Adj meg „mindent“ a gyermekednek

post-featured-image

Kislányunk cseperedésével egyre több félelmem oszlik szét a kicsi táplálkozásával kapcsolatosan.  Azt hittem nehezebb lesz, de simán megy vele minden ami az étkezését illeti.  Akik tudják, hogy táplálkozás terén az átlagnál kicsit tájékozottabb vagyok azoktól rengetegszer megkaptam még a Lányom születése előtt, hogy :

„Na majd meglátod, hogy neki nem fogsz tudni parancsolni”

„Szegénytől meg akarod vonni a finomságokat?”

„Tényleg nem fogsz neki adni tejet meg gyermekkekszet?”

„Mindenből ehet a gyerek is csak mértékkel.”

„Egy kis csoki vagy sütemény nem fog megártani neki.”

Stb. stb. sorolhatnám még a dilettánsok okos megjegyzéseit.

Megmosolyogtató mikor olyan emberek vonnak kérdőre azon, hogy nem adok a gyereknek ropit, puffasztott rizsdínócskákat, meg különféle gyermekitalokat, vagy süteményt akik szemmel láthatóan egészségügyi problémákkal küzdenek.

Szülőként főleg nem kéne elfeledni mindazokat a ma már normálisnak tűnő állapotokat melyek gyakorlatilag már betegségek csak még nem mentél velük orvoshoz mert „jól” bírod velük.

Túlsúly, hasi háj, vérnyomásproblémák, pajzsmirigyproblémák, migrén, fejfájás, menstruációs zavarok, körömtöredezettség, hajhullás, erős fogkőképződés, fogszuvasodás, száraz bőr és bőrpanaszok, allergiák, alvásproblémák, meddőség, emésztési panaszok (puffadás,székrekedés stb.), autoimmunitás, fáradékonyság, ízületi panaszok, izomgyengeség, csontritkulás stb.

Tele írhatnék még 10 oldalt olyan nyavajákkal melyekkel a társadalom 30-40 év körüli többsége küzd és nem tud segíteni magán. Rossz hírem van, ha magadon nem tudsz segíteni , akkor a gyermekeden sem fogsz tudni. Olyan szokásokat fogsz elültetni benne melyek szép lassan ugyanoda (vagy még lejjebb) vezetik őt ahová te is jutottál vagy tartasz éppen (egészségügyileg).

Egy kisgyermeket ha születésétől fogva irányítunk, gyakorlatilag nagyon egyszerű dolgunk van. De csakis akkor kivitelezhető ez, ha a szülő maga is bizonyos alapelvek szerint étkezik. Úgy nem fog működni, hogy te a gyerek szeme előtt pizzát eszel kólával mert akkor ő is azt kéri. Egy olyan háztartásban ahol nincsenek édességek, nyalánkságok, cukros üdítők stb. a gyermek gyakorlatilag esélytelen, hogy rászokjon ezekre, mert nem is találkozik velük.

Halmozottan megéri ezzel foglalkozni mert egy rosszul táplált gyerek gyakran beteg, kezelhetetlen, rosszul alszik, figyelemzavaros és sok esetben hiperaktív is lehet.

Kislányunk lassan másfél éves és még soha nem volt beteg, nincs holdarca és táskás szeme, mint a korabeliek többségének. Minden elfogultság nélkül írom ezt, mert tudom, hogy minden szülőnek az övé a legtökéletesebb gyermek és ez így is van rendben.

Nézzük tehát azokat az étkezési alapelveket melyeket ha tovább olvasol érintőlegesen ki is csomagolok majd:

  •  Tejtermékmentesség
  •  Növényi olaj mentesség / minimalizálás (O6)
  •  Glutén mentesség
  • Iparilag feldolgozott élelmiszerek kerülése
  • Cukormentesség

Tejtermékmentesség

A tejtermékeknek van értéke. A tejtermékekben elszaporodó baktériumok jótékonyan hathatnak bizonyos folyamatainkra. DE…. Amit ma a boltokban veszünk annak csak a színe hasonlít a tejhez, beltartalmát tekintve minden értéktől megfosztott folyadékról beszélünk.

A tejzsír a levegővel való érintkezéskor és magasnyomású kezelés során oxidálódott koleszterinné válik. A természetes folyamat során, mikor az anyatejet a gyermek vagy éppen a borjú szopja az anya emlőjéből a tej teljesen sterilen jut át az emésztőrendszerébe azokkal az enzimekkel együtt melyek a bontáshoz szükségesek.

Mindazok mellett, hogy allergiákra hajlamosít, nyákosít és teljesen természetellenes, hogy az anyatejről való leválasztás után az ember tejet fogyasszon a kalcium tartalom mítoszról még egy gondolat . A tejipar és e köré épülő lobbi óriási és 10 emberből 9,9 azt hiszi, hogy ha nem fogyaszt tejtermékeket akkor kalciumhiány lép fel a szervezetében és csontritkulása lesz.
Vannak olyan népek főleg afrikában de más természeti népek is, akik egyáltalán nem fogyasztanak tejet és más tejterméket sem. Statisztika szerint naponta 350 mg kalciumot vesznek magukhoz. Az amerikai tejfogyasztó nők átlagosan 1400 mg kacliumot vesznek magukhoz naponta. Terhesség után az amerikai nők nagyon nagy része szenved csontritkulásban és a tejet nem fogyasztó népek körében ez a szám közel áll a nullához. Pedig ők negyede annyi kalciumot sem visznek be naponta. Mi állhat ez mögött?

A fehérjetúlevés minden állati eredetű forrásból bizonyos veszélyeket rejteget, de sokkal rosszabb a helyzet ha magas a kazein bevitele. A kazeint a népesség nagy része nem képes optimálisan lebontani, mert hiányzik a bontásához szükséges enzim közeg.
Az emésztetlen nyákos (melegágya a vírusoknak) tejfehérje gyulladást, savasodást okozva brutális terhet ró a szervezetre és ennek helyreállításához vitaminok, antioxidánsok különféle nyomelemek és nem utolsó sorban a kalcium szükséges. Gyakorlatilag az a kalcium sem lesz elég amit a tej tartalmaz hanem a saját csontkészletből szükséges, hogy kivonja a szervezet és ezúton képes kompenzálni a „savasodást” és csökkenteni a gyulladást. A mechanizmusok melyek a kalcium beépítéséért felelősek szintén zavart szenvednek és hiába viszünk be többletkalciumot, ha a szervezet egyszerűen képtelen lesz beépíteni azt.
Fontos, hogy megemlítsem azt is, hogy a tehéntej szerkezeti összetétele teljesen eltér az anyatejtől. Ha csak a fehérjetartalmát vesszük összehasonlításképpen. Az anyatej fehérjetartalma 1,2 mg/L a tehéntejé pedig 3,3 mg/L. Nem véletlenül van ez így, hiszen az ember a saját testsúlyát 120 nap alatt duplázza meg a születéstől számítva a borjú pedig 47 nap alatt teszi meg ugyanezt. A  tehéntejjel táplált vagy hozzátáplált gyermekek körében jóval magasabb az egészségügyi panaszok aránya (felső légúti, emésztőrendszeri, allergiás panaszok, viselkedészavar,  autizmus). Nem utolsó sorban a fizikai túlfejlettség is részben ennek a számlájára írható.
A tejivók gyakorlatilag erős függők. A tej függőséget okozó mert hatással van az opiát receptorokra. A tejben található kazein emésztése során szintén olyan fehérjetöredékek jönnek létre (casomorphin) amelyek opioid hatásúak. Közvetlenül hatnak az idegrendszerre és még egy felnőtt is nagyon nehezen tudja letenni a tejet a gyerekekről pedig nem is beszélve.
Növényi olaj mentesség / minimalizálás

Az elmúlt 20-25 évben szépen belesulykolták a fejünkbe, hogy az állati zsiradékok rosszak és cseréljük le őket „tisztább“ növényi eredetű olajokra.  Ezektől senki egészségügyi állapota nem javult de a lényeg, hogy az 1000 szer emlegetett hazugság már igazság kategória nemde?

Ezt a tényezőt érdemes nagyon komolyan venni  mert az olcsó növényi olajok annyira belopták magukat a mindennapjainkba, hogy nem is gondolnánk.  Minden pékáru, cukrászati készítmény, édesség, ropi, pizza, hasábburgonya, rántott húsok tocsognak az ilyen káros olajoktól ( még akkor is ha száraz állagúak).

Egy szinttel mélyebbre ásva gyakorlatilag az omega 6 csökkentése a cél. Az amerikaiak kalória bevitelének  9%-át alkotják omega 6 típusú többszörösen telítetlen zsírok és a toxikus hatás már 4%-nál megkezdődik.

A többszörösen telítetlen zsírsavak az omega-6 és az omega-3 is fruktózzal vagy alkohollal együtt fogyasztva növelik a májra ható oxidatív stresszt, és könnyen okoznak májbetegséget. Magas Omega 6 és fruktóz fogyasztás az inzulinrezisztencia okozója ami tudjuk, hogy a cukorbetegség előszobája. Ez nem újdonság, 1982 ben ezért a felfedezésért Nobel díjat osztottak ki.

Nem az omega 3 pótlása lesz a megoldás (ahogy azt az welness ipar sulykolja) hanem az omega 6 csökkentése. Ezt pedig úgy érhetjük el, hogy kerülünk minden növényi olajat (kivéve kókusz, avokádó, olíva) és a zárt helyen gabonával hizlalt állatok zsiradékait.

Glutén mentesség

A lakosság 1,5%-ka szenved cöliákiában ami a gluténérzékenység extrém megnyilvánulása. Viszont a gluténre a társadalom 40-45% valamilyen formában érzékeny. A nem cöliákia specifikus gluténérzékenyég (NCGS)  egy teljesen új korkép és ezt nem bebeszélni akarom neked kedves olvasó hanem tényeket közlök. Nálam a gluténmentes étrend óriási fordulatot hozott egészségügyileg. Csak ajánlani tudom mindenkinek. Egyébként egy korábbi cikkemben írtam miért érdemes elhagyni a glutént, ITT olvashatod.  Kisgyermekek esetében a 6. hónap után érdemes bevezetni a glutént némi gersli, rozs, vagy akár keksz formájában, de ezt kizárólag amiatt, hogy később minden probléma nélkül emészteni tudja ha találkozik vele.

Iparilag feldolgozott élelmiszerek kerülése

Vegyük  tudomásul, hogy egy rizs vagy kukoricalisztből készült élelmiszer nem ugyanolyan hatással van hormon és emésztő rendszerünkre mint egy főtt állapotú rizs.

Az őrlés/feldolgozás során dehidratáció és zsírsavak oxidációja mellett a keményítő kiszabadul a sejtzárványokból és sokkal agresszívebb a felszívódása mint pl. a sima főtt állapotú feldolgozatlan formáknak (acellulárissá válik)

A feldolgozott gabonafélék nagyon negatívan hatnak a bélflóra egyensúlyára és hosszú távon rengeteg egészségügyi problémához vezetnek (kliséket félretéve:) ).

Mit egyen a gyerek köretként? Rizs, Zab, sült tök, Quinoa, Főzőbanán, Cékla, zeller, Taro, édes krumpli, csicseriborsó stb.

Feldolgozott élelmiszerek kerülése természetesen a húsokra is vonatkozik. Ha hús akkor legyen megbízható forrásból szerzett hús, nem pedig virsli, szalámi, felvágott, vákumsonka stb.

Cukormentesség

Nem hinném, hogy bárkinek is be kéne mutatni, hogy több száz egészségügyi problémával hozható összefüggésbe. Ne úgy képzeljük ezt el, hogy megeszik  gyerek egy cukorkát és másnap vihetjük a dokihoz mert lázas. A cukorbevitel az évek hosszú során szokássá válik és szép alattomos módon kifejti hatását.

A cukor 50%-ka fruktóz. A mai táplálékkörnyezetben ahol mindenhez adnak egy kis cukrot nagyon hamar összejön egy olyan szintű fruktózbevitel ami már káros. Fruktóz plusz omega-6 ahogy feljebb is említettem egyenes út az inzulinrezisztencia és további komplex egészségügyi kórképek kialakulásához.

Jogosan merül fel benned a kérdés, hogy ha ennyi dolgot elhagysz a gyermek étrendjéből akkor nem e lesz tápanyag, vagy vitaminhiányos. Dr. Lalonde tápanyagsűrűség skálája erre a legjobb válasz amit az alábbi képen láthatsz.

Gyakorlatilag semmi olyantól nem vonjuk meg a gyermeket, ami értékes lenne. Felül jól láthatjuk, hogy mely élelmiszerek tápanyag dúsak és lefelé haladva az e tekintetben egyre silányabb források.

Az egekbe magasztalt teljes kiőrlésű vagy egyéb gabonafélék szemmel láthatóan a lista legalján vannak. Igaz, hogy kalóriában nagyon gazdagok, de értékes tápanyag, vitamin, nyomelem, ásvány stb.  tekintetében szinte teljesen üresek (akkor minek esszük őket?) . Biztosan hallottad már a kifejezést, hogy minőségi éhezés. Nekem erről a kenyérben és gabonafélékben gazdag étrend jut eszembe.

 

Ha idáig eljutottál a cikk olvasásában valószínűleg felmerül benned, hogy ez kivitelezhetetlen. Igen ha holnaptól akarod tökéletesen csinálni akkor az.

Olvasd el ezt a hasonlatot kérlek:

Képzeld el a szőke nőt a volán mögött jogosítványszerzést követően. Ülés teljesen előre húzva és a lehető legmagasabbra emelve. Kormányon a mindkét keze és annyira összpontosít az útra vezetés közben, hogy majd kiesik az első szélvédőn.  Maximum 60-al megy városon kívül is.

Hogy vezet fél év és pár ezer kilométer után?

Egyik kézzel szelfizik, másikkal a száját rúzsozza, bal lábával stabilizálja a kormányt és mindeközben 130 km/h val repül az autópályán.

Minden tanulható csak tájékozódni és gyakorolni kell. Azzá válsz, ami szeretnél lenni. Ha azt szeretnéd, hogy a gyermeked egészséges legyen, akkor vágj bele mielőbb a változtatásokba és a kutatásba, mert ő a te névjegykártyád is egyben.

A képen kislányunk Léda sushi evés közben 🙂

 

Jó egészséget kívánok.

2 Replies on “Adj meg „mindent“ a gyermekednek”

  • Petra feb 01, 2018 at 12:20 du.

    Kedves Árpi!

    A cikk nagyon hasznos és érdekes, mint három gyerekes anya addig én is nagyon lelkesen etettem “alternatív” módon a gyerekeimet, amíg közösségbe (óvoda) nem kerültek. Onnantól kezdve komoly szélmalom harc az egész.. Most, hogy már kicsit nagyobbak (7 ill. 10 évesek), megértik, hogy mit miért érdemes enni, nem enni.. Fontos, hogy otthon mit látnak, mit kapnak, de amíg az iskolában/óvodában kapják a szemét kaját, sajnos az is nagyon formálja az ízlésüket..

    • Árpi feb 01, 2018 at 02:32 du.

      Szia Petra, köszi a hozzászólást.
      Mikor nem volt még a kislányunk én akkor is tudtam, hogy és miként fogom nevelni az étkezési szokásait. Nem lett volna hiteles, ha úgy írok ilyesmiről, hogy még nincs gyermekem. Azért írtam ezt a cikket meg most mert tudom, hogy kivitelezhető a gyakorlatban is és óriási egészségügyi előnyei vannak. Egyértelmű, hogy valós probléma amit leírsz. Van erre egy külön tervem és erről is csak akkor fogok írni miután a gyakorlatban is működött:) Minden jót kívánok Petra.

Comments are closed