Ezért alszol el étkezés után

post-featured-image

A kajakóma jelenség mindenkit érint. Egészséges embereknél a rosszul összeállított étel után könyörtelenül érkezik.

Az érzés mikor a szemhéjad százkilósnak tűnik és nem tudod irányítani. Egyszerűen behunyod a szemed. Elalszol….Akár még a volán mögött is. Nagyon kellemetlen mert képtelen vagy ilyenkor bármi hasznosat csinálni.

Tom-Jerry-Sleepy-Eyes

Ennek étrendi megközelítésből több oka is lehet. Annyit tudnod kell, hogy ha jön a kajakóma állapota akkor az étel amit megettél nem volt számodra optimálisan összeállítva.

A kajakóma leggyakoribb okai: 

  • Hideg étel vagy étkezés után nagy adag fagylalt fogyasztása.
    A hideget üzemhőmérsékletre kell hozni és csak utána jön az emésztés. Minél több hideget viszel be annál több vérnek kell cserélődnie a gyomorban, hogy hőt tudjon leadni az ételnek. Mivel nagyobb vérmennyiség összpontosul az emésztőrendszerbe az annál kevesebb jut máshová (agy, izmok, stb.)
  • Az étel szénhidráttartalma túl gyorsan szívódik fel.
    Ha egy ételhez túl nagy adag szénhidrátot eszel és ráadásul még forrón akkor a nagyon rövid idő alatt annyi inzulint kér a hasnyálmirigyedtől a szervezeted, hogy az étkezést követően vércukor zuhanás alakulhat ki ami szintén elalvást és fáradságérzetet eredményezhet (és a paraszimpatikus idegrendszer is aktiválódik). A glikémiás index itt most teljesen mellékes. Kutatások igazolták, hogy egyes élelmiszerek sokkal több inzulint kérnek mint mások ugyanazon felszívódási sebesség mellet. Ilyenek pl. a burgonya, mars szelet, gumicokorkák, zselés édességek, babfélék, fagylalt, fehér kenyér, joghurt, puffasztott pelyhek stb.  Min

 

  • Túl kevés rost és zsiradék az ételben
    Minél kevesebb rostot és zsírt tartalmaz egy étel a felszívódása annál gyorsabb. Ez az energia szint hullámzását eredményezheti és jöhet a kajakóma. Úgy tudod kivédeni, hogy az étkezéseidhez rostokat adsz. Vagy friss zöldségek formájában, vagy almarost hozzáadásával, vagy csak egész egyszerűen étkezés után elrágcsálsz egy nyers répát.

 

  • Túl gyors étkezés
    Ha 3 perc alatt bekanalazod az étkezést akkor simán előfordulhat, hogy túleszed magad. Kutatások igazolták, hogy minden falat ételt 12 x kéne megrágni ahhoz, hogy a telítettséget, jóllakottságot érjünk el még a túlzabálás előtt. Próbálj meg lassan enni és minden falatot jól megrágni ezzel elérheted, hogy a leptin telítettségért felelős hormon időben ki tudjon választódni és ezzel jelet küldve számodra, hogy elég volt. Ha gyors leszel és túl eszed magad, jönni fog a kajakóma.

 

  • Étkezés után gyümölcs fogyasztása
    Ezt a Tanulj Meg Enni programban is tiltom mert nagyon rossz szokás. Ha egy főétkezés után kiválasztott lúgos emésztőnedv környezet étkezés után megkapja a gyümölcsöt amihez savasságra van szükség az bonyodalmakat okoz.
    A gyomorsav, illetve savképző ételek (pl. fehérjék, zsírok) hatására a keményítők emésztése “leáll” a gyomorban és csak a vékonybélben folytatódik. Ezen túlmenően a gyomorban, azaz savas környezetben tartózkodási idejük hosszú, tehát megerjednek.
    Ez a puffadás és emésztési problémák mellett szintén okozhat levertséget és fáradságérzetet.

Ezekre a tényezőkre figyelve alakíthatsz étkezési szokásaidon, és a kajakóma állapotát kivédve hasznosabbá teheted magad a mindennapokban.

Az ételeimet az Árpi Falatok projektemben szintén ezen alapelvek szerint állítom össze. Nem kínálok rost szegény ételeket és gyümölcssalátát sem az étkezések mellé. Az étkezések előtti előétellel és az esetleges nasival utána, pedig megpróbálok a lehető legkörültekintőbb lenni.

Barátod az életmódváltásban Árpi