Miért jó a Sushi?

post-featured-image

Minél inkább kelet felé haladunk a világtérképen annál inkább találunk pozitív egészségügyi statisztikákat. Az ázsiai népek egészségügyi állapota összehasonlíthatatlan az európai és az amerikai néppel. A statisztikai átlag élethosszt soha nem szoktam figyelni mert korunkban életben tartanak már olyanokat is akiknek van 5-6 komoly betegsége.

Mit nassol délkelet ázsiai ember? Hát sushit. Igaz, hogy a ma oly divatos sushi már nem sokban hasonlít az ősi sushira. De ha beilleszted a szokásaidba a sushifogyasztást akkor nagyot léptél az egészségügyi létrádon előre.  Nyilván úgy értem ezt, hogy elhagyod valamelyik szemét (chipsz, süti, kalács, ropik, édesség) nassolási szokásodat és helyette fogsz rendszeresen sushit fogyasztani.
Az ősi sushi  (寿司, 鮨) szó jelentése „savanyú”.   A rizsbe csomagolt hal erjedésének oka, hogy az erjedő rizsből keletkező ecet aminosavakká bontja le a halat. Eredménye az umami nevű íz, ami a japánok szerint az ötödik alapíz az édes, sós, savanyú és keserű mellett.

Ennek a természetes erjedésnek emésztőrendszerre jótékony hatásai széles körben ismertek, de sajnos nem a mi kultúránk része tehát előnyeit errefelé nem nagyon élvezzük. A pizzától és a pörkölttől nokedlivel hosszú távon inkább metabolikus szindróma szerű állapotok alakulhatnak ki ami a természeti népeknél és a tradicionális módon táplálkozó japánok körében nem igazán ismert. Hát igen….ez jutott nekünk, de senki sem kényszerít minket arra, hogy mit kajáljunk és szabadon válogathatjuk meg az ételeinket.

„A Sushit borzasztó egyszerű elkészíteni”

Őszintén bevallom múlt héten csináltam először és a legelső próbálkozás fotóit raktam ide nektek.  A hozzávalók könnyen beszerezhetők.

  • Sushi algalap
  • Bolti erjesztett gyömbér de házilag is tök egyszerű elkészíteni
  • Wasabi paszta (vízitormakrém)
  • Nyákosra főzött jázmin rizs
  • Fermentált szójaszósz (kikkoman)

Tölteléknek bármit választhatsz de ha valódi funkcionális sushit szeretnél akkor javaslom a füstölt lazacot, avokádót, mangót, répát, snidlinget stb.

img_4886

img_4881

img_4882

img_4885

Szerintem tök jó választás gyereknek bepakolni a suliba. Kb. ugyanannyi idő alatt megvagy vele mint a sajtos kiflivel de a gyerek értékes táplálékot fogyaszt. Előre elkészítve 5 napig simám eláll hűtőben tekercs formájában.

Az én sushim tápanyageloszlását a képen láthatod.

makro-sushi

Fontos tudni, hogy a sushi szénhidráttartalmától nem fogsz hízni ha valóban úgy fogyasztod, ahogy azt a japánok is teszik. A sushit hűtve fogyasztjuk és ennek következtében a rizsben található keményítő ún. rezisztens keményítővé változik. Felszívódása roppant lassú és a vér cukorszintjét csak minimális mértékben emeli  meg. A rezisztens keményítő csak a vastagbélben fermentálódik ecetsavvá, vajsavvá, propionsavvá  és ezúton szolgáltat szervezetünk számára energiát. A hűtött rizs ezt a jótékony tulajdonságát 45 Celsius fokig megőrzi.

Kalandra fel készíts otthon Sushit és lepd meg a családot.

Én ezt a videót hívtam segítségül a készítés előtt.

 

3 Replies on “Miért jó a Sushi?”

  • Gömöri Olivér dec 05, 2016 at 10:31 de.

    Szia!

    Jól hangzik, de lenne néhány kérdésem.

    Úgy tudtam, hogy a szóját a paleosok kerülik.

    Hogyan kell gyömbért erjeszteni?

    A bolti hozzávalók egyike sem tartalmaz rejtett cukrot?

    Az avokádót nagyon szerettem, de többször előfordult, hogy a fogyasztása után görcsös hasfájásom volt. Tudsz valamit, ami miatt ezt az avokádó okozhatta?

    Köszönöm.

    Gömöri Olivér

  • Árpi dec 05, 2016 at 12:46 du.

    Igen a paleosok kerülik. De ez itt nem egy Paleo blog:) A szója valóban kerülendő főleg az ösztrogén dominanciát okozó hatásai miatt nem beszélve arról, hogy a világon a szója a leginkább génmódosított növény. Az erjeszett szója viszont teljesen problémamentes és bátran fogyasztható.

    Én úgy vettem az erjesztett gyömbért, bármelyik supermarketben, bio, boltban vagy thai boltban találsz. Házilag is készíthető természetesen ha van kedved pepecselni vele http://www.origo.hu/tafelspicc/recept/20120713-igazi-erjesztett-gyombersor.html

    Amit linkeltem az cukorral készül és gyors eljárás. Értékesebb a szimplán sóval erjesztett zöldség.

    Az avokádóra érzékeny emberek száma nagyon alacsony. Lehet, hogy az ételpárosítással volt a baj. Próbáld teljesen éhgyomorra és ha ismét jelentkeznek a kellemetlen panaszok akkor valóban az avokádó a ludas.

    Ez esetben gyomorerősítés, enzimpótlás, vékonybél regenerálás stb. kerülhetnek szóba.

    • Gömöri Olivér dec 05, 2016 at 02:44 du.

      Köszönöm a választ, majd kipróbálom a tanácsaidat.

Comments are closed