Táplálékkiegészítés, igen vagy nem.

post-featured-image

Az ember évmilliók óta él e bolygón és a DNS-e évmilliók alatt fejlődött ki. Az iparosodott világunk illetve az elmúlt néhány száz év csak egy porszem az evolúcióban. Táplálkozási szokásokat tekintve azonban ebben a porszemnyi időtávlatban több dolog változott mint az elmúlt évmilliók alatt. Párszáz évvel ezelőtt biztos vagyok benne, hogy teljességgel felesleges lett volna a táplálékkiegészítés de mára ez már teljesen másképp van. Mikrotápanyag (vitaminok, nyomelemek, ásványok) szükségleteink a megfeszített tempó miatt inkább növekednek, a fogyasztott “élelmiszereink” pedig gyakorlatilag üresek mikrotápanyag szempontból.

A 2017 -es táplálékkiegészítésről szóló csúcstalálkozón budapesten nagy örömömre 2 olyan előadótól  is tanulhattam akiket magyar nyelven ebben a pillanatban a legnagyobb tudású embereknek tartok ebben a témában. Szabó Gál Bence a GAL táplálékkiegészítők fejlesztője és Bartha Ákos a Táplálkozás Beállítás csapatának szakmai vezetője.

Nem dietetikusok és orvosok a mentoraim mert azt tapasztalom, hogy elmaradott információk szerint vannak oktatva és az alkalmazott módszereik terén egyszerűen alulmaradnak eredményességben (tisztelet a nagyon kevés kivételnek).

Szeretem ha valami működik és a kiváltó okokat keresve próbál kezelni az adott rendszer vagy protokoll. Ezek eredményességének mutatója a laborvizsgálatokban látható pozitív változások és legfőképpen az elégedett “páciens” aki egyre jobban érzi magát a bőrében.

Visszatérve a táplálékkiegészítésre. Sz. G. Bence azt mondja, hogy nincs rá szükség ha naponta fogyasztunk:

  • 10 dkg kagyló/rák (taurin, o3, szelén, cink, réz, b12, cr, stb.)
  • 10-20 dkg vadhús vagy lábasfejű/puhatestű  (Mg) vagy 20-50 dkg sütőtök (Mg, karotin)
  • 2 db. tojássárgája (terhesség ill. szoptatás esetén inkább 4-5 db. ) (kolin, folát, B, A)
  • 15-30 dkg répa (karotin, nitrát) és egyéb gyökérzöldségek mint cékla, zeller, paszternák ( nitrát)
  • Csontlé vagy csontleves vagy körömpörkölt vagy kocsonya vagy pacal
  • Sok kevésbé édes gyümölcs mint a vadalma, egres, ribizli, áfonya stb. (C)

Nyilván a felsoroltakat úgy érti, hogy biológiailag a lehető legtisztább forrásból származzon az adott élelem. A felsoroltak betartása egyáltalán nem lehetetlen. Manapság sajnos az életmódváltással szemező embert először elsodorja a Fitness, Welness, Update, Regenor, Léböjt, Teljes kiőrlésű, alacsony zsírtartalmú stb. tévutak egyike és csak azok érnek el hosszan tartó eredményességet akik képesek tájékozódni napi szinten a témában. Aki kognitív disszonanciában szenved annak nehéz dolga van. Akár évekig is kóborolhat tévutakon ez idő alatt önmagát károsítva. Felületes infókkal tele van a média és ezek alapján aligha megoldható egy egészségügyi kihívás vagy éppen egy mikrotápanyaghiány.

A fentebb felsorolt élelmiszerek fogyasztása tehát naponta javasolt de a kép ezennel még nem teljes. Fontos tudni, hogy szervezetünknek vannak “vitaminraktárai” és ezek különösebb hiányállapotok nélkül bizonyos vitaminok esetében akár évekig is meríthetőek.

Ahhoz, hogy tényleg ne legyen szükség kiegészítésre még javasolt fogyasztani hetente:

  • Kb. 20 dkg borjú/marhamáj (A, cink, réz, szelén, kolin, B-k, folát, K2, stb.)
  • Heti 2-3 x bőrös lazac/makréla/szardínia (o3, szelén)

Havonta 1-2x:

  • Tőkehalmáj (o3, szelén, cink, A)

Szükségleteinket nézve a felsoroltak alapján fedezve van szinte minden (mikrotápanyag oldalról). Na most ez anyagilag és energiabefektetés terén kinek mennyibe kerül az egy másik kérdés. Én meg tudom oldani, hogy a leírtak szerint étkezem és tanúsíthatom, hogy működik (a mindennapi rákot és csigát kivéve).

Nagy problematikát abban látok, hogy ha valaki nyugati, kényelmi táplálkozást folytat akkor az minden bizonnyal tartalmaz rengeteg olyan antinutritív és egyéb kártékony anyagot fogyaszt amelynek semlegesítéshez vitaminokra, nyomelemekre, ásványokra van szükség. Ez még inkább fokozza a “vitaminhiányt”.  Tehát ha az étrendedben napi szinten előfordul  a búza, növényi olajok, zárt helyen hizlalt állatok húsa, feldolgozott tejtermékek, földimogyoró, 20-30 g feletti cukor, glükóz-fruktóz szirup, tehéntej  stb. akkor ebben a tekintetben eléggé veszélyeztetett helyzetben vagy. Nem 20-35 évesen lesznek ebből problémáid, hanem 45 és több évesen de akkor majd kőkemények (ízületi gyulladás, alzheimer és egyéb idegrendszeri megbetegedések, kardiovaszkuláris problémák stb.)

A cikk folytatását pontokba gyűjtve vázolom. Próbálok rávilágítani arra, hogy nem minden arany ami fénylik. Tehát ha  megveszel egy vitaminkészítményt a gyógyszertárban 2017-ben Magyarországon, de itt szlovákiában még inkább, akkor szervezeted nagy valószínűséggel további kihívások elé állítod.

Mielőtt mélyebben belemerülnénk a vitamin témába fontos leszögezni, hogy szervezetünk legjobban mindig a természetazonos formákat képes a legjobban hasznosítani. Tehát ha egy vitamint önmagában tartalmaz egy növény vagy élelmiszer (például C-vitamin) akkor annak szintetikus formáját ami nem egy vegyületcsalád hanem egy vitamin (L-aszkorbinsav) akkor szinte ugyanúgy képes hasznosítani azt a szervezetünk (200 mg-ig 90%-os felszívódás) mint amit gyümölcscsel vagy élelemből vinnénk be.  Ilyen a taurin vagy a kreatin is melyeknek szintetikusan előállított formái teljesen megegyeznek a természetes formákkal. Viszont a vitaminok többsége a természetben mint vegyületcsalád van jelen és nem lehet vagy jóval drágább laborban őket ugyanolyan arányokban és formában előállítani mint a természetazonos formájuk. A piacon (patikákban, bioboltokban, webshopokban) rengeteg rossz minőségű és a természetazonos formát teljesen figyelmen kívül hagyó termék van. Ezek használata inkább egészségkárosító mint hasznos. A nem hasznosítható vitaminok és vegyületek felhalmozódhatnak a vérkeringésben ezzel túlmunkára kényszerítve a májat, vesét stb.

Több infó Sz.G. Bencétől a káros hatásokról ITT
Nem minden halmozódik, van ami csak nem hat úgy, van, ami károssá válik, van ami halmozódik és azáltal válik károssá.  A folsav pl. halmozódik és rákot okoz (természetben csak folát és metil-folát van, mely utóbbi a hasznos). E-vitaminnál pl. van izomér probléma is (d- a természetes, dl- aszintetikus) és van arány probléma is (alfa-tokoferol akkor is káros önmagában a többi nélkül szedve, ha az a természetes d- forma és nem a dl-). Aszkorbinsavnál ilyen nincs  mert az a természetnen is L- és ma már szintetikusan is csak L- formát gyártanak és nem egy vegyületcsalád tagja.  Tehát példának a folsavat és az E-vitamint érdemes megemlíteni. A folsav rákkockázatot fokoz (folsav mentes készítmény kell, ami folsav helyett metil-folátot tartalmaz. Ha van mellete folsav is, ahogy az lenni szokott, az akkor is káros). Az E-vtiamin pedig akár dl- akár a természetes d- formájában szedve is fokozza a rák- és szív- és érrendszeri problémák és gyulladásos eredetű betegségek kockázatát, ha csak alfa-tokoferolt (dl- vagy d-alfa-tokoferol) szed valaki, béta/gamma/delta nélkül… gamma min 20% kell legyen a többihez képest. A természetben ezek mindig együtt vannak. A gamma erősebb és ha csak alfát szedünk, akkor arányaiban csökken annak szintje, a végeredmény pedig az hogy káros…
  • Egy nem káros multivitamin szerves formában kell, hogy tartalmazza a Rezet, cinket, szelént, és a krómot. Továbbá b6 vitamint piridoxin HCL formájából max. 25 mg ot (nem piridoxal!) A vitamint vegyes karotionidok formájában max. 3000 NE-t,  E vitamint pedig vegyes tokoferolok formájában. Semmiképpen sem tartalmazzon Kálciumot! Ne legyen benne mangán (mivel európai unióban a mangánnak csak a szervetlen formája engedélyezett ami sajnos káros ( mangán hiány pedig gyakorlatilag nem létezik). Ne legyen benne vas!(A vashiány oka nem a vashiányos táplálkozás hanem az, hogy a káros baktériumok tápanyaga a vas. Magas gyulladásszint vagy fertőzés esetén a szervezet vasraktárai ezért is merülnek le. Tehát egy gyulladáscsökkentés laktoferrinnel vagy csontlevessel vasszintet nézve sokkal hatékonyabb mint maga a vas pótlása).
  • Egy multivitaminba megfelelő formájú magnézium pl. nem fér bele. Tehát lehet, hogy ott lesz az összetevői közt de értéktelen formában. Egy jó magnéziumformából mint pl. a Mg (bis)glicinát vagy citrát 3-4 grammnyi is kell mert ezeknek az elemi Mg tartalma csak 10-15%. Tehát gyakorlatilag nem fér bele egy multi kapszulába.
  • B-12 ne cianokobalamin formában szedjünk hanem vagy metilkobalamin vagy hidroxokobalamin formákat keressük.
  • Jódpótlásról regényeket lehetne írni. Amit fontosnak tartok megemlíteni, hogy a kárpát medencében gyakorlatilag mindenki jódhiányos. A 40 év feletti nők felének nem véletlenül van pajzsmirigy alul működése. Pajzsmirigy felett van még jócskán jódigényes szervünk : Gyomor nyálkahártya, mellek, petefészkek,  méh, méhnyak, prosztata, herék, bőr, béltraktus, nyálmirigyek, mellékvesék, retina, idegrendszer, agy.Ha pl. egy terhesség előtti anyuka odafigyel a jódpótlásra annak sokkal nagyobb valószínűséggel lesz okosabb gyermeke (2). A jódhiány jelentősen csökkenti az IQ-t, pótlása pedig fokozottan növeli azt. Gyermekeknél erre egyértelmű kutatásaink vannak (3). A jódot 1811-es felfedezése óta nagyon nagy sikerrel használták az orvostudományban és gyakorlatilag egy univerzális gyógyír volt. Szent Györgyi Albert is mega dózisban kezelt sikeresen jóddal. Japán halászfalvakban ma sem ritka a 200 mg körüli bevitel. Az 1829 ben Jean Lugol által feltalált Lugol oldat sokkal hatásosabbnak bizonyult mint a kálium jodid.1948-ban történt egy állatkísérlet a jóddal (Wolff-Chaikoff akkortájt elismert kutatóorvosok által végzett teszt), amiből tévesen azt a következtetést vonták le, hogy a jód egy bizonyos mennyiségig (néhány száz mikrogramm) hasznos, de felette ártalmas, mert megzavarja a pajzsmirigy működését, leállítja azt ill. alulműködést okoz.
    Ezért aztán az egészen kis napi adagoktól (1-2-300mcg) eltekintve kerülni kell a jódot, nehogy túl sok legyen belőle. Hiába mondott ez ellent a több, mint 100 éves pozitív tapasztalatoknak, sajnos a rá következő években teljesen elterjedt ez az alapvetően hibás és mára már megcáfolt tézis.Az elmúlt 70 évben legalább három generációnyi orvostanhallgató jött ki az egyetemekről világszerte úgy, hogy megtanulta a Wolff-Chaikoff hatást és azt később már nem is kérdőjelezte meg.Az (RDA) hivatalos ajánlás 150 mcg kálium jodid vagy lugol oldat. Ez a mennyiség még a pajzsmirigynek sem elég és akkor mi lesz a többi jódigényes szervvel?  (Autoimmunitás és  PM problémák esetén más protokollt kell alkalmazni). Aki bele szeretne ebbe merülni az kövesse Dr. Brownstein írásait aki már 20 éve kezeli pácienseit nagy sikerrel mega dózisú jóddal.

        Kislányom egyik kedvence : olívaolajos algalap:)

  • K2 vitamin miatt érdemes lenne enni rendszeresen agyvelőt vagy csontvelőt.
    Több infó Gál Bencétől ITT
    Csont és agyvelőben sincs egyébként túl sok. Lehetetlen elég K2 vitaminoz jutni, viszont elegendő K1-hez lehet és abból a szervezet elég K2-t tud csinálni, ezért fontos, h sok K1-et szedjünk. A leghatásosabb K2 MK-4-es forma ugyanis az EU-ban tilos még és a K’ viszont átalakul azzá… ráadásul jobb is mintha MK4-et szednénk, őseink is K1-ből alakították, mivel hatásos mennyiségű K2 mk-4hez ők sem tudtak volna hozzájutni. A K2 mk-7-ből sokkal kevesebb is elég, azért tartják jobbnak, viszont nem minden hatással rendelkezik…  amiért mégis érdemese K2 mk-7-et szedni, az hogy a K1-ből alakított K3 és K2 mk-4-ből több marad, ha mk7-et is szedünk… a lényeg, hogy min. 45 mcg, de inkább 100-200mcg  mk-7-et (vagy többet) érdemes szedni+ min. 500mcg, de inkább 1000-2000mcg (vagy több) K1-et… és ez így jobb, mintha sok 1000 mcg K2 mk-4-et szednénk és még K3-má is alakul .
  • A folsav (B9) is gyakran ott van a multivitaminokban. Amit a szervezet minden esetben hasznosítani tud az a metil folát.  A társadalom 90%-ban jelen van egy bizonyos  MTHFR génmutáció aminek következtében a folsavat  foláttá majd metil foláttá nem vagy csak nagyon kis mértékben képes átalakítani. Természetben folsav nem létezik, mégis a termékek túlnyomó részében ezt a legolcsóbb formát találjuk meg (a folát isntabilitása miatt)  ami a felhalmozódás révén (UMFA) károkat okoz és jelenléte korrelál napjaink népbetegségeivel (várandósság esetében pedig kifejezetten káros).
  • B6 vitaminhoz természetes úton egy napi étkezés során képtelenség 25 mg feletti mennyiséget magunkhoz venni. Itt arra érdemes vigyázni, hogy egy készítmény ne tartalmazzon ennél többet mert a túladagolása neuropátiás zavarokat okozhat (végtagzsibbadás) (4)(1). A legjobb B6 forma a P5P , a piridoxal hidroklorid a kerülendő forma és a piridoxin hidroklorid még szintén megfelel (25 mg mennyiségig).

  • Ásványokra vonatkozóan a jód kivételével mindegyiknél az a fontos, hogy szerves formában legyenek jelen egy adott készítményben (ahogy a természetben is).
  • A közkedvelt növényi omega-3 az alfa linolénsav sem állatoknak sem embereknek nem megfelelő. Még véletlenül sem tudja azt amit az állati eredetű O3 zsírsavak. A mi nekünk kell azok az EPA és DHA. Tehát a nagyon menő lenmagolaj, dióolaj,  repceolaj, napraforgóolaj napi szintű fogyasztása inkább az oxidatív terhelést fogja fokozni a magas többszörösen telített zsírsavtartalom miatt.
  • Halakban hatóanyag és szennyezőanyag arány a fontos(ezért jobbak a kistestű halak).

Amit itt még fontos megemlíteni, hogy a halolaj kapszulák esetében általában etil észter formát kapunk. Ez kb. a kukába valók de óriási a haszonkulcs rajtuk. A csomagoláson feltüntetni nem szükséges és úgy győződhetünk meg róla, hogy etil észterrel van dolgunk, hogy kiszúrjuk a kapszulát és hungarocellre csepegtetjük. Ha pár másodpercen belül marni kezdi a hungarocellt akkor az bizony Etil észter amit nem javasolt szednünk.

  • Taurin, omega3, k1, k2, d3  érdemes őket pótolni.

Hogyan válasszunk és miért nem jó minden vitamin amit kaphatunk:

A hazai piacon én nem ismerek olyan multivitamin komplexet ami ne lenne az emberek többségének káros. Ezért is inkább érdemes összehalászni külön-külön a termékeket. 

Én az Iherb.com, amritanutrition.co.uk, amazon.com  vagy a talán legegyszerűbben elérhető magyar vitaminvilag.hu oldalról szoktam rendelni a kiegészítőimet. A legutóbbiba 10% kedvezményhez juthatsz ezzel a kuponkóddal : FTI.zaggini

Hivatkozások:

1: http://www.neurology.org/content/88/16_Supplement/P4.043

2: http://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587%2815%2900212-0/abstract

3: http://apjcn.nhri.org.tw/server/APJCN/14/1/32.pdf

4: http://www.eletmodreform.com/wp-content/uploads/2017/11/dalton1987.pdf

Árvay Bálint Tudományos jód csoportja https://www.facebook.com/groups/palejod/