel .Az életmódoddal arra kényszeríted a testedet hogy a hízás mint védekezés számára nem választás, hanem szükségszerűség. Természetesen foglalkozunk majd az ellenkezőjét kiváltó mechanizmusokkal is – a test zsírkészletét csökkentésre serkentő folyamatokkal.

obesity

A felhalmozott zsírkészletek és a szervek közti zsír (viszceláris zsír) leadásához szükséges konkrét lépéseknek az égvilágon semmi közük nincs azokhoz a tradicionális módszerekhez, amelyekkel az emberek olyannyira sikertelenül próbálkoznak már évtizedek óta (étel redukció, fogyást serkentő készítmények, hosszantartó futások stb.). Mindezek ellenére hölgyek milliói tudják, hogy fejjel a falnak rohanva a fal állva marad, és nem érnek el eredményt, de ezek után is újrapróbálkoznak nekirohanni a falnak és új diétákat próbálnak ki újabb gyors fogyást ígérő metódusokkal kísérleteznek eredménytelenül. Pedig a megoldáshoz oly kevésre van szükség. Megérteni a problematika eredetét és fiziológiai hátterét egy kis adag körültekintéssel,  tanulással, illetve  kutatással majd ezek alapján módszereket bevezetni az életvitelbe.

Ahhoz, hogy megértsük  a test miért raktároz el zsírt ismernünk kell azokat a metabolikus folyamatokat melyek ezt előidézik. Csodálkozni fogtok, de a zsír megment minket a teljes katasztrófától, a haláltól. Ez azt jelenti, hogy a zsírszövetnek megvan a bilológiai jelentősége és elsődleges feladata az hogy megmentse a testünket a következő problémáktól:

  • Toxikus anyagok felhalmozódása amely károsítaná a belső szerveket
  • Lipidek és koleszterin felhalmozódás amely inzulinrezisztanciához és cukorbetegséghez vezet
  • Hormonális egyensúly felborulása (androgén és ösztrogén közt) amely további anyagcserével kapcsolatos problémák okozója (csontritkulás, kognitív diszfunkció, csökkenő szexuális teljesítőképesség, öregedés felgyorsulása)

Saját magunk vagyok azok, akik a testünket hízásra utasítjuk, bár  lehetséges, hogy pont az ellenkezőjére törekszünk. Szervezetünk próbálja magát kímélni a  metabolikus változástóktól és pont úgy teszi ezt, hogy minden neki problémát jelentő anyagot  a zsírraktárakba raktároz el ami sajnos egyre csak növeli a térfogatát. Ellenkező esetben, ha a szervezet nem így járna el, akkor a belső szerveinknek működése erősen korlátozódna a mérgező (toxikus környezet) anyagok jelenléte miatt, ami a feljebb említett problémákhoz vezet. Lényegében ez egy védekező mechanizmus, amit nem kerülhetünk el semmiféle gyógyszerekkel, diétákkal, tuti módszerekkel és kezelésekkel, amíg a probléma fő okait nem kezeljük. Sőt a tartós fogyás elérése érdekében a következő hagyományos módszerek is eredménytelenek:

  • csökkentett energiabevitel abban bízva, hogy így a zsír el fog apadni
  • a táplálkozásból teljesen kihagyni minden szénhidrátfajtát
  • zsírok bevitelének korlátozása és alacsony zsírtartalmú vagy zsírtalanított élelmiszerek fogyasztása
  • erőfeszítések hosszan tartó kardió zónás edzés terén.
  • természetesen említsük meg a csodálatos termékeket is melyek varázslatos hosszantartó fogyással kérkednek

Ezek a gyakori módszerek vezetnek ugyan egy ideiglenes súlycsökkenéshez, de végkimenetelük mindig a jo-jo efektus lesz. A probléma fő oka az, hogy ezekkel a lépésekkel a pajzsmirigy működése csökkentett üzemmódba vált, metabolizmus és a nemi hormonprodukció lelassul (szinte megszűnik) és elnyomja a libidót. Végeredményben ezen folyamatok jelenléte mellett nem lehet a bőr alatti zsírréteget csökkenteni. Hogy mi is a megfelelő recept a helyes folyamatok elindítására és a metabolizmus felgyorsítására amely a tartós súlyleadáshoz vezet?

Adjunk okot a testünknek arra, hogy ne raktározzon a zsírkészletekbe

Ha deréktáji elhízásban szenvedsz, tehát a zsír a fenekeden, csípődön, hasadon telepszik meg leginkább (körte testalkat), akkor sokkal jobb helyzetben vagy mint azok  akiknek mindezen területek mellett a  szerv közti zsírkészleteik is magasak (gömbölyded testalkat). Ezeknek az embereknek csak azután sikerülhet a fogyás, miután lefogyták a szerv közti zsírt. Teljesen mindegy, hogy túlsúlyról vagy elhízásról van-e szó, tudomásul kell vennünk a legfontosabb  összefüggést ami a testben a tápanyagbevitel és az inzulintermelés közt jön létre, és biológiai következményekkel jár.

Az inzulin egy hormon, ami a testet a zsír elraktározására utasítja. A pajzsmirigy minél több inzulint termel, annál több zsír fog lerakódni. Az inzulin egy „anti-fogyás“ hormon, melynek nagyon fontos szerepe van a szervezetben. Viszont a helytelen táplálkozás általi gyakori inzulintermelés súlyos egészségügyi komplikációkat okoz. Elegendő csupán annyi, hogy az étrendedben gyakori a magas glikémiás indexű szénhidrátok fogyasztása és már nem is kell tovább sorolni. Nem is gondolnánk, hogy ez a jelen modern korunkban és táplálkozás kultúránkban mennyire  egyszerű. Az éttermek, gyorséttermek, szupermarketek, étkeztetés ipari szervek kinálataiban nagyrészt magasan koncentrált szénhidrátok találhatóak és ezeket szolgálják fel nekünk. Ezen ételek nagy odafigyeléssel és különféle technológiai kezelésekkel annyira megnyugtató teltségérzetet váltanak ki bennünk, hogy nem tudunk nekik ellenállni, és képtelenek vagyunk nélkülük létezni. Nincs vége…

Ezekkel a finomságokkal egyetemben a testünkbe további anyagok kerülnek amelyek a technológiai kezelés és a sok toxikus idegen anyagú összetevő által elkerülhetetlenek, mert ugyehát elfogyasztjuk őket. Ezeket a szervezet számára idegen anyagokat valahova el kell takarítani (vérben nem maradhatnak, mennek a zsírszövetbe) és zsirpárnák csak növekszenek. A szervezet képes a magas glikémiás ételek és a szennyező anyagok  ellen védekezni úgy, hogy zsírszövetbe juttatja azokat. Ha fogyni szeretnél, elsőként ezekre a dolgokra kell odafigyelned:

  1. a zsírból való energiafelhasználás szintjét növelni
  2. felgyorsítani a metabolizmust
  3. méregteleníteni (detoxikáció)

 

1.Hogyan utasítsuk a testünket arra, hogy elkezdjen zsírt égetni

A zsírfelhasználás nagy része a mitokondriumokban megy végbe. Minél több mitokondriális enzim van jelen a szervezetben, annál nagyobb a zsírfelhasználás mértéke. Hogyan növeljük a mitokondrium  enzimeket a szervezetünkben? Energiára éhes funkcionális izomtömeg növeléssel. Az izom az egyetlen szövet a testben, ami a legtöbb mitokondriumot tartalmazza, tehát minél több minőségi izömtömeget épitünk ki, annál több energiát használunk fel majd zsírokból. Testünkben azonban 3 típusú izomszövet létezik, melyek közül az egyik sokkal inkább elősegíti a fogyást (zsírból való energiafelhasználást) mint a másik kettő típus. Pontosan ez az az izomtípus, amit a legkevesebbet használunk (főleg a hölgyek). A  szuper-gyors izomszövetről van szó (IIA), amely rendkívül módon tudja felhasználni a zsírokat, mint energiaforrást. Ezeket az izmokat leginkább  intervallumedzéssel lehet fejleszteni. Ez egy nagyon rövid edzésforma, de annyira intenzív hogy a végén a fizikai összeomlás határára kell, hogy kerülj. A lényeget tekintve ezzel az edzésformával kialakítasz egy olyan kondíciót, amellyel képes vagy túlélni. A természet nem egész napos irodai vagy volán mögötti üldögélésre tervezte az embert. Aki nem tartja tiszteletben a természetnek ezt a  törvényét annak egyszerűen nem marad más, mint az elhízás. Pont.

  1. Metabolizmus felpörgetése

Napi energiaforgalomnak nevezzük azt az  metabolikus enerigamennyiséget, amit a test egy  nap alatt felhasznál. Ha a szervezet energiaforgalma magas, tehát képes felhasználni az energiát a szénhidrátokból és zsírokból akkor a vérben és a májban nem kerül sor lipidek (zsírok) felhalmozódására. A metabolikus energiaforgalom csak a következő lépésekkel növelhető:

  • Fizikai kondíció növelésével. Rövid, de nagyon intenzív intervallumedzések felváltva saját testsúlyos erőedzésekkel.
  • A részleges vagy a teljes böjt bevezetésével, maximum 22 órán át (minimum 1-2 alkalommal havonta) melynek része lesz a zöldséglevek és levesek fogyasztása, s nem utolsósorban sok folyadékbevitel.
  • A böjtnapok befejezésekor tudatos túltáplálkozás túlevés formájában. Ez úgy történik, hogy a  böjtöt a következő ételekkel fejezed be: friss leveles zöldségek, minőségi zsiradékok, minőségi fehérjék: hús, tojás, sajtok, párolt zöldségekkel fogyasztva, avokádó vagy magvak hozzáadása, keményítő tartalmúak, gyökérzöldségek, gluténmentes gabonafélék. A túlevést akkor fejezzük be mikor a szomjúságérzet először jelentkezik- amint az olvasható semmiféle egyszerű szénhidrátot vagy édességeket nem fogyaszthatunk ekkor.
  • A szövetek inzulinra való érzékenységének stabilizálása úgy, hogy alacsony glikémiás indexű ételeket fogyasztunk.
  • Minimális mennyiségű szénhidrátfogyasztás (1 alacsony glikémiás indexű szénhidrát/nap). Sok zöldség-,fehérje-, és zsír- (kókusz olaj,halolaj, dió, magvak, olivaolaj) fogyasztás
  • Rendszeres hidegvizes zuhany vagy szauna
  1. Méregtelenítés (detoxikáció)

A legjobb módszer arra, hogy megszabaduljunk a felhalmozodott  toxikus méreganyagoktól az a böjt-koplalás. Minél alacsonyabb az elfogyasztott étel mennyisége, annál több energia jut a szervezet tisztítására/regenerálására. Mindezek mellett a kevesebb étel, kevesebb elfogyasztott toxikus anyagot jelent, ami a korülöttünk mindenütt jelenlévő iparilag kezelt ételekben található. A detoxikáció járhat bizonyos mellékhatásokkal (fokozott mértékű szabad gyök képződés) amelyeket csak úgy tudunk megfelelően kezelni, ha a koplalás során természetes antioxidánsokat fogyasztunk, amelyek segítenek az oxidatív stressz legyőzésében. Antioxidánsok természetes formában elérhetőek, és nem kell rögtön különböző készitmények után nyúlni. Legjobb antioxidánsok a bogyós gyümölcsök, leveles zöldségek, magvak, gombák, dió, gyökerek-gyömbér, korpa. Ha a méreganyagok nem tisztulnak ki, akkor lerakódhatnak a májban, vesében, ízületekben, zsírban és más szövetekben. Pontosan ezért az extrémen hosszú és nem tudatos diéták eredménytelenek, mert a toxikus anyagok mennyisége a vérben megnövekszik és így a szervezet védekező mechanizmusa újra a zsírba raktározza őket vissza (jo-jo effektus). Ha valami extrém diéta folytán lefogytál pár kilót, akkor azt az izomtömegedből fogytad le, és ezzel újra csökkentetted az esélyeidet a tartós fogyás útján. Erre van szükséged?

Ha túl sok technológiailag kezelt ételt fogyasztasz, akkor nagy a valószínűsége, hogy újabb és újabb méreganyagok jutnak a testedbe, amit a szervezet úgy old meg, hogy betakarítja őket a zsírszövetbe. Emellett a sok kémiai anyag fokozott ösztrogén produkciót eredményez, ami egy következő súlyosbító körülmény, mert a hormon egyensúly felborul, és nem tudsz tartósan lefogyni. És ha még mindezek tetejére étrended nagy része szénhidrátokból áll (melyek provokálják az inzulintermelést), akkor világossá válik számodra miért is nem tudod  soha elérni a megálmodott eredményt. Ezek a mechanizmusok olyanok mint a mérleg karja amely valamelyik oldalra mindig kibillen.

  • Egyik oldal a testet hízásra utasító folyamatok (túlzott szénhidrátfogyasztás, technológialag kezelt ételek, mozgásszegény életmód, stb.)
  • Másik oldal a testet zsírok felhasználására utasító mechanizmusok (kondíció növelése, izomtömeg kiépitése, teljes értékü ételek fogyasztása, stb.)

Ez a kettő oldal van és a kettő között nem létezik semmi más, ezért kell feltenned magadnak a következő kérdést: „amit most csinálok, ahogyan élek, ez a céljaim felé vezet, vagy a céltól távolodom?

Ha mostantól fogva bármilyen termékkel, diétával vagy kezeléssel találkozol melyek azonnali és tartós testsúly csökkenést ígérnek, tudni fogod, hogy nem igazságokon alapulnak, mert nem támasztják alá a feljebb említett mechanizmusokat. Pontosan ezért inkább a nehezen megkeresett anyagiakat fektesd minőségi alapanyagokba, zöldségekbe, teljes értékű élelmiszerekbe melyek nem tartalmaznak milliónyi összetevőt. A pénzt úgy kerested, hogy az életből időt (életet) áldoztál fel. A félrevezető termékek és módszerek vásárlása helyett pénzedet (életed) költsd értelmes tevékenységekre, mint a testmozgás, egészséges ételek készitése, tájékozodás/tanulás, és ezek a megemlített tényezők lépésről lépésre segítik elérni a kivánt célt. A rossz hír viszont az, hogy helyes út amely által eléred a célod csak egy létezik, és ez az a legnehezebb út mindenféle rövidítés nélkül. A jó hír pedig az, hogy mostantól már tudod merre tarts, hogy ne tévedj el mint ezelőtt annyiszor.

Kivánom minden olvasónak, hogy ezen a helyes úton minél több sikert tudjon elérni.

 

Forrás: www.vladozlatos.com