Szorítsd ki anyut a konyhából.Első recept

post-featured-image

Az esti edzéseim után szinte minden nap a konyhában ügyködök és egyre jobb ételeket sikerül összehoznom. Az ételeimet próbálom nem a mostanság divatos bio táplálkozás szerint összeállítani, hanem törekszem arra, hogy minél inkább az elérhető és szezonális alapanyagokat használjam.  A divatos bio alatt azt értem, hogy ritkán fordulnak elő a konyhámban a chia, acai, quinoa, maglisztek és más nagyon trendi bio alapanyagok. Nem mondom, hogy ezekből nem lehet jó ételeket készíteni de ezek inkább a desszert kategória, amit ritkábban fogyasztok.

Az ételeim főleg olyan receptekből állnak, amik 20-30 perc alatt elkészíthetőek (természetesen ha minden alapanyag a rendelkezésre áll).

Segítségül szeretnék szolgálni azon anyámasszonykatonáknak is akik konyhai  jártasságuk a tea elkészítésénél kimerül. Ők azok, akik általában felteszik azt a kérdést hogy : „Te akkor mindig csak húst zöldséggel eszel?“. Válaszolom:  „ többnyire igen, és sokkal változatosabban  étkezem  mind gondolnád”.  Azt tapasztalom, hogy az emberek többsége a gasztronómiában a köreteket nem tudja változatosként elképzelni.

Pedig gondoljunk csak bele logikusan: A hagyományos krumpli, tészta, vagy rizs köret ez csak 3 ízforrás. Ezt a 3 ízforrást megfelelő szakácsmesterséggel roppant ínyenc módon lehet ízesíteni és változatossá tenni. Hangsúlyozom megfelelő szakácsmesterséggel ami az átlag éttermekből és az új ízekkel nem kísérletező háziasszonyokból hiányzik.

„Jó ez ami van, hiszen szeretik a vendégeim, visszajárnak, ízlik nekik.“

Ezt a gondolkodást követve válik az ember gasztronómiailag szűk látókörűvé.

A logikai gondolatmenetet folytatva gondoljunk csak bele mennyivel sokrétűbb ízuniverzum nyílhat meg előttünk a zöldségköretek által. A jó forrásból beszerzett friss zöldségek fűszerezésével, olajok, ecetek magvak hozzáadásával annyi féle íz, állag, hatás, szín hozható létre hogy akár minden nap új ízekkel ismerkedhetünk meg. Egy zöldségsaláta állhat akár 4-5 vagy több összetevőből is, ami rengeteg ízkombinációt eredményez.

Tehát a video bejegyzés rovat után ez a recept rovat lesz a következő ami segíthet kicsit másféleképpen étkezni.  Ezen ételek receptek segítségével találhatsz kiutat az inzulinhullámvasút útvesztőjéből. A fehérjék, húsok és zsírok megfelelő teltségérzetet biztosítanak a zöldségek által pedig ugyanakkora mennyiségen belül 2,5-szer annyi ásványi anyaghoz, vitaminhoz, antioxidánshoz és nyomelemhez juthatsz mint a hagyományos köretek által (gabona, rizs, burgonya stb.).

Figyelem, ahogy az élet más területén sem túl jó a hirtelenkedés, ugyanúgy itt sem lesz célszerű. Folyamatosan kell kivonnod a hagyományos köreteket és szépen lassan egyre több zöldségkörettel helyettesíteni azokat.  Ha eddig az agyad és a szöveteid megszokták a napi 300 gramm szénhidrátot  akkor holnaptól nem fognak működni a zöldségekből bevihető néhány grammból.

Ezért fontos hogy tájékozódj, kérj tanácsot  olyan embertől aki ezt menedzselni tudja majd neked. Rengeteg időt, energiát és kudarcot spórolhatsz meg magadnak.

A receptek leírását folyamatleírásként adom meg. Ez egy jó segítség lehet a konyhában kevésbé jártasoknak. Az elkészítési folyamatot betartva gyakorlatilag minden egyszerre áll össze és válik tálalhatóvá.

Sertéshús tallérok  tavaszi salátával

Hozzávalók 2 személyre:

Hústallérok:

  • 300g darált bio sertéshús
  • 1 db. tojás
  • 1 leveses kanálnyi friss kakukkfű lecsipkedett levelei
  • 1 leveses kanálnyi friss majoránna lecsipkedett levelei
  • só, bors, fokhagymapor
  • Magas zsírtartalmú kemény sajt kb. 15 g
  • Rizsliszt (opcionális)

Zöldségköret:

  • Rukkola, fejes káposzta, újhagyma, répa, retek
  • Balzsamecet, olíva olaj, 1 kávés kanál tört lenmag,
  • Só, frissen tört bors
  • Fél citrom leve

 

Elkészítés

Hústallér

A darált húshoz hozzáadjuk a felvert tojást és a többi összetevővel együtt jól összedolgozzuk. Ne felejtsük el belereszelni a kemény sajtot, ami remek állagot ad majd a kisütés után. Ha túl hígnak nem formázhatónak találod akkor adhatsz hozzá egy LK rizslisztet. Rakd félre és hagyd állni míg készíted a zöldségköretet.

fotó 3 (7)

Köret

A rukkolát kivéve az összes többi zöldséget szeleteld fel nem túl apró darabokra és bio disznózsíron kezd el párolni. ízlés szerint adj hozzás sót és frissen tört borsot.  Pár perc után önthetsz alá fél deci vizet, majd fedd le hogy picit megpuhuljanak. Ne hőkezeljük túl sokáig hogy minél több tápanyagunk megmaradjon.

fotó 1 (11)

Hústallér

Formálj átlagos hamburger méretű max. 2 cm vastag tallérokat és forró disznózsíron, vastag fém serpenyőben süssed mindkét oldalát kb. 3-4 percig. Miután megsült rakjad egy meleg tányérra őket.

Köret

Egy nagyobb üvegtálba add hozzá a pároltakat a rukkolához és egy löketnyi olíva olaj és balzsamecet után kóstold meg. Keverd alaposan össze és a hangold úgy össze az ízeket hogy ne legyen túl domináns a balzsamecet. Ne felejtsd el hozzápréselni a citromlevet és hozzáadni a tört lenmagot.

fotó 2 (5)

Díszítéshez tálaláskor használj bármilyen friss fűszernövényt.

fotó 4 (4)