Adj esélyt a gyermekednek az egészséges életre

post-featured-image

Egy ismeretterjesztő cikkel jövök, ami főleg kisgyermekes anyukák részére szól. Arról fogok röviden írni, hogy mennyire igenis az anyuka (és a szülők) a felelős a gyermeke egészségéért és optimális fejlődéséért. Jogos a felháborodás és a gondolat:

Hiszen én mindent megadok a gyereknek és legminőségesebb ételeket kapja az élete első percétől fogva. Még a kenyeret is otthon sütjük teljes kiőrlésű lisztből, és rengeteg tejterméket fogyasztunk, stb.

Sok cikkben leírtam már hogy az a szülő aki a saját egészségére nem tud vigyázni (túlsúly, gyakori betegségek, gyógyszerhasználat, stb.) az a gyermekének sem fog tudni egészséges életfeltételeket biztosítani. Az életkörülmények a kapható táplálékok rengeteget változtak az elmúlt években és ez a tendencia csak nő.

A megváltozott életkörülmények beleértve a táplálkozást is a cseperedő gyermektársadalmat teljesen új kihívások elé állítják. Kérdezd meg a nagyszüleidet hogy  találkozott-e a felsorolt ma szinte mindennapos gyermekkorban felmerülő rendellenességekkel/betegségekkel: tanulási zavarok, figyelemhiány/zavar, autizmus, hiperaktivitás, agresszió, alkalmazkodási és magatartási zavarok, fokozott éberség, túlsúly, allergiák, indulatkezelési zavar, empátiahiány, korai nemi érés, korai hormonzavarok, átlagmagasság megnövekedése, allergiák, bőrproblémák, stb.

  • Az autizmussal diagnosztizált gyermekek száma az elmúlt 20 évben a 40-szeresére nőtt.
  • Minden osztályban (óvoda) legalább 1-3 gyermek hiperaktivitással vagy figyelemzavarral küzd. A most bölcsödébe járok óvodássá válásakor ezek a számok növekszenek.
  • Diszlexia iskolások körében 7-15%.
  • 8 gyermekből 1 asztmás ami 6-szoros növekedést mutat az elmúlt 25 évben.
  • Legalább 20% az ekcéma előfordulási aránya.
  • 20% ra tehető az allergiás gyerekek száma (intoleranciákat nem beleértve).
  • Az egészségügyi világszervezet 6 éves kortól végzett kutatása alapján a fiúk 20%-ka a lányok 25%-túlsúlyos. Ez magyarországi adat (a rejtett túlsúlyosok nem számítódnak bele).

Vegyük csak alapul, hogy nagyszüleink milyen életkörülmények közt nevelkedtek és ezek mennyit változtak mára:

  • A levegő minősége összetétele (főleg nagyvárosokban).
  • Az élelmiszerekben található adalékanyagok (akkor nem voltak, mostanra élelmiszerenként min. 3 féle adalékanyag jut).
  • Növényvédő szerek jelenléte a zöldségek terén (akkor szinte nulla, most nagyon ritka a mentesség)
  • Gyakori gyógyszerezés kiskortól (akkor szinte nulla, mostanra gyakori).
  • Folyadékfogyasztás (akkor tiszta víz, korunkban cukros üdítők vagy teák).
  • Elektromágneses szmog akkor és most (wifi, gsm, mikró, egyéb sugárzások, földelés a mezítlábas járás híján).
  • Szülés császárral. Pontos adatot nem tudok, de mára a császár kényelmi divattá vált indokoltsága ellenére is. A gyermek a természetes születés által okozott stressztől mentesen születik (nyomás, flórahiány, stb.) és hátrányokkal kezdi az életét. Nagyon gyakori a szoptatási zavar és az alvászavar az ily módon születettek körében. Gyakorlatilag senki másnak nem jó a császár, csak az orvosnak mert fél óra alatt elvégezhető és pontosan beidőzíthető.

A felsoroltak közül néhányon az anyukáknak esélye sincs változtatni ilyenek pl. a levegőminőség vagy az elektroszmog, de nem is ezek a legfőbb befolyásolói a kisgyermek optimális fejlődésének.

 

Két pontot fogok körüljárni a cikkben a szoptatás fontosságát és a szoptatás utáni táplálkozást illetve hozzátáplálást. 

Szoptatás

A következő néhány pont Dr. Kántor Luciától származik aki a MAMILA szervezet 2002 óta működő vezetője. A MAMILA   a kismamák szoptatási tanácsadásával foglalkozó egyesület. Tehát a doktornő által kiemelt 3 leggyakoribb problematika az anyukák körében szoptatás téren.

  1. Téves elképzelés arról hogy az anyatej helyettesíthető más tejjel. Az anyukák azt hiszik hogy az állati tejek vagy tápszerek szinte ugyanolyan táplálást biztosítanak mint az anyatej.

A mesterséges táplálás leggyakrabban indokolatlanul és kellő ismeretek hiányában történik. Mesterséges táplálást az anyukák egy megoldás alternatívájakent kezelik azokban az esetekben mikor problémák lépnek fel a szoptatással. A legnagyobb paradoxon pedig az, hogy bizonyos kor elérésével (1-3 év)a szoptatást egyszerűen feleslegesnek tartják, de tápszerből készített tejet viszont adnak a gyermeknek.

 

  1. Tévhit a szoptatás idejét illetően. Azt tartják, hogy a szoptatásnak pár hónapig kéne tartania és ezután már ezen nem múlik a gyermek fejlődése. A valóság pedig az hogy a gyermeknek anyatejre lenne szüksége az élete első éveiben egészen addig míg az anyatej el nem apad. A szoptatás nem csupán a táplálás miatt fontos. Szükséges  bizonyos pszichológiai askeptusokból is, elősegíti bizonyos szociális készségek kialakítását , segíti az agy kifejlődését és segít bizonyos betegedések megelőzésében (immunredszer fejlődése).

 

  1. A harmadik probléma az hogy az anyukáknak sejtésük sincs arról, hogy a természetes szülés során a szülőszöbában zajló események milyen pozitív hatásokkal vannak a szoptatásra. Nem képesek megkülönböztetni a kapott információk helyességét, ha pl. fájnak a melleik, kisbabájuk fogyni kezd, nem szopik eleget, vagy nem tudja hozzászívni magát az emlőhöz. A szoptatással kapcsolatos információkban zürzavar alakult ki és ez a szoptatás megszüntetéséhez vezet. Mindez csak azért mert az anyukák nincsenek a megfelelő információk birtokában.act-841501_1920

Rendkívül fontos természetesen az anyuka táplálkozása az egész terhesség és a szoptatás alatti időszakban is. Semmiképp nem szabadna diétakba, tisztítókúrákba kezdeni ezekben az időszakokban mert felhalmozódó salakanyagok később az anyatejben is megjelennek. Az anyuka bélfala sérülésétől függően (ami gyakori) antitápanyagok, glutén, tejfehérje, tranzszsírok, tartósítószerek belekerülnek az anyatejbe. A biológiailag tiszta táplálkozással nem lehet melléfogni. A magzat optimális fejlődése és később a kiváló minőségű anyatej érdekében is ez a legcélszerűbb megoldás. Ajánlott a makrotápanyagokat biológiailag tiszta és nem feldolgozott élelmiszerekből bevinni. Kerülni kell az adalékanyagokat, a tejet és a tejtermékeket, a feldolgozott előcsomagolt élelmiszereket, a gyorsan felszívódó szénhidrátokat és természetesen a cukrot.

Az anyuka táplálkozása a várandóság előtt alatt és után.

  • Az egészséges zsírok tekintetében ajánlott a napi 3-4 tojássárgája szabad tartású tyúkoktól. Főzésre kókuszzsír, kacsazsír, libazsír,marhafaggyú 2 EK mennyiségig naponta. Ezen zsírokban található koleszterin elengedheteten a baba idegrendszerének fejlődéséhez. A növényi olajak közül bátran használható salátákhoz öntetekhez (hidegen) az olívaolaj, szezámmagolaj, lenmagolaj, avokádó, szőlőmagolaj.

 

  • Bio állatok belsőségeinek fogyasztása heti 1-2 alkalommal. A belsőségek nagyon gazdag  foszfor, vas, réz, kolin és folsav források. Máj, pacal, velő, szív, vese, tüdő. A kacsa és csibemáj magas K2 vitamin tartalma megfelelő D vitamin bevitel mellett fontos szerepet játszik a kicsi csontszerkezetének, fogainak és agyának fejlődésében.

 

  • Kisebb méretű vadvízi vagy tengeri halak. A halak kiváló omega-3 források. Az anyatejbe az anyuka nagyon sok omega-3 zsírsavat (DHA és EPA) bocsájt ki. Az omega-3  úgynevezett esszenciális telítetlen zsírsavak, melyek a sejtek falait és membránjait alkotják. A tápanyagok és a hormonok felvételét segítik, továbbá kulcsszerepet játszanak a csecsemő agyának optimáis fejlődésében. Hangsúlyozom: KULCSSZEREPET játszanak. Érdemes egy zsírsavprofil tesztet csináltatni az omega-3 omega-6 arányáról a szervezetben és ennek függvényében pótolni a hiányt.
  • Húslevesek, csontlevesek minden nap. A házilag készített csontlevesek (tyúk, marha, birka, bárány) bővelkednek a csontokból, porcokból,bőrből kioldódó kollagénekben, melyek az erős csontok, inak, kötőszövetek kialakulásában játszanak fontos szerepet. A kocsonya, pörkölt és a húsalaplében való főzés (rizs, zöldségek, stb.) nagyonis ajánlottak.
  • Vörös húsok fogyasztása kétnaponta. A legeltetett állatok húsában teljes értékű fehérjék értékes aminosavak és cink találhatóak. Amennyiben az állat nem legeltetett, ne fogyasszon az anyuka vörös húsokat.
  •    Erjesztett zöldségek, ételek és italok. Fogyasszon az anyuka napi rendszerességgel savanyított zöldségeket, savanyú fermentált zöldségleveket (csalamádé, savanyú uborka, kovászos uborka, savanyított káposzta, cukkini  stb.) Ezek az ételek jótékony baktériumokat és többféle enzimet tartalmaznak, melyek együttesen erősítik az immunrendszert, segítik az emésztést, és hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának fenntartásához.
  • Friss zöldség és gyümölcs. Napi rendszerességgel ajánlott a fogyasztásuk. Bármennyire is hihetetlen még mindig a leggazdagabb ásványianyag, nyomelem, vitamin, antioxidáns tartalmú ételek a zöldségek és a gyümölcsök. A zöldségek magas vitamintartalma megfelelő zsírbevitel mellett jobban hasznosul. Ez a szoptatás szempontjából nagyon fontos. Fogyasszon az anyuka minél több féle színben pompázó leveles zöldséget. A keresztes virágú zöldségek is ajánlatosak (karfiol, kelbimbó, brokkoli, káposzta, karalábé) de néhány embernél emésztési problémákat okoznak. Hőkezeléssel részben ezek a problémák megoldhatóak.  Napi 3-4 db. gyümölcsnél ne fogyasszon többet.
  • Táplálékkiegészítők a várandóság ideje és a szoptatás alatt. Amint azt már feljebb említettem az omega-3 zsírsav készletek nagy részét a baba kapja. Az omega-3 hiány a kismamát depresszióra hajlamosítja ezért érdemes ezzel foglalkozni. Mivel a modern környezetünkben nagyon nehezen kivitelezhető hogy e roppant sérülékeny (instabil) omega-3 zsírokat megfelelő mennyiségben pótoljuk, ajánlott a kiegészítés. Ma már elérhetőek a plankton olajak (krill olaj), északi tenger apró halaiból származó halolaj kapszulák, folyékony halolajak. Legjobb ha heti rendszerességgel fogyaszt az anyuka nyers friss osztrigát. A kiegészítés mennyiségének kérdése a táplálékból bevitt zsírsavak függvénye. Ha valaki sok friss halat fogyaszt, annak a napi 3x 500 mg halolaj kapszula is elég lesz. A teljes napi EPA+DPA+DHA bevitelnek el kéne érnie a 3500 mg-ot.  Amit még itt megemlítenék az a D vitamin K2 vitaminnal 5-10 000 NE/naponta, és a szelén pótlása.  Kerüljék a komplex multivitaminkiegészítőket mert ezek vitamintartalma a valóban szükséges vitaminok tekintetében roppant alacsony. Alacsony árukkal, kecsegtetnek de vitamintartalmukat összehasonlítva sokkal drágábbak mint a minőségi étrendkiegészítő vitaminkészítmények.

 

A szoptatás fontossága a gyermek optimális fejlődése szempontjából tehát elengedhetetlen. Ne csodálkozzunk kedves anyukák ha a gyermek különféle egészségügyi panaszokkal küzd már a kis korban. Ami most fog következni az pedig a jéghegy csúcsa. A gyermek hozzátáplálása és a szoptatás befejezése utáni babatáplálkozás.

 

Nem volt elég az hogy a gyermek nem szophatott addig amíg az természetes lett volna számára, hanem az egészség alapjait adó anyatej helyett olyan élelmiszerekkel kezdődik meg a táplálás amit szó szerint a kutyámnak sem adnék oda mert felfordulna tőle.”

A babák hozzátáplálása és táplálkozása

Ez egy roppant felelősségteljes téma mert mégiscsak kisbabákról van szó és a dietetikusok általában tartózkodnak e témakörtől. Én igazából azokra az óriási étkeztetési hibákra fogok itt most rámutatni amivel az anyukák körében naponta szembesülök. Az anyukáknak halvány fogalmuk sincs róla hogy éppen ők az okai a gyermek későbbi egészségügyi problémáinak. Később a gyermek felcseperedik és azokat az étkezési szokásokat (és ételasszociációkat) gyakorolva okoz magának további egészszégügyi problémákat amelyeket az anyja nevelt belé.

Nyugi, kifejtem mire gondolok…

Butaság lenne az étkezés terén a természet által megalkotott tényeket figyelmen kívül hagyni. Nem csak nekünk embereknek, de az összes emlősnek ezen a bolygón a természet megalkotta a legideálisabb összetételű táplálékot az induláshoz. Összetételében az adott emlősfaj teje tökéletesen megfelel annak csemetéjének táplálásához és optimális fejlődéséhez. Az állatok a természetes ösztöneik által tudják meddig kellszoptatniuk. Az ember is tudja csak a tökéletes intelligenciájával azt hiszi, hogy a természet törvényei fölé emelkedhet és így teheti kényelmesebbé az életét.

Valójában nincs erre írott szabály de minél tovább van szoptatva a gyermek, annál jobb neki. Orvosi ajánlások szerint a legfontosabb az első hat hónap, de valójában addig kéne amíg a kicsi kéri és ragaszkodik hozzá.

Az Amerikai Gyermekorvosok Szövetsége azt mondja: „A gyermekorvosoknak és szülőknek tudatában kéne lenniük, hogy a kizárólagos szoptatás biztosítja kb. 6 hónapos korig a gyermekek optimális növekedését és fejlődését és folyamatos védelmet nyújt a hányásos és légzőszervi fertőzések ellen. A szoptatás folytatódjon legalább a gyermek első életévéig vagy ezen túl, mindaddig, amíg ez a gyermek és az édesanya számára is kívánatos. Nincs felső határa a szoptatás időtartamának, és semmiféle bizonyíték nincsen arra nézve, hogy a 3 éves korig vagy az azon túl tartó szoptatás bármilyen pszichés vagy fejlődési sérülést okozna. (AAP 2005)

Dr. Dettwyler (antropológus professzor) Szoptatás: Biokultúrális Áttekintés című könyvében van egy fejezet a következő címmel:  „Az elválasztódás ideje”

Dettwyler összehasonlítja a különböző főemlősöket, köztük az embert is, egymással, hogy megtalálja, vajon mi lenne a biológiai norma az ember számára az elválasztódásra. Azt találta, hogy a testméretet, fejlettséget és az átlagéletkort figyelembe véve a modern ember számára a természetes kor az elválasztódásra 2,5 és 7 éves kor között van. Az, hogy egy gyermek 4 évesen még szopik, teljesen normális és természetes.

Persze a mai anyukáknak ez ciki és nyilván kényelmetlen. Sőt fájdalmakkal is járhat, mikor egy nagyobbacska 3-5 éves gyermek szopik. Hiszen az ő érintései és szívóereje már messze nem olyan gyermekdedek mint pár hónapos korában. De attól még ezt a természet így alkotta meg,  és ha ettől a kényelem (és a tudatlanság) vagy bármilyen társadalmi téves beidegződés miatt eltér az anyuka, azt a kisgyermeke egészsége bánhatja.

Nézzük tehát az anyatej makro tápanyag összetételét (fehérje, szénhidrát, zsír). Erről azelőző cikkben is volt szó és most újra ebből indulunk ki.

 

Az anyatej literenként a következő makrókból áll

  • 70g laktóz (7%)
  • 50g zsír (5%)
  • Oligoszacharidok (prebiotikum) 1 g (1,5%)
  • Fehérje 8g (1% körül)
  • Fennmaradó részt víz alkotja

 

Az emésztést követően az anyatej a következő arányokban szolgáltat energiát a csecsemő számára:

  • 54% zsírból
  • 39% szénhidrátokból
  • 7% fehérjékből

Ezen makrotápanyag arányokat tartva a gyermek agya, idegrendszere, immunrendszere, izomzata, csontozata optimálisan tud fejlődni. Egyszóval ez az, amire szüksége van. Anyatej egyes szakaszaiba most nem merülnék bele, mert a szoptatás idejét tekintve a zsírszegényebb előtej az érett zsírdús tejjel szemben elenyésző ideig van jelen a csecsemő táplálásában.

Nem kell szuperzseninek lenni ahhoz, hogy tudjuk miért ilyen kórosan beteg a mai felnőtt társadalom. Ha táplálkozásunk makro tápanyagarányai teljesen eltérnek az optimálistól akkor hízunk, számos szervi problémánk lehet, energiaszintünk csapnivaló és sorolhatnám még a végtelenségig. A szennyezettséget és a feldolgozott ételeket még nem is említettem.

„Az újszülöttek és a cseperedő gyermekek tökéletes makro tápanyag arányát pontosan tudjuk az anyatejből.“

A nem optimális makrotápanyag arányokkal táplált csecsemők kitettsége sokkal tragikusabb mint ha már felnőtt korban térünk el pl. a nyugati étrend felé (magas glikémia, sok transzzsír, sok adalékanyag, kalóriadús és tápanyagszegény táplálkozás)

A csecsemőnek agyi, idegrendszeri és immunitással kapcsolatos fejlődése az elsődleges és az anyatejben található makrotápanyagarányok ezt teszik lehetővé. Az izmok, a csontszerkezet, az erő fejlődése csak „másodlagos“. Nem véletlenül van ennyire kevés fehérje az anyatejben, hiszen az újszülöttnek nem kell rögtön lábra állnia vagy szaladgálnia a veszély elől mint pl. a kisborjúnak a lónak vagy más emlősöknek. Ha beleszólunk a gyermek természet nyújtotta használati utasításába (anyatej) akkor ne csodálkozzunk ha problémák merülnek fel.

Milyen problémákkal állhatunk szemben a nem optimális táplálás során?

  • Nem megfelelő mennyiségű zsír és koleszterin bevitele esetén az agy, hormonrendszer és az idegrendszer optimális fejlődése forog kockán.
  • A túlzott mennyiségű és más szerkezetű fehérje táplálása esetén túl gyors ütemű testi fejlődés jöhet létre, növekvő zsírsejtszám, allergiákra való hajlamosság. Az anyatej nem véletlenül tartalmaz csak 0,8-1,1 mg/100ml fehérjét a tehéntej pedig 3,3 mg/ml-t ami ráadásul szerkezetileg is teljesen eltér.  A csecsemők számára a tehéntej óriási teher és bizonyítottan káros.
  • A szénhidrát túltáplálás megint csak a gyermekkori zsírsejtek felszaporodását vonja magával és nagy a valószínűsége annak hogy a gyermek felnőtt korban is súlyproblémákkal fog küzdeni. A sok fehérje és szénhidrát óriasi zavarokat képes okozni mint idegrendszeri, hormonális (hiperinzulinémia)  és pszichés téren is. A nem optimális táplálás esetén aktiválódhatnak azok a gének amelyek örökölten tartalmazzák bizonyos betegségekre való hajlamosságot.

Mik lennének tehát a megoldások az egészségvédő csecsemő és gyermektáplálkozás terén?

Tudom, hogy ultra kényelmes lenne, ha leírnám egy napi egészségvédő étkezését a gyermekednek. Nem fogom megtenni, mert ezt a képességet neked kell megszerezned kedves anyuka. Tanuld meg a természet rendje szerint táplálni a gyermeked a következő szempontok alapján.

  • Hozzátáplálás és elválasztás után is tarts be az anyatej makro tápanyag arányait egészen akár 7 éves korig.

 

zsír: 40-55% , szénhidrát: 30-40%, 6-9% fehérje. 1000 Kcal-ra lebontva ez a következőképpen néz ki: 55 g zsír, 87 g szénhidrát, 25 g fehérje (értelemszerűen egy 6 hónapos nem fogyaszt 1000 kcalt/nap de a számolás lebontása miatt így a legegyszerűbb megadnom)

anyatej

 

A zsírok összetétele legyen vegyes tehát ne csak állati vagy éppen kizárólag növényi eredetű. A néhány csepp halolaj (1 TK.) és az avokádó is nagyon jó döntés a zsírkiegészítésre.

A szénhidrátok legyenek nagyon lassan felszívódó szénhidrátok, főleg gluténmentes forrásokból, és rengeteg vegyesen összeállított zöldségből. Gyümölcsöket is adhatnak a gyermeknek az orvos vagy a védőnő beleegyezésével.

A fehérje származzon bio eredetű főtt/párolt húsokból, tojásból, hüvelyesekből vagy 3 hónapnál tovább érlelt sajtokból (parmezán, Grana padano) tejtermékekből. A belsőségek tápanyagtartalma sokkal nagyobb a húsokénál szóval ha a gyermeket időben hozzászoktatjuk ezekhez akkor jót teszünk vele.  Az élőflórás joghurtok is jó alternatíva (minél rövidebb szavatosságú annál jobb). A K1 és K2 vitamin a gyermekeknek különösen fontos. A hosszan érlelt kemény sajtok és az állati belsőségek kivételével szinte semmiben nincsen, így a hiányuk általános. A gyermeknek 50 mcg-ot adható a K2 vitaminból. Olyat keressen az anyuka ami az ún. mk-7 (menakinon-7) formát tartalmazza és kerülje az olyan K vitaminokat ahol nincs ez feltüntetve mert gyakran az mk-4 es formát teszi a gyártó a termékbe ami jóval olcsóbb és kevésbé hatásos. Dr. Weston Price munkásságának köszönhetően fény derült arra, hogy a megfelelő D3 és K2 vitaminban gazdag táplálkozás szabályos fogazat fejlődést szép szimmetrikus arcot és erős akár újraépülő fogzománcot eredményez. Ha erre odafigyelünk, akkor kisebb valószínűséggel szorul majd a csemete fogszabályozásra.

A gyermek napozással itthon gyakorlatilag nem tud megfelelő mennyiségű D3 vitaminhoz jutni ezért javasolt a kiegészítés 7 kg-ént 1000 NE-el. Ez segíti a megfelelő csontfejlődést, jó az idegrendszernek és a fertőzés megelőzésben elengedhetetlen.

Ezen a ponton természetesen illik tisztában lenni az élelmiszerek makrotápanyag tartalmával (100 g hús nem 100 g fehérjét jelent!!!). Ha az anyuka most ismerkedik ezekkel a kifejezésekkel, akkor pótolja be ezt a hiányosságot erre a cikkre kattintva:KATT

  • Kerüld a szupermarketek babarészlegén található élelmiszernek álcázott baba kajákat.
  • A gyermek ne találkozzon cukorral és adalékanyagokkal amíg csak lehet.
  • A gyermek táplálékai ne legyenek száraz, vízben szegény táplálékok (puffasztott gabonafélék, kenyér, ropi,            perec, keksz, chipsz, csokoládé stb.)
  • A gyermek hidratálását csakis tiszta víz (vagy reverz ozmózisssal tisztított) alkossa.Semmiképp ne adj a        gyermeknek édesített üdítőket vagy bolti gyümölcsleveket.
  • Ne adj a gyermeknek ízesített és cukrozott joghurtokat, pudingokat (monte, actimel, termix, stb.).

 

 milacik01  Baby_eating_crisps_3121134b SAMSUNG CSC

 

Úristen….a gyermekem nem képes létezni a puffasztott kukorica rudacskák és a kinder csoki nélkül.

 

pufulec

 

Sajnálom….Te vagy érte a felelős, hogy ezeket a modernkori drogokat megismertetted a gyermekeddel. Dolgozz azon, hogy az őrült nagy  vonyítás (függőség/elvonási tünet) és hisztéria roham hogyan csillapítható egészséges táplálékokkal.  Nehéz dolguk van azoknak az anyukáknak, akik csemetéi már ismerik a cukrot és a feldolgozott élelmiszerek euforikus hatásainak hullámvölgye egész napokat pecsétel meg.  Viszont az a csemete, aki ezektől szinte teljesen mentesen tud cseperedni legalább az iskola kezdetéig annak ételasszociációi a valódi ételek hatására alakulnak ki és határozzák meg az étkezését a további életében is.

A végére egy saját kutatás egy 5 éves kisfiú Tomika étkezésének megfigyelésével.

Tehát a tökéletes makrotápanyag arány, amit a természet megírt számukra, hogy egészségesen fejlődhessenek:

 

Tomikát korán elválasztották az anyatejtől, mindössze 3 hónapot volt szoptatva. Az étkezései mostanában így néznek ki:

Erőltetett reggeli a gyermek éhsége ellenére :

a.)    Vajas kifli szalámival    F:27%, SZ:67%, ZS:6%

b.)    Kakaós kalács vajjal és nutellával megkenve  F:11%, SZ:51%, ZS:37%

c.)    Danone Actimel   F:17%, SZ:62%, ZS:21%

d.)    Pohár kakaó (alkalmanként csak tej) F: 22%, SZ:71%, ZS:7%,

Tízórai általában valami gyermekédesség vagy ropi :

a.) Monte tejdesszert  F:6%, SZ:33%, ZS:62%

b.) Extrudált kukoricapehely F:10%, SZ:74%, ZS:17%,

c.) Danone activia gyümölcsjoghurt F:15%, SZ:59%, ZS: 25%

d.) Brumík vagy Bebe keksz  (bebe kekszről már írtam , de a Brumík nevű szemétről is fogok egy cikket írni aminek a magyar megfelelője a Dörmi.)

c.) Pom-Bar chips  F:3%, SZ:48%, ZS: 49%

 

Ebéd:

a.) Húsleves tésztával , csirkepörkölt tésztával F:33%, SZ:37%,ZS:30%

b.) Babfőzelék (bab és krumpli) kenyérrel  F:12%, SZ:72%, ZS:16%,

c.) Grillezett csirkecomb rizzsel és némi savanyúsággal amit nem eszik meg F:33%, SZ:51%, ZS:16%

Az elfogyasztott ebédért jutalomfalat jár, pl. egy kinder pingui  F:5%, SZ: 37%, ZS:58%

Vacsora általában ugyanaz szokott lenni mint az ebéd

A csirke rizs arányait tettem ide F:33%, SZ:51% ,ZS:16%

Lefekvés előtt még kap egykis tejterméket mert az milyen egészséges

a.) Danone Actimel   F:17%,SZ:62%,ZS:21%

b.) Pohár zsírszegény tej 0,1 %  : F:39%, SZ: 59%, ZS:2%

c.) Kakaós tej  F:39%, SZ:52%, ZS:9%

Egész napos folyadékfogyasztás kizárólag ízesített üdítőkból, mézes teákból, vagy csomagolt gyümölcslevekből áll . Ezek energiaeloszlása 100% szénhidrát és egy eléggé súlyosbító tényező.

 

 little-102283_1920  1438132788632

Az alábbi ábra egy egész napos tápanyagarányt mutat véletlenszerűen összeválogatva tehát + – 5-8 % ingadozás előfordulhat makro tápanyagonként.

Tomika_Kaja

A makro tápanyagok arányainak óriási mértékű eltérését az optimálistól (anyatej) a grafikonon jól láthatjuk.

graf1 (1)

Ami teljes mértékben a jéghegy csúcsa a bevitt élelmiszerek  beltartalma. A gyermek és az ember is alkalmazkodni képes (hízással) a megváltozott tápanyag arányokhoz amennyiben azok minőségi és feldolgozatlan források.

  • Fehérje: Minőségi húsok, tojás, sonkák, halak, hüvelyesek stb.
  • Lassan felszívódó összetett szénhidrátok: rizs, krumpli, zab, hajdina, köles, tök, gyümölcsök stb.
  • Egészséges zsírok: extra szűz olíva, kókuszzsír, szezámolaj, halolaj, lenmagolaj, avokádó zsíros magvak stb.
  • Rost, ásványok, vitaminok, antoxidánsok: friss zöldségek, gyümölcsök,

Amennyiben a felsorolt élelmiszeralternatívákra figyel az anyuka és a gyermek ezeket kapja, akkor nem nagy a baj még ha az arányok eltérőek is az optimálistól.

De Tomika étlapján látható szénhidrátforrások 85%-ka gyorsan felszívódó rostszegény, ásványokat, antioxidánsokat, vitaminokat alig-alig tartalmazó források (és cukrok). Ennek következményei a zsírhízás és alultápláltság, meggyengült immunredszer, felszívódási zavarok, felfokozott állapotok melyeket hisztérikus rohamok követnek, felborult hormonrendszer, szervi problémák, stb. (metabolikus szindróma ,9,10,13,15) .

Aliya_Saleem_2258168a

 

Tomika fehérjebevitelének javarésze tejtermékekből, némi silány minőségű húsból és az édességekből szerzett szárított tejből származik ami szerkezetileg teljesen eltér attól mint amire szüksége lenne. Az idegen szerkezetű, tehát a tehéntej káros hatásai széles körben ismertek csak sajnos nem elterjedtek. Következményei sok esetben: felszívódási zavarok, bélfal sérülés, áteresztő bél, kalcium és antioxidáns hiány, véres széklet a tehéntejjel táplált csecsemőknél nagyon gyakori ami vashiánnyal párosul, belső gyulladások, fokozott testi fejlődés, veseproblémák, autoimmun megbetegedések, endokrin rendszer sérülése stb. (csak az érlelt kemény min. 2 éves sajtok és az élőflórás joghurtok mehetnek).

A kisfiú zsírbevitele jelentősen az optimális arány alatt van és a legsilányabb minőségű olcsó növényi olajakból, pörkölt zsiradékokból (ropik, kekszek), oxidálódott koleszterinből és némi állati eredetű zsírból származik  (szárnyasok húsa ami jó, csak kevés). A nem megfelelő omega3 és omega6 arány egészségre káros hatásairól több ezer kutatás létezik(17,18,19,20). A fejlődő kiskorban különös szükség lenne e minőségi zsírsavakra főleg ha valamilyen oknál fogva nem szophat a gyermek. A diagramban található zsírbevitel (20%) összetétele teljes mértékben eltér az anyatejben található komplex zsírforrástól. Zsír és zsír közt óriási különbségek lehetnek. Minél telítetlenebb egy zsír annál hamarabb oxidálódik már pusztán a levegővel érintkezve. Az anyatejből a kisgyermek ép formában viheti be a zsírokat, mert gyakorlatilag semmilyen levegővel nem érintkezik a szopás során a tej. Tomika 20%-os zsírbevitele nem csak roppant kevés hanem 80%-ban gyulladáskeltő pörkölt növényi olajokból, omega-6-ból és oxidálódott koleszterinből tevődik össze (pasztőrözött bolti tej). A nem megfelelő mennyiségű és minőségű zsírbevitel (MUFA és SAFA) a gyermekeknél lassítja az agy és az idegrendszer fejlődését(12,16).

Az ilyen és ehhez hasonló táplálkozásra szoktatott gyermekeknél kedves szülő nem kell csodálkozni, ha gyermek havonta beteg, az oviban minden fertőzést elkap, nem képes a tanulásra és odafigyelésre és nehezen illeszkedik be. Hisztérikus rohamai vannak, gyakran fáj a hasa, nem tud kakilni vagy rendszertelen a széklete. Szuvasak és szabálytalanul nőnek a fogai. Barna a szeme alja és tikkel. Kidülledő pókhasa van már kiskorban. Gyengék a csontjai rendszertelenül alszik, stb. A gyermek egészsége a te kezedben van és hiába várod a megoldást az orvosodtól mert ő nem az egészséges gyermekek után hanem az éppen legtöbb pontot hozó gyógyszer vagy antibiotikum után van fizetve. Az antibiotikum kúrák a gyermek immunrendszerének helyes működéséhez hozzájáruló hasznos baktériumtörzseket megtizedelik és hiú ábránd azt hinni, hogy néhány probiotikumos készítménnyel ez könnyedén visszaállítható.

Tudom, hogy sok a dolgod kedves szülő és rengeteg kifogást tudnál most felsorolni miért nehéz egészségesen táplálkozni. De fel kell hívjam a figyelmed, hogy a jelenlegi kényelmes és olcsó táplálkozási szokásaid hosszú távon annyi problémát fognak felhalmozni az életedben,  amelyek megoldásához rengeteg pénzre (igazán jó szakemberek felkutatásához) energiára, időre lesz szükséged. A már megtört  saját, vagy a gyermeked egészsége nagyon kis valószínűséggel állítható vissza a teljes egészséges állapotba.

Hogy mit tegyél? Tájékozódj, kérj tanácsot majd cselekedj!

 

Hivatkozások listája :  ITT 

Hivatkozások az anyatejjel kapcsolatosan: [99], [100], [101], [102], [103, [104], [105], [106], [107], [108], [109], [110], [110], [111], [112], [113], [114]

 

A cikk jogvédelem alatt áll, másolása a forrás megjelölésével is tilos!