4 dolog amit a Tanulj Meg Enni könyv megírasa óta másképpen gondolok

post-featured-image

2 év hosszú idő és ennyi idő alatt rengeteg tapasztalat szerezhető. A tanulás folyamata nálam sem állt meg és van néhány dolog amit a könyv megírása óta másképpen gondolok. Ezeket szedtem pontokba főleg azoknak az olvasóknak akik használták a Tanulj Meg Enni Elektronikus könyvet. 

01. A könyből sokatoknak jön le az, hogy demonizálom a szénhidrátokat. Ezt jogosan gondoljátok mert kijelentem benne, hogy :

Amitől hízol az egyszerű és összetett szénhidrátokban gazdag étrend.”

Amikor a könyvet írtam még saját tapasztalat túlsúlyos volt a tartalom. Nyilván nem vagyunk minden egyformák és a többségnek borzasztó problémás lehet a szénhidrátok megvonása. Azt tapasztaltam, hogy aki nem kap személyreszabott segítséget utánkövetéssel annak a szénhidrát csökkentés elve a könyv olvasása után is zavaros.

Ma már több lépcsőben javaslom a szénhidrátok megvonását. Az első lépcső az, hogy zárjad ki az egyszerű szénhidrátokat az étrendedből. Ezek a cukrok, édességek, ropik, perecek, sütik, étcsokoládé, energiaitalok, fagyi, méz stb. Pontosan azokra az “élelmiszerekre” gondolok itt melyekkel nagyon gyorsan ( 10-15 perc alatt) tudod csillapítani a sóvárgásodat, éhségérzetedet, cukorigényedet.  Ezek az agresszív cukrok nem csak rengeteg kárt tesznek bennünk de bármilyen tápanyag és energiahiány esetén is ezekre kapunk étvágyat. Annál jobban kívánod ezeket minél gyakrabban fogyasztod őket.

Az élettani mechanizmus pofon egyszerű egyébként. Ha energiahiányos vagy és létezik olyan élelmiszer amiből fogyasztás után rövid idő alatt vércukoremelkedést tudsz okozni magadnak (és ráadásul nagyon finom is)  akkor az agyad a jövőben (ilyen esetekkor)  erre az élelmiszerre lesz újra és újra éhes. Fontos tudni, hogy ezek az élelmiszerek (édességek stb.) tápanyagot és szervezetünk számára fontos nyomelemeket nem tartalmaznak. Viszont hízni azt lehet tőlük mert a hasnyálmirigy egy jókora inzulinadaggal válaszol a hirtelen vércukoremelkedésre.

Tehát az első lépcső az lenne, hogy hagyd el a szemeteket, viszont ha éhes vagy nyugodtan egyél jókora adag köretben gazdag ételt ami tartalmaz savanyúságot is. A köret jázmin rizs, vadrizs, barna rizs, burgonya, édes burgonya, taró, zab, hajdina, köles, quinoa, gumós zöldségek.

A második lépcső pedig az lesz, hogy próbáld a szénhidrátbeviteledet kizárólag az ajánlott forrásokra korlátozni naponta 3 x.  Ez az ajánlás azoknak szól akik fogyni szeretnének és a sporttevékenységük még nem jelentős ( pl. heti 3x lépcsőzés ) . Idővel javasolt a 3 alkalmi szénhidrátbevitelt korlátozni 2 adagra úgy, hogy reggel nem eszel CH-t (csak zöldségköretet) . Mindezt úgy, hogy a teljes kalóriaigényen belül akár 40-50% is lehet a szénhidrátbevitel. Tehát viszonylag nagy adag lesz az ebéd  és a vacsora is.

    Reggeli szénhidrátmentesen (csak zöldségköret)

02. Naplózás.

A könyvben megemlítem a naplózást de nem teszem kötelezővé:) Talán ez az egyik legnagyobb hiba amit elkövettem. A diétázgató, hölgyeknek és uraknak fogalma sincs arról mennyi a saját testük igénye ételmennyiségre vetítve. Azt javaslom naplózz. Én a kalóriabázist használom de van rengeteg erre alkalmas alkalmazás. Átlagos felnőtt hölgyek 1300-1500 Kcal körüli mennyiséget érdemes belőni. Férfiak nagyon változó de min 1700 Kcal legyen meg mert különben nem lesz fogyás belőle…Első feladat, hogy derítsd ki mennyi az energiagényed Kcal ban (kalóriabázis.hu) .  Erről a pontról egy könyvet írhatnék mert rengeteg függ tőle. Nyugodtan írj nekem mailt ha nem érthető. Legjobb ha egyénreszabottan beszéljük ezt meg.

03. Pajzsmirigy

Az elmúlt két évben látott laborvizsgálatoknál 80% ban pajzsmirigy működési zavart tapasztaltunk. Tudjuk, hogy a hivatalos adat az, hogy minden 20.  40 év feletti nő szenved pajzsmirigyalulműködésben de mi nem az klinikai határértékekből indulunk ki. Egy korábbi cikkben is leírtam, hogy e téren az alkalmazott orvosi módszerek hazánkban eléggé hiányosak és németországban már alulműködéssel diagnosztizál az orvos egy olyan laborértéket ami nálunk szlovákiában még a teljesen OK kategória. Nincs ezzel baj, csak le vagyunk maradva jó húsz évvel és én szeretném ha minél kevesebb ember inná meg ennek a levét. A könyvben nem foglalkozom a témával pedig kéne. A 80% megdöbbentő adat…Ha nem hozzuk rendbe a pajzsmirigyet személyreszabott terápiával  akkor esélytelen a fogyás. Ezen a téren az elmúlt két évben Prokai Mariann kölléganőmnek köszönhetően nagyon eredményesek vagyunk. Ha ma írnám a könyvet biztosan kötelezővé tenném neked, hogy nézess egy átfogó pajzsmirigy labort ami a következőkből áll: TSH, FT4, FT3, Anti TG, Anti TPO (43 Euró a teszt ára). Sajnos egy alulműködés esetén egy még zsírosabb étrend, kalóriamegvonás és szénhidrátcsökkentés többet árt mint használ. Mindenkinek külön/külön könyvet nem írhatok de egy ilyen egyszerű labor birtokában nagyot léphetünk előre saját táplálkozásunk optimálisabb beállításában.

04. Böjtölés

A túlsúlyosok anyagcseréje szinte minden esetben cukorfüggő. Az inzulinrezisztencia mértéke a túlzott koplalással még inkább növelhető. Igaz, hogy csak 16 órás böjtöket javaslok a könyvben de bizonyos túlsúlyos egyéneknek ez is nagyon sok lehet. A “hosszú böjt” kortizol túlsúllyal jár. A kortizol ugyanúgy inzulinrezisztensé (fiziológiás) teszi a sejteket amit a nagyobb túlsúllyal rendelkező egyének nem jól viselnek. Igaz, hogy a könyvben leírtakat nem javaslom 45%-kal testzsírral rendelkezőknek de a böjtös megközelítést ma már nem javasolnám a 30% testzsírral rendelkezőknek sem.

Kövesd a hírleveleimet mert egy nagyon értékes előadásról fogok hamarosan beszámolni. Egy olyan szakértőt hozok el ide szlovákiára előadni aki szerintem a legnagyobb gyakorlati tapasztalattal rendelkezik és beszél magyarul. A téma még egyeztetés alatt áll de szeretném, hogy az étkezés és a pajzsmirigybetegségek összefüggéseiről bővebben beszélne nekünk.  Több infó hamarosan.

2 Replies on “4 dolog amit a Tanulj Meg Enni könyv megírasa óta másképpen gondolok”

  • Tóthné Vári Tünde aug 08, 2018 at 12:23 du.

    Kedves Árpi,
    köszönöm a cikket, nagyon hasznosnak találom. Elhatároztam, hogy készíttetek egy átfogó pajzsmirigy labort, amiben a fent leírtakra kérek értéket. Érdeklődni szeretnék máris, hogy mi az az értéktartomány a Csapatotokban, ami egészséges pajzsmirigy működést mutat?

    Köszönöm szépen,
    Vári tünde

    • Árpi aug 08, 2018 at 03:05 du.

      Szia Vera. A tsh 0,5-1,5 közt , a Ft4 16-20 közt, az aktív hormon (FT3) pedig 5,5-6,5 közt lenne a legmegfelelőbb. A megemelkedett Anti TG vel vagy Anti TPO val mindenképp foglalkozni kell de itt ritkábban szokott gond lenni. Az öndiagnosztizálást viszont nem javaslom. Ha kész a labor ránézhetünk és elmondjuk neked mit gondolunk róla…

Comments are closed