7 lehetséges ok ami gátolhat a fogyásban

post-featured-image

Minél hosszabb a diétázgatással töltött idő annál nehezebben megy a fogyás. A jelenség ismert és rengetegen szenvednek miatta.  A legfőbb oknak azt tartom, hogy a többség rosszul közelíti meg a dolgot. Nem életmódváltásban gondolkodik hanem gyors megoldásokat keres a hosszú évek alatt felszedett zsírpárnák leadására.  2017 ben kb. 100 ügyféllel volt dolgunk. Túlnyomórészt hölgyek akiknél az alábbi 5 ok nagyon gyakori volt.

1. Valós energiaigény fogalma 

Mielőtt tapétát veszel az előszobába, kiszámolod hány négyzetméterre van szükséged és utána elmész a boltba válogatni. Ha 10 négyzetméternyi falad van nem lesz elég 8 négyzetméter tapéta ugye?  A fogynivágyók többségének fogalma sincs arról mennyi az energiaigényük (m² fal) pedig ez egy sarkalatos tényező a fogyásban. Ha nem tudod mennyi kalóriára van alaphelyzetben szüksége a szervezetednek akkor képtelenség egy diétát beállítani. Ha végre megtudtad mennyi a valós energiaigényed (pl. kalóriabázis.hu)  akkor helyezd át ezt a számot ételmennyiségre.  Fontos, hogy legalább egyszer vedd a fáradtságot és lemérd egy napod étkezését.  Ha valahol teljesen máshol jársz bevitel szinten mint amit az igényszámok mutatnak akkor már kaptál is egy irányt merre felé kéne szisztematikusan haladni . Tehát növelni vagy csökkenteni a bevitelt.

2. Már túl sok volt a diétázgatás és a levegőtől is hízol jelenség

Csendben megsúgom, hogy azok a hölgyek akik hozzánk fordultak fogyásproblémákkal 90% ban sokkal de sokkal kevesebbet esznek mint amennyire szervezetüknek szüksége lenne. Még nagyobb probléma az, hogy amit esznek az sem étel,  hanem ételnek eladott tápanyagszegény „madáreledel“ (puffasztott/extrudált tallérok, szalámik, pékáru, zsírcsökkentett tejtermékek, egyszerű cukrok , színes édesített italok, kávé stb.)  Ez baj, mert hosszútávon olyan egyensúlytalanságokat okoznak maguknak melyek egész egyszerűen ellehetetlenítik a fogyást. Ezek a hölgyek csak a fogyást hajszolják pedig már a kialakult egészségügyi problémáik sokkal súlyosabbak egy esztétikai kérdésnél. Magyarországon minden huszadik  40 év feletti nő pajzsmirigy alulműködésben szenved.  Ez a kórkép rengeteg kellemetlenséget okoz mindazok mellett, hogy nem megy a fogyás. Menstruációs ciklus felborulása, fáradtság, fázékonyság, súlygyarapodás, hajhullás, körömtöredezés,  magas koleszterinszint, székrekedés, puffadás, meddőség, stb.  A megoldás részben az lenne ha az 1. pont alapján felderítenék saját testük igényeit és ezt megpróbálnák ipari feldolgozástól mentes élelmiszerekből fedezni.

3. A Pajzsmirigy működésének a zavara valójában sokkal több hölgyet érint

A feljebb említett hivatalos adat (minden 20. nő pm alulműködő) egy orvosi diagnosztika szerinti statisztika. Tapasztalataink szerint az endokrinológusok 90%-ka el sem kezdi a kezelést amíg a TSH hormon szintje meg nem haladja valamelyik határértéket.  A referenciatartomány szlovákiában a TSH hormonra vonatkozóan 0,35-5,1 mlU/l . Ez a határérték olyannyira megengedő, hogy már csak az extrémen alul vagy túlműködő eseteket diagnosztizálja pedig valójában az optimális TSH szint 0,5 és 1,5 közt mozog. Pajzsmirigy alulműködésre utaló jelek már bőven vannak 2 es vagy 3 as TSH körül is de ilyen értékekkel még az endokrinológus szakértő hazaküldi a pácienst azzal, hogy : „térjen vissza 6 hónap múlva, magának semmi baja „ (tisztelet azon kivételeknek akik sokkal komplexebben közelítik meg a dolgot). Németországban ezek a határértékek egyébként 0,4-2,5 mlU/l.  Tehát valójában nem minden 20. nő szenved pajzsmirigy problémákkal hanem annál sokkal több. Ezt a Papillon nevű  német tanulmány is igazolja amely  96000 db. ultrahang lelet alapján igazolja, hogy a 40 év feletti nők felénél van valamilyen szerkezeti elváltozás a pajzsmirigy állomámyban.  Amíg ezeket a problémákat nem állította helyre a fogyni vágyó addig nem is fog tudni lefogyni. Hozzátenném még, hogy a közegészségügyben alkalmazott módszerek e tekintetben nem hatásosak.  A szintetikus hormonok alkalmazása a probléma kialakulásának okát nem fogja megszüntetni (helytelen életmód, étrendi hibák, tápanyaghiány, stressz stb.)

4. A túl alacsony szénhidrábevitel

A „tájékozottabb“ egyének akik már próbálgatják makrotápanyag szinten is menedzselni az étkezésüket leggyakrabban azzal az infóval találkozhatnak, hogy a szénhidrátcsökkentés segít a fogyásban. Ez igaz. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy az extrém szénhidrátcsökkentés ami ráadásul radikálisan “egyik napról a másikra” történik az balul is elsülhet (és el is sül).  Tehát a folyamatosság és precíz menedzselés szerintem itt is nélkülözhetetlen. Hétről hétre érdemes csökkenteni a szénhidrátbevitelt és fontos tudni azt, hogy a leveles zöldségeket, salátákat savanyúbb gyümölcsöket nem kell beleszámolni a bevitelbe. Ezek energiatartalma el fog veszni az emésztés folyamata során. Ami a legtermészetesebb szénhidrátforrás az emberi szervezet számára azok keményítők tehát a rizs, burgonya, édes burgonya, topinambur, taro, zab, sütőtök, quinoa (gluténmentes vonalat megőrizve). Pontos mennyiségeket felelőtlenség lenne ide írnom de annyit kijelenthetek, hogy egy nem sportoló 30-40 év körüli hölgy szénhidrátbevitelének a legeslegallja legalább 100 gramm szénhidrát legyen ( ha rizsben szeretnénk kifelyezni ez 330 g főtt rizst jelent). Ha ilyen mennyiségek mellett sem megy a fogyás (pedig még sportolsz is) akkor mindenképp a hormonális oldallal kéne inkább foglalkozni (PM, IR, Kortizol, stb.)

5. Túl sokat stresszelsz

Igazi közhely de próbálom lefordítani neked magyarra. A stressz ebben az értelemben nem azt jelenti, hogy fogcsikorgatva töltöd a  mindennapjaid és olyan vagy akár egy időzített bomba. Természetesen ha van rajtad egy általános nyomás ( anyagi problémák, vizsgától való félelem, párkapcsolati stressz, megfelelési kényszer, stb.) az fokozza a stresszt de itt  most szervezeti szintű krónikusan magas kortizolszintre gondolok amit nagy részben az étrend vált ki. Ha ez fennáll, képtelenség a fogyás.  A kortizolproblémákat onnét ismerheted fel legegyszerűbben,  hogy nap közben energiahiányos vagy, és későn este nehezen alszol el . Éjjel 2-3 óra táján fel is ébredsz majd újra nehezen  alszol vissza, csak forgolódsz. Reggel nagyon nehezen indul a nap és alig tudsz kikelni az ágyból.  Kívánod a kávét, egyéb stimulánsokat esetleg kávéfüggő vagy, főként hasra hízol.  Aki krónikus stresszben él az gyakran küzd emésztési problémákkal és puffad. Tudjuk, hogy a stressz hatására csökken a gyomor nyálkahártyájának sósav és gyomornedv termelése ami egy elégtelen előemésztést fog eredményezni. Elégtelen fehérjeemésztés következtében a vastagbélben rothadási folyamatok indulnak be ami gyakorlatilag egy önmérgezés is egyben. Az optimálisnál magasabb kortizolszintek egyébként inzulinrezisztenciát is váltanak ki melynek eredményeképpen sokkal több hasi zsír fog felhalmozódni és tovább nő az energiahiány. Megoldás lehet egy hozzáértő szakember, terapeuta mellékvese tengely támogató javaslatainak kipróbálása amely adaptogén természetes forrásokból kéne álljon (orvosi beleegyezéssel).

6. Testépítő étrenddel próbálkozol

Sokan leragadnak ott, hogy napi 5-7 kis adagra elosztott táplálkozással szeretnének lefogyni. Testépítők sem ettől fogynak, hanem éppen ellenkezőleg tömeget szednek fel ( hogy az zsír vagy izom lesz abba most nem megyek bele). Egy ilyen étrend kivitelezhetőségi és biológiai szempontból is egy teljes mellékvágány (1 , 2) Arra viszont nagyon jó,hogy folyamatosan éhes legyél és csak a kaján járjon az agyad.  A túl sok kis adag is extrém és a hosszú koplalások is. A középút e tekintetben is a legbeváltabb a véleményem szerint. 3 darab kiadós megfelelően összeállított étkezés melyek közt nincsen nassolás csak vízivás.  Fogyni vágyóknak az én tapasztalataim szerint működni szokott. Természetesen itt is nagy a hangsúly a jó beállításon. Nem mindegy, hogy napi 3 szor eszel gulyást paprikás kattancscsal vagy valóban a tested igényeit elégíted ki (nem az étvágyadat).

7. Szélszőséges divatdiétákkal próbálkozol

Még az előző pontnál is extrémebb és egészségtelenebb megközelítésekkel van tele a média és nagyon sok magazin is amit sajnos elolvasnak egyesek.  Banándiéta, szétválasztó diéta, káposztadiéta, tojásdiéta, léböjt kúrák stb. Ezekre büszkék szoktak lenni mert nagyon gyorsan lehet tőlük fogyni. Fogyni majd évekig, évtizedekig küszködni a diéta miatt kialakult egészségügyi problémákkal viszont már annyira nem jó.

 

Valójában több száz pontot is felhozhatnék mert gyakorlatilag minden egyes étrendi hiba nehezíti a fogyást és hosszú távon egészségügyi problémákkal “ajándékozza” meg az embert.  A fenti 7 pontot azért írtam le mert valóban ezek azok melyekkel a leggyakrabban találkozom. Remélem hasznosnak találtad őket és segítségükkel irányt tudsz váltani ha esetleg falakba ütköztél.

Mivel idáig elolvastad a cikket bizonyára érdekel a dolog és elszánt vagy. A javaslatom a következő amit előttem Szabó Péter és Napoleon Hill is elmondott.

“Fejleszd  képezd magad minden áldott nap következetesen. A pluszmunka szokása nem felejt. De ez nem látszik egyik napról a másikra. Kérdés az, hogy mibe fekteted az idődet. Értelmes vagy értelmetlen dolgokba? Reggel Facebook hírfolyam pörgetésével indul a napod vagy 20-30 perc olvasással? Ha valamibe beleteszel következetes 5 évet az eredmény biztosan nem marad el .”

Jó egészséget kívánok neked.