AZ EGÉSZSÉG MÉRHETŐ -ZSÍR ADAPTÁLT METABOLIZMUS 1.RÉSZ

post-featured-image

Az utóbbi időben elég sok kétség merül fel az egészségvédő táplálkozás és a sporttáplálkozás területein is. Paradigmaváltások  egyik a másik után, melyek alapjaiban rengetik meg a régi alapigazságokat. Én a low-carb táplálkozás híve vagyok. Ennek a vonalnak az eredményességéről készített  Dr. Vlado Zlatoš szakértő barátom egy kisebb kutatást, amelyben én is részt vehettem. Talán hosszúnak tűnik ez két cikkre bontott írás de én nem azt az oldalt képviselem ahol 4 mondtatban megmondják neked mi a tuti. Ha kerülőutakat vagy könnyebb megoldásokat keresel akkor irány a gyógyszertár és tünetmentes lehetsz egy hétig, majd kezdheted újra az egészet.

Aki a blog rendszeres olvasója, az már sejtheti hogy miről lesz szó. A magas hatásfokú zsíranyagcsere egészségre és teljesítményre gyakorolt előnyeit teszteltük és prezentáljuk most itt nektek. A feltüntetett mérési eredmények Vlado Zlatos metabolizmusának teszteredményei.

Egészség, teljesítmény, esztétikus külső és a metabolikus rugalmasság szorosan összefüggenek

Hogyan is működik valójában a testünk? Az ismereteket a mai tudomány állása határozza meg. A tudománynak és az bizonyításaiknak általában hiszünk és hagyjuk magunkat általuk korlátozni. Lehetek még erősebb, rugalmasabb, kitartóbb, okosabb, energikusabb és párhuzamosan egészségtől kicsattanó is? Mi van akkor ha a határok jóval a ma ismert vonalak felett vannak? Lehet hogy Arthur Kornbergnek igaza volt:

Fele annak amit tudunk hamis. A tudomány értelme abban alapszik, hogy kiderítse melyik fele az.”

A következő cikkel megpróbálunk jó néhány mítoszt lerombolni. Tehát a mítoszok, amelyek nagy részében lehet hogy te is hiszel és nem volt még rá módod hogy új ismeretekkel hasonlítsd őket össze.

 1. Az éhezés, böjtölés lassítja az anyagcserét
 2. A napi 5x (vagy több) étkezés gyorsítja a metabolizmust
 3. A glükóz az agy fő üzemanyaga
 4. Az alacsony szénhidráttartalmú étrend csökkenti a pajzsmirigy aktivitást – és az anyagcseréjét is
 5. Az éhség és az alacsony szénhidrátbevitel növeli a katabolizmust ( izomvesztés )
 6. A magas zsírtartalmú étrend egészségkárosító hatású
 7. A keton testek veszélyes üzemanyag a szervezet számára (diabéteszes ketoacidózis)
 8. A glükóz domináns üzemanyag a dinamikus (anaerob) aktivitásoknál
 9. A glükóz domináns üzemanyag a kitartóbb (aerob) aktivitásoknál
 10. Az alacsony szénhidráttartalmú étrend rontja a fizikai teljesítőképességet
 11. Anaerob küszöb elérésénél a test már nem képes a zsíroxidációra és csakis a glukózt használja
 12. Maximum teljesítmény mellett (VO2 MAX) a test nem képes semmi zsírsavat felhasználni, csakis glükózt használ

 

A testünkben olyan energiahasznosítási útvonalak léteznek, melyeket a mai tudomány még nem ismer eléggé. Azokról a tulajdonságokról van szó, amelyeknek köszönhetően elődeink minőségi géneket tudtak nekünk továbbítani annak ellenére, hogy életük nagy részét „embertelen“ körülmények közt élték (éhezés, hideg, vadállatok támadása, stb.).

Mi van akkor ha pontosan ez a energiahasznosítási útvonal a kulcs egy rendkívül egészségesen működő metabolizmushoz és egyben a mitokondriális egészséghez is. Nem a jó öreg önsanyargató egészségroncsoló módszerekre gondolok: ha már nem bírsz, tegyél még rá egy lapáttal és fejezd be ezt Crossfit WOD-ot még a túledzés vagy sérülés árán is”. És nem is arra mikor a pl. a testépítők egy 5 perces hírnévért életre szóló metabolikus károsodást okoznak maguknak.

Hogy jön létre a metabolikus rugalmatlanság és mik a jelei

 

A metabolikus rugalmatlanság/rokkantság definíciója a következőképpen szólhatna: Függetlenül az egyén testzsírszázalékától és edzettségétől, nem képes több mint 0,5 g/perc zsír felhasználására (zsírsav, triglycerid, keton).

Hogy mit jelent ez? Mindegy hogy túlsúlyod van vagy brutális a kondid, de ha a mitokondriális egészséged alacsony szintű, akkor  egészségügyi és esztétikai problémák várhatóak (feltéve ha nem változtatsz semmin). Hogy mit jelent a mitokondriális egészség és mi befolyásolja, azt hamarosan olvashatod, de előtte gondolkozz el az alábbi érdekességen.

Még a sovány testalkatúak is nagy mennyiségű zsírt hordoznak a testükön. Egy 80 kg-os férfi 5%-os testszírral is 4 kg zsírt hordoz a raktáraiban, ami kb. 36 000 Kcal energiát jelent. A glikogén raktáraiban ez a férfi max. 2000 kcal energiát tud tárolni (ha az edzettségi szintje magas). Egy ilyen férfinak a maraton lefutásához kb. 3000 Kcal energiára van szüksége. Tehát a zsírraktáraiban tárolt energiamennyiségből elméletileg 12 maratoni távot le tudna futni feltöltés nélkül.  500 kilométeres lenne a járástartománya tankolás nélkül (ha ez a gyakorlatban is működne). Szándékosan éltem egy ilyen kis testzsírszázalékú példával. Az élsportolók testzsírja 10% körül  mozog és az ő esetükben a fenti szám még jóval magasabb, hihetetlenebb.

A példával csak oda szeretnék kilyukadni, hogy az emberek a testükön rettenetes mennyiségű energiát hordoznak amit metabolikusan sajnos nem tudnak felhasználni. A testük sejtjei szinte összes energiáját cukrokból nyerik annak ellenére, hogy minden egyes ember zsíradoptált metabolizmussal születik.(1),(2),(3),(4). A zsíradoptált anyagcserét támasztja alá szoptatás is mivel az anyatej egy rendkívül magas zsírtartalmú táplálék.(5),(6). Egészen addig tart ez a természetes zsíradoptált anyagcsere a gyermekben míg a szülő el nem kezdi a „károsítást“, tehát az agresszív szénhidrátokkal való táplálást. (piskóta, édes italok, lisztből készült termékek, sok keményítő, stb.). Egészen ide vezethető vissza az emberek többségében megtalálható anyagcsere károsodás (metabolikus rugalmatlanság).

Az agy anyagcseréje nem függ a glükóztól. Annak ellenére, hogy még az orvostudomány is javarészt ezt oktatja, ez nem igaz. Az emberi agy számára nem a glükóz, hanem a ketontestek a természetesebb üzemanyag (7),(8). Az agy ketontest és glükóz felhasználásának aránya annak a függvénye, hogy az egyén metabolizmusának rugalmassága milyen szinten van. Hogyan mérhetjük ezt le, azt lentebb leírom. A metabolizmus minél „sérültebb“, annál nagyobb mértékben közelít az agy a 100% cukorfelhasználáshoz. Ez fordítva is igaz. Ha az egyén metabolizmusának rugalmassága magas szintű, akkor az agy csak 15-25 %-ban függ a cukroktól (a többit keton testekből fedezi). Ezen a mércén mindenki közülünk valahova besorolható. Boncolgatjuk ezt is majd  lentebb, és leromboljuk a 3. mítoszt.

Az egyoldalú szénhidrát anyagcsere fő problémája  az, hogy hosszú távon egészségügyi problémákkal és mentális tompasággal jár. Saját egészségünk és mentális fejlődésünk érdekében a legjobb dolog amit tehetünk magunkkal és a gyermekeinkkel, hogy elkezdünk dolgozni az anyagcserénken (metabolikus tréning). Ennek egészségügyi előnyei paraméterei eléggé bíztatóak(10),(11),(12),(13). Ezzel leromboljuk a 5 és 6-os számú mítoszt.

Mi a mitokondrium és miért oly fontos az ő egészsége

mitokondrium

A mitokondrium a  sejtekben található, energia előállításában és annak elraktározásában szerepet játszó sejtszervecske. Bizonyos sejttípusok több mitokondriumot, míg mások kevesebbet tartalmaznak. Például a szív egész napi munkájához 5000 mitokondrium szükséges sejtenként, míg a bicepsz izmainak sejtjei csak 200 mitokondriumot tartalmaznak. A mitokondriumok legfontosabb feladata az, hogy Adenosine Triphosphate-t termeljen (ATP), ami a legalapvetőbb üzemanyaga az egész sejtrendszerünknek. Az ATP-t a mitokondriumok abból nyerik, amit belélegzünk és megeszünk. A bevitt tápanyag minősége és típusa egyenesen arányos az ATP termelés hatékonyságával. Ma már teljesen nyilvánvaló hogy a mitokondriális egészség szintjével mérhető az általános egészség is amivel rendelkezünk. Minél sérültebbek a mitokondriumaink (működésképtelenek), annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a sejtjeink működésében problémák lépnek fel. Az ilyen problémák főkent a nem ragályos megbetegedések, mint pl.: Alzheimer, Parkinson, diabétesz, elhízás, autoimmun komplikációk, rák, szívbetegségek, megtört immunrendszer, felgyorsult öregedés, stb. Több és mélységekbemenőbb információt a mitokondriális egészséggel kapcsolatosan Dr. Jack Kruse weboldalán olvashattok.

A leggyakoribb mitokondrium diszfunkciók a következőkkel köthetőek össze: ételek toxicitásával, kozmetikumokkal, környezetszennyezéssel, gyógyszerekkel, elektromágneses szmoggal, túl sok olyan étel fogyasztásával ami glükózzá metabolizálódik. Ezeknek a szennyezéseknek az összterhe az évek alatt felgyülelmik a mitokondriumokban és károsítják a DNA-t.  Még nincs vége. A megemelkedett szabadgyökképződés következtében a sejt és a mitokondrium glikolitikussá kénytelen változni (csakis oxigén jelenléte nélkül képes az ATP termelésre, tehát nem tud már többé zsírt felhasználni hanem csak a glükózt). Az ily módon „sérült“ sejtek detoxikációs képességei csökkennek és öregedésük gyorsabb. Pontosan emiatt röhejes a mai méregtelenítő módszerek és kúrák többsége.

Nem csodálkozhatunk, hogy a daganatos betegségek  vagy a diabétesz ennyire gyakori a korunkban. Igen valóban mérsékelhető a probléma bizonyos készítményekkel, táplálékkiegészítőkkel mint a C-vitamin, magnézium, karnitin, plusz vitaminok szedése. Sajnos a mitokondriumok sérülésének okát ezek nem szüntetik meg. A szupplementáció nem tud segíteni a szennyezett környezetünkből származó anyagok károsító hatásain, a silány minőségű táplálkozáson és mindenütt jelen lévő elektromágneses szmogon se. Ezeket a tényezőket nekünk magunknak kell megoldanunk  az életmódunk megváltoztatásával (a legkevésbé rossz alternatívákat keresve).

A szép testetkhez párosított illúziók: általában úgy hisszük, hogy a fitnesz- és divatszegmens címlapjain megjelenő szép testalkatok kicsattannak az egészségtől. Az emberek képtelenek felfogni, hogy a hosszú éveken át tartó önkárosítást nem lehet pár hónap egészséges étkezéssel, edzéssel és néhány tisztító kúrával rendbehozni. Még ha az esztétikai céljaikat el is érik, az nem azt jelenti, hogy párhuzamosan ezzel egészségesek is. Az esetek többségében pont fordítva van. Minél rövidebb idő alatt érik el a kívánt esztétikai célokat annál nagyobb metabolikus károsodást okoznak maguknak. Szervezetüket tökéletes cukor égető gépezetté alakítják, ami a természetes működéssel teljesen ellentétes.

A sok mechanizmus közül a sérült mitokondriumok feladata az is, hogy irányítják a sejteket hogy milyen típusú üzemanyagot használjanak fel energiaképzésre (zsírt vagy cukrot). Minden egyes életmódbeli tényező ami miatt eltávolodunk a zsír égetésének képességétől (étrendi vagy testzsír) az hosszútávon kiszolgáltatott állapotba juttat minket. Teljesen függeni fogunk a saját energiaszükségleti folyamatainktól. Ételfüggőség, gyakori éhségérzet, koplalás esetén katabolizmus és az agy anyagcseréje rugalmatlanságából következőleg közelít a 100%-os cukorfelhasználáshoz. Az ellentmondás az egészben az, hogy a legszálkásabb ember testén is rengeteg energia van. Nagy valószínűséggel a fő ok a rokkant metabolizmusban és a mitokondriumok nem megfelelő működésében keresendő. A folyamatban mindig először a mitokondriális egészségünket roncsoljuk szerteszéjjel és csak utána következnek az egészségügyi és esztétikai problémák. Soha nem fordítva. A sejtjeid mitokondriális egészsége alacsony ha:

·         Fél napot sem bírsz ki étkezés nélkül. Ha jön az éhség és te nem eszel valamit akkor ingerültség vagy más tünetek jelentkeznek.

·         Muszáj 3 vagy többször étkezned naponta mert különben fáradtság és gyengeség érzeteid vannak. A katabolizmus elől kell menekülnöd.

·         Férfiak 20% nők 25% feletti testzsír.

·         Nem vagy képes az edzésen jó teljesítmény leadására éhgyomorral vagy egy félnapos éhezés után.

·         Több szénhidrátot kell fogyasztanod naponta mint a zsírmentes testtömeged 2-3-szorosa grammban.  Kb. 150 g feletti CH (szénhidrát).

·         Minimális mennyiségű egészséges zsírt fogyasztasz és azt is rossz arányokban.

·         Rendszeresen szedsz gyószereket, antibiotikumokat, és fogamzásgátlót

·         Hosszú évek óta bekapcsolt mobiltelefonnal a fejed mellet alszol és folyamatosan körül vagy véve elektromágneses sugárzással.

Kevesebb mint 0,5 g zsírsavat tudsz elégetni percenként sportolás közben
Esetleg már rendelkezel valamilyen anyagcserés, degeneratív, autoimmun vagy más nem fertőző betegséggel (a cukorbetegségtől a rákig..)
Hogy milyen életmódbeli változtatásokkal hozható rendbe a mitokondriális egészség, azt az előző cikkben elkezdtem taglalni. Most pedig lépjünk tovább. Tovább olvasva megtudhatod hogyan lehet objektív képet kapni a mitokondriumaink és anyagcserénk effektivitásának szintjéről/egészségéről.

Hogyan teszteljük az anyagcserénket és a mitokondriális egészségünket

A spiroergometria elnevezésű terheléses teszten nagyon érdekes dolgokat deríthetünk ki magunkról. Sportaktivitástól függetlenül melegen ajánlom mindenkinek, hogy évente legalább 1 alkalommal vegye a fáradtságot és tesztelje le saját maga belső motorjának működését. A legideálisabb mérési forma a futópad, (profi bringásokat kivéve) ahol egy 20 perces folyamatosan növekvő terhelés alatt kiderül, hogy az anyagcserénk a rendelkezésre álló energiaforrásokkal (glükóz/zsír) hogyan gazdálkodik. Ebből következőleg felmérhető a mitokondriális egészségünk szintje is (ATP termelés).

spiro-long

Ez az élsportban már régóta használt vizsgálattípus sokkal több információt adhat nekünk mint amire általában használják. VO2MaX, aerob és anaerob küszöb ,esetleg a laktátküszöb (mikor 2 és mikor 4 mmol/L) vizsgálatán kívül nem nagyon használják másra. Az anyagcsere működésének felmérésére pedig végképp nem. Számunkra most nem a mért legmagasabb VO2MAX teljesítmény lesz a fontos, hanem hogy a szervezetünk milyen forrásokból és milyen arányban nyeri az energiát, azaz termeli az ATP-t. Minél rokkantabb az anyagcserénk és a mitokondriális egészségünk annál inkább használjuk fel a cukrokat a zsír helyett. Ezt a tesztelés közben viselt maszkba kiáramló gázok analízisével tudhatjuk meg. A kilélegzett oxigén (O2) és szén dioxid (CO2) arányaiból megszületik egy respirációs koefficiens (RQ), ami minden 10-20 másodpercben mentésre kerül. Ha az RQ 0.7 érték alatt van, akkor ketontesteket éget a test, ha eléri a 0.7 –et akkor 100%-ban zsírsavak szolgáltatják az energiát, ha az RQ 0.85, akkor 50/50 % arányban glükóz vs zsír használódik (aerob alap), ha az RQ 1.0 vagy magasabb, akkor csak a glükózt használod. A következő táblázat segít megérteni az arányokat.

RQ_táblázat

Ez a kilégzésekből nyert értékes információ rejti, hogy az éppen leadott fizikai teljesítményt milyen arányokban fedezzük szénhidrátokból illetve zsírokból. A laborban ahol a teszteket végeztük nincs ilyen jellegű kiértékelés, mint ahogy ezt mi csináltuk. A laboránsok vagy az orvosok ezzel nem foglalkoznak. Az adathordozón megkapott RQ adatokat magunknak kellett vizualizálni és a valóságot tükröző grafikonokba rendezni. Ez nagyon sok fejtöréssel járt, és reméljük, hogy sikerült közérthető vizualizációt összehoznunk. Azt hogy a kiértékelés és a vizualizáció a valóságot tükrözze, folyamatosan konzultáltunk a laborvezető sportdiagnoszta orvossal.

A cikk folytatásában következnek a mérések és a további mítoszrombolások.

A cikk www.vladozlatos.com blogján megjelent cikk fordításával és feldolgozásával készült.

A cikk jogvédelem alatt áll, másolása a forrás megjelölésével is tilos!